ES NQ 牛熊互gel 討論區5 之 黎明昇起

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
咁都要打幾行
如果每次20m
每次攞1m 出嚟
想象唔到會幾快變李嘉誠
其實7800 係連登計出黎?可能人地leverage 呢
我仲等緊呢一浪完佢post 圖
不過佢話3400
可能一世唔到就唔洗post
點都好
以後淨係會睇圖swing
唔好俾自己估咁多嘢
得,你每個R用30%,每個交易日overall至少贏6個R

一個月120R
岩岩40走哂sqqq, 而家等佢彈返上121再沽
不過121會超少注,話哂雙底
咪即係冇可能
追數嘅路遙遙無期
我一個月30R已經超預期
block柒咗 好影響追po
掛單day low 入tqqq
就算要輸都應該輸唔多我估

剩係Short咗AUDUSD,期指張圖七國咁亂做唔到
其實你呢條線係咪除咗support 變resistance
同之前嗰幅stop out 散戶一樣原理?

我估納應該都有100點range 執tqqq 都有3% 都唔錯
sl 都易set 但係我要瞓
希望唔會瀨嘢
瞓先了
聽日再見大家
ema, FVG, OB, sd zone, fib, price action基本上咩都睇

主要用ema去快速判斷,因為所有流派嘅key位都會喺ema度匯聚,方便一開張圖就知搞緊乜,唔使所有嘢都逐個睇一次

原理就一定係hunt啲突破仔架啦
其實soxs同nvda係咪唔關係
Nvda升 soxs都唔跌
如果一陣tesla investor day 炒車典蒜
嘈交一輪建議full block
除咗ema 同我好似

有時我都會諗
呢種trade 法可能注定唔夠不屈嗰種快
好唔好學不屈嗰種
但係既然呢款有效嘅
咁就唔好變了
同埋呢款我睇到個logic
不屈嗰啲我冇認真睇過
但係就唔係好俾到信心我
我反而想知你仲有冇睇浪
其實浪有啲難用
最難在於
究竟係3 浪完定c 浪完
突破同range 我都有玩
不過琴日tqqq 個掛單我就cancel 咗了
變咗三角我就唔玩了
純粹個人喜好
浪係一定要睇的,不過唔應該做major,只要喺想要嘅位出到正確嘅浪數,咁會加大個bias

主要用諧波多過真係逐浪逐浪數,Daytrade咁多張圖同佢數數死人
數浪要有bias,睇Open, W/DH/L,邊度係你要嘅extreme OB, Internal H/L;就咁冇方向咁數咩12345abc一定會亂
細tf 其實我已經棄咗浪
因為用起上嚟冇乜需要睇
反而睇你上面嗰個comment 嗰堆同你依家講嘅某啲更加有效
得返日線我會攞嚟參考個市場行到邊
但係喺我角度得行完5浪
先有參考價值

不過自從十月開始
MS係浪嘅表現嚟嘅姐,浪本身就冇乜規則

例如見到跌嘅OB,數浪知道個浪打到OB位會力盡,咁咪大概預判到個OB係咪堅料,又或者係你Entry咗個trade,target比較遠,中間有啲回調,又可以數下個回調會唔會打到自己SL/BE,係就考慮走人先

但啲MS本身唔需要數浪都睇到(to me, ema showed),所以會睇但唔係做Major
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞