冇時間觀念既髮型師

352 回覆
1700 Like 30 Dislike
前排去剪頭髮洗完個頭半個鐘 凍到起晒雞皮都冇人幫手吹頭 問佢幾時吹頭淨係識話等一等
把鬼火自己拎起個風筒自己吹
所有要等半個鐘以上既都唔會接受
以前細個唔撚識 中學friend搭friend髮型師
等左個幾兩個鐘都剪唔到
條撚樣同等講 你都想個髮型師多啲生意架
我心諗關我撚事
依加下下去速剪 效果一撚樣 仲要$40有找
唔好怪人速剪做爛市 檢討下自己
前提係你未試過遲大到
咁就有資格屌個髮型師
死毒撚開聲講你都唔敢啦

Ff咁撚多做乜

屌你老母
港島區仲岩呀
近我番放工/蛇出去剪完收工
如果真係準時喺雙方約好既時間可以開波serve我既話
Budget $300內洗剪吹都接受倒
係咪講緊Joe

你同人約左時間
明知得番10-15分鐘
聽倒有個walk-in就咪接啦
擺明99%會拖倒下一個time slot既客架啦

上個客遲到,搞到我冇得準時開始,咪同我講聲囉
我可以自己出去柒住先又好,食下野又好,行下街又好,最多我咪同一日第二次準時上番黎囉
甚至改第二日我都冇問題

開局開得衰唔緊要
咩比公司逼接walk-in客,上個客遲到拖倒時間又Lee 又路真係可以單聲先,呢啲起碼叫有交帶負責任

後續處理手段都衰/甚至冇,一味叫你坐下先等一等先係我最care既位
有無同路人去過Ritz Lam到剪係點
Same here
但12點就已經前面仲有兩個等緊真係誇左啲

呢啲一係就佢Time management閪,約約約然後明知自己根本都冇可能做得切

一係就公司做鳩佢,攝晒所有街客比佢令佢拖晒後面約好時間既客然後熟客唔撚搵佢
時間觀念問題上面有位Ching 講得啱,一般Salon髮型師都冇讀書MK仔,唔識管理時間。除非係去銅記尖咀貴價Salon
梗係啦你個撚頭成碌柒咁
試過差不多情況,果幾年仲要本身成日OT到自己休息都唔夠,最後決定轉髮型師,解決左呢個問題。不過係去左日本髮型屋果啲,係貴左,但次次準時,寧願用啲時間訓覺,好過次次白等成粒鐘
我都試過,剪左佢好多年,次次都拍下膊頭叫我等等

而家剪速剪仲好
你試下又負離,又駁髮,又染頭咁
你睇佢遲唔遲
毒撚就去60蚊快剪算啦反正又係剪平頭
試過洗剪吹柒搞左3個鐘+
直接屌柒佢,下次1個鐘三個字搞掂
唔驚咪去QB
以前搵過一間漂染
條撚樣放飛機話屋企人有事/唔舒服
轉過頭IG就貼幫KOL整頭幫熟客打尖
事後問返fd原來條友都係出哂名熟客打尖慣犯

銅鑼灣salon momiji,不過你唔驚啦 咁多妹豬送錢比你
補返係jimmy哥
試過特登book 早d 12點諗住冇咩客,點知等到1:30先有得剪,剪剪下仲要唔見左人又要等
你可以揀你認為賺得多啲既客冇問題
但係唔代表你需要撚鳩一個約完時準時到既客架嘛

真係唔想做唔恨做既咪開句聲囉

約第二日又得,永遠都話今個月full booking又得
洗剪吹呢啲如果喺咁多髮型師眼中係乞衣錢,跌落地都唔值得執可以唔接我呢單架喎
唔洗晒鳩我時間搞鳩我心態架喎
所以我都好撚憎尻啲髮型師約好都要等
唔係呢間
不過多謝師兄試伏報告
唔係
不過你呢間我都有苦主fd剪過
聽過一樣情況
剪就唔伏嘅,係要等啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞