點解旅遊YouTuber 怡富咁少followers?

378 回覆
1161 Like 51 Dislike
Torres Pit 同佢拍差唔多題材,但條條片都有gimmick 位吸引人噤入去睇
好仆街但又真,佢成日著到個流浪漢咁
明明連登仔之前話佢英文爛
又淨係識賣女
我覺得佢本身想做係去當地搵d 個案故仔去出片
我幾鍾意睇佢係會有d 受訪片段

我都有睇融融小象,融融反而覺得太詳細,佢拍攝技巧真係好麻麻,一個位影勁多次,我會2x 咁睇。 小象就以佢經歷為主。大家主打既都唔同

至於Torres 佢都係好散一條韓國,一條歐洲咁。但佢條片唔係sale 旅遊,而係佢係當地幾日搵d 特有文化放大先出一條咁,所以佢d 片得十幾分鐘內,可能內容唔多,但好刺激
佢英文唔係爛,係懶叻去到一個位好柒
講緊佢同條鬼妹去中環叫人讀英文字嗰條片
捉人pronunciation一口就話人錯,點知人哋冇錯,俾人群起攻之先肯喺comment澄清返,仲要一句sorry都冇講
另外條鬼妹host仲誇張,捉人讀/ˈwʊmən/錯,個鬼佬都話/ˈwʊmən/同/ˈwɪmɪn/呢兩種讀法都係啱,條鬼妹唔信,問sponsor啲所謂老師都唔查吓字典,個老師答佢淨係得/ˈwɪmɪn/呢一個pronunciation佢又真係信,又係柒

去到呢個位已經冇興趣睇佢其他片
呢集幾真實真情流露幾好睇
我就覺得大頭影自己喊好刻意煽情賣慘
呢part係無必要出,趕客到仆街
以前仲喺果籽果陣會追佢啲片睇
覺得佢幾好笑
但自己開channel 就好似跌咗watt咁
可能資源冇以前咁多都冇辦法
啲片真係太長
其實睇慣YouTube 都係預10分鐘一條片
同一地方分幾個主題拆開可能會好啲
同埋好心課金買枝好啲嘅咪
一係就風聲一係就講嘢好細聲
聽得好辛苦
Chernobyl 強烈建議睇下 YouTube shiey
烏克蘭?必去情侶打卡點

Klevan ~ Tunnel of Love
鄰近西部重鎮利沃夫市
因為佢唔係用旅行vlog嘅形式去做,仲停留喺以前做蘋果短片嘅模式
可能佢都知自己personality唔吸引,唔夠膽做vlog
冇流量密碼
咁出事
好懶叻嘅感覺 真正charm嘅人係會有料但humble
我睇開will 仔踢fifa
睇有啖好食個個肥仔 意大利個個系列嘅片
成個post個個都係恨鐵不成鋼咁想佢好
好難想像呢樣野喺連登發生

證明佢形象其實好好
當初係睇MM訪問先知有佢個channel
雖然有subscribe
但係好多條都係睇唔夠一半就無睇落去
(永遠最吸引係個標題)
我覺得片長唔係重點
重點係佢啲片無重點
如果一開始有啲地圖 / 路線圖或者list out佢去邊會好啲
加字幕會吸引其他地方嘅觀眾
簡單嚟講衰後製
另外唔靚仔都唔係大問題
問題係長期無咩表情感覺無精神
講嘢懶音仲要monotone
個人無吸引力
又感覺唔到佢嘅熱情
文字記者可能啱佢多啲

之前先翻睇果籽以色列系列
全條片一個鐘都唔覺悶睇晒
旅遊片都要踩人英文
又唔係睇學術片 唔駛咁harsh掛
佢意大利個系列做得超級好
而且剪接都幾好
佢把聲聽多兩句都想熄左佢
一句加三四個四字詞語作狀到
唔係踩 但絕對唔係做得好囉
語言係有關開唔開拓到當地故事
如果語言唔好 就好似楊明同袁偉豪做旅遊節目咁 好悶

唔講遠 講古巴 怡富做嗰集古巴差撚到仆街
除咗跟導遊之外 都唔知有啲咩explore咗
睇完之後就問睇咗乜嘢 一條片可以一個msg都冇
係好難嘅一件事 不過佢做到了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞