冇時間觀念既髮型師

352 回覆
1700 Like 30 Dislike
唔關事啦
第一個遲半個鐘
第二個遲半個鐘都係係只會delay半個鐘
等黎等去唔知等乜鳩
每個step都要等

藥水要等我都算
吹頭等到乾都未開始吹

依家每次都講到明幾點要走
講好哂唔好煩
傻仔
答下個到你
等半個鐘真係到你
但洗完頭再等九個字
好多間都係咁
約同唔約都係話剪埋依個幫你剪
你唔約就等2-3個啦 剪完依個又話岩岩到果個約左時間
你約左都係要等1個,話剪耐左,要等多個,果個係你約既時間排係你前邊

所以唔撚再去
自己去d速剪仲撚好,平又平一半,又快搞掂
洗少幾次頭,但時間快好撚多
呢間個師傅好大陣煙味
剪左一次就無再搵佢
最撚慘係,係連剪果個都慢
屌佢老母,試過約收工後去剪又話時間full哂 第2日放假,諗住閒日早d無問題啦
佢老母,約佢2點剪,坐撚到3點先剪到 我上到去仲有幾個係到等緊
都痴撚線 剪剪下又要等一等,話幫隔離果個吹吹頭先
等就1個鐘,剪就半個鐘-9個字 佢老母,去1轉哂成2個鐘時間
去速剪無咁嬲
因為佢哋只係剃頭佬,唔係髮型師
以前真係試唔少,明明都係點剪都係柒頭一個
我就等到喊,啲濕鳩髮型師仲以為自己剪得好撚叻
速剪盛行之後,只去速剪,慳返時間返屋企打機好過
最大既問題係唔知等幾耐
我聽返嚟係前面好多撚屌遲到 有啲遲10-30分鐘 咁個個都遲啲就推遲晒後面啲人

我信係真 因為我個frd都喺嗰度剪 佢就係會遲到嗰啲人
有時一日約 5個客 , 如果係男仔就會預1個鍾幫佢
女仔就1.5個鍾,最煩係中間無端端有個遲大到,搞到後面D人都要等
有時自己都知道後面D客要等 其實都唔好受,唯有自己午餐都唔食,盡快幫晒D客
另一種原因就係個客約就約剪頭髮,傾傾下又話想電或染,有D就真係同佢講今日唔夠時間,同埋有其他客約
最慘係可能個客咁岩得呢日得閒,亦都會有私心想搵多少少
剪一個頭 落袋嘅錢真係唔多,所以我自己淨剪果班男仔客都係舊客
剪一個$200蚊,一日剪十個先$2000,做到無得食晏又要同公司拆返真係買胃藥都唔夠
所以我到最後決定將個剪髮加價到$4XX ,因為唔想交行貨,有D髮型真係要設計出黎,要諗要傾,唔係話入黎十分鍾就可以搞掂, 亦都為左保持做客質素
其實有返咁上下年資都已經有自己客底,反而個髮型師你去親都見到佢無客,又話者唔洗BOOK,有機會佢自己客人唔夠多
至於BOOK左,然後臨時改時間話唔得, 有D OUTJOB機會可能好難得,或者同到自己想合作嘅人合作 , 難免會揀得益大果邊,髮型師都係人,
當然啦
約好都推嘅話我自己都會比返個折或者送返少少野比人

利申:飛髮佬
Davewong_hair
Day.for.color

我準時去
等咗成粒鐘先過嚟摸下啲頭髮 問下想點整
然後又走咗去
話叫人嚟洗頭 又等過
仲好意思問「你等唔切拿?」

做唔到咁多客就唔好同時接咁多啦
就算等係咪都有聲「唔好意思呀 今日多人 」
或者講下要等幾耐呀
佢嘅時間就係時間 客嘅就唔係
你大牌要個客老鳳等嘅一係就預約時講明實耐
等就等 唔等就擺就
如果係咁我條氣都鋸啲 自己犯賤與人無尤
佢哋唔會答你時間
剩係話你前面仲有幾多個頭
有啲修一修十幾分鐘
有啲大剪就成粒鐘都有
唔係淨係髮型師冇時間觀念,
係啲客都冇時間觀念遲到no show,
或者約剪頭嚟到話做treatment染髮
呢啲點預
香港人對自己做客嘅booking冇乜commitment,
淨係餐廳book枱已經知,去入境搞passport就唔會遲
銅鑼灣?
tst
I know that feel

Book定次次都要等

有下個客就快剪我
又要睇d洗頭既心情
一時快一時熱一時凍
收成300蚊一次

去速剪冇咁嬲
一日約5個客咁撚小 我約開果個可以同一時段搞緊3個客仔 等撚到仆街
應該好多都係咁
我都好憎係咁 所以我次次約最早果個
Henry
係咪同一個髮型師
我嗰個又係咁
但係又好好禮貌
都唔知屌佢好定唔屌佢好
叫佢食屎啦
最黑人憎果d係
一入去坐底圍布放置等洗頭
等等等等
再洗又等吹
吹完又等佢過黎剪
剪幾野覆msg
再行開望下隔離個染電
但事實上藥水果個都係junior
返黎剪多兩野等沖水
沖完水又等佢埋黎立頭
收錢走
熟咗仲愈剪愈乸西

依家剪果個1on1 同時段只有我
一上去即剪
錫哂佢起碼我覺得佢尊重我
依家每兩星期剪一次
你未出聲講
未到我唔洗頭住
就到先去洗
自己唔識講 由得人地舞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞