冇時間觀念既髮型師

352 回覆
1700 Like 30 Dislike
係要靚仔
一般亞洲人頭骨都係柒
唔好搞咁多嘢自暴其短

髮型業界代表

甩頭皮係正常架 漂到咁盡 頭皮畀漂粉抽乾咗水份
約時間唔係我單方面篤system或者同reception約架喎
係打電話雙方夾好個時間先約實架喎

髮型師應該會知道前面有幾多個客,預鬆少少時間比buffer佢自己或者啲遲到閪客拖時間呢件事
點解要落左喺約時間個客人身上?

今日A客約得你又會遲既
你就預佢下次都遲架啦

第二次開始點會仲打算預佢準時,然後將個準時既B客just fit咁樣排到喺A客後面呀?
有次約咗尖沙咀剪 之前未剪過呢間
準時到 要我等都算
坐咗成半個鐘 都未有人幫我洗頭
我去櫃檯問一問
個職員好似完全唔記得咗我呢個客
講埋啲垃圾 又話都係等
嬲到我即刻走咗
我準時到 約好晒時間都要等成半個鐘到一個鐘
咁約黎做乜鳩
香港salon就係咁,其他地方salon唔知

如果個師傅/或者間鋪多客,而你又喺多客嘅時段去,你通常都要等

主因都係因為佢地接太多客,booking已經做唔哂咁濟,overbooked,仲想食埋walk-in,只要間salon嗰個moment 仲有位坐

唔係想推廣 barbershop,但有啲 barbershop 好處係book咗嗰個時間,lets say一個鐘/45分鐘,剪髮佬喺嗰個time slot就淨係serve一個客(barbershop唔係一定要剪油頭,只係冇得電髮)
上次等電髮等左兩個幾鐘,佢先過來同我講頭髮太短電唔到
嘩我遇過一個勁離譜嘅髮型師
我book兩點 佢叫我坐陣等等 佢未到 返緊嚟salon
等咗半個鐘 佢返到嚟都是要等 話要處理咗其他人先
終於等到佢過嚟掂我個頭已經三點半
幫我洗完個頭離譜到叫我自己吹頭 話咁樣可以快啲
好啦 我吹完頭 都仲要等多兩粒鐘佢先埋嚟
尖沙咀樓上舖

最後玩撚到我十點先走得
提醒各位絲打,有間ig賣晒廣告整梨花頭: lui.fc_hair

整左第一次整左6個鐘~ 我以為係假日人多我原諒佢😂😂因為近近地就去等2次,平日,2pm整到10點,一到9點幾就極速hea底快整。餓到死死下。發現上網睇又好,果陣一齊等既客人都好都話等左7-8個鐘。

基本上就係等半個鐘多啲洗濕左個頭再等1個鐘做下一個步驟咁。等到頸都長,一個人同時間做8-9個客,輪住一個完再下一個。對住個師傅既時間應該半個鐘都冇,其他時間都係等,一係就係新丁洗頭吹頭

我當佢一個客收$1000(每個$1100-1400),一日20個客(一定唔止),日收入起碼$20000,月入50萬,

好心,咪撚咁貪心,接唔到咁多客就唔好接
每次返工晏就去速剪 剷青剪薄
剪完去247洗頭 $60搞掂 等都唔使等
以前去tst/cwb大大間ge髮型屋,都係好嘈同好多人,洗完頭包到乾都未剪,等到燥過黎邊剪邊傾偈當無事,仲要整衰個頭highlights變左橙色頭,一忽忽勁核突

舊年轉左間荔枝角studio 整漂頭,細細地得幾個位,髮型師全程跟我一個,整完我岩岩好有下一個客到,時間分配好勁
叫埋男朋友去剪頭髮都一樣話超好 係香港遇到好ge髮型屋好似執到寶咁
唔介意俾貴啲的話就可以搵啲貴啲嘅髮型師
越高級嗰啲就越會尊重客人
層豬好型,好想瘋狂比你抱住環屌中出
你又係入到髮型屋
俾阿姨包兩包就帶去洗頭
然後濕蒸九個字啲柒頭?
你依啲教精咗 都唔敢出聲講
彌敦道9號
Half salon?
因為呢個問題轉咗幾兩間理髮店
通常一開始去嗰陣唔會等好耐 間店越做越大就要等
要等就搵過第二間
呢個真係等到躁
所以唔去佢到
一樣
已經受夠唔知等咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞