ES NQ 牛熊互gel 討論區5 之 黎明昇起

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
誅巴,你D Tesla put
想入SQQQ
一早講咗轉身轉身再轉身

形態靚
short爆佢
個put幾時開

晚晚開市都係鳩V
唔玩option
淨係玩long short正股
喂 贏未啊
又鞭
D傻閪硬係要被市場教訓下
short tesla
你又中
4.75 食曬啦…賺少幾皮

我會努力搵下個機會。
我係11520 全食添
完全miss 哂
似走01~03年摸式就係不停上下通殺拉鋸式咁掉
真係穿4000去到下降軌左右我會先止賺淡 之後都係逢高沽
跌一排就食的模式 之後係博佢走08年 200天resist就崩盤
但係依家似乎唔係咁行 換另一個策略算 視乎情況可能會低位做少量好倉博佢好似01-03年or今次咁傻夾
有機會今年年中就見今年個底之後升到出年再跌過新底 or類似的反彈
*之前係博佢走08年
應該係熊市尾聲?上落波幅好大,隨時一個消息任人解讀就推上推落
可惜上年年初仲係乜都唔識,冇點留意股市
熊市初期真係安心入淡倉
睇返大戶d分析 在疫情封城期間 歐美d鬼佬無地方去儲左好多錢出黎
依家就係依d儲蓄進行消費 推遲左衰退 真正的衰退會係第2季或年中開始
而衰退時間往往都係以月去計
當5-7月開始衰退 股市快過經濟6個月 咁依家就係開始反映緊
但係衰退影響出現的同時 通脹會大回 fed亦有條件減息去減輕衰退影響
衰退的減息往往會令股市放最後的煙花 亦姐係傻夾
5-7月衰退開始 d數據業績惡化 股市先跌一排 之後開始pre fed減息
升浪開始 到正式減息果刻or後1個月1左右見頂 開始因衰退而熊3

依家就係要估市場幾時開始轉炒pre衰退來臨大跌 因為仲有4-6個月時間
大市可以9夾4300 之後見頂 你吹佢唔脹
個走勢當佢依家盲 係頂先 可能係4200---->3600---->4000---->3200
行類似的走勢唔出奇 滿倉死坐淡就會變左3600都唔識走 等佢到3200
點知又夾返上4000 到時可能頂唔順止左佢+以為牛市睇好 熊市再跌過

真 要教訓下
rich
星期一止賺算 夾上去對賭cpi唔出奇 之後裂口傻夾
成日分析但無下中,仲要miss哂d put機會
咁你咪用相反理論操作囉 首先重倉睇牛 睇上4600先

睇線睇壓力支持做trade,
打十萬字不如一個順勢既trade
依家係傻夾勢定係見頂勢 都無人睇得明啦
用經濟分析去預測中線方向 破位先操作
好過9UP乜美國佬會攪掂
依期牛軍9買都贏姐 上年大跌果段時期咪又係叫哂救命 問點算
理性睇市破大位咪先再順勢賺少少 好過龍軍今日賺完後日問點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞