啟德單嘢先知原來咁多人內心係睇唔起公屋撚

324 回覆
157 Like 739 Dislike
公屋交嗰啲租都未夠比維修費
正宗低端人口
個玩法係咁
空手抽居屋就難過中六合彩
咁咪搞到一係就躺平等 一係就有錢既愈有錢

成個社會點進步?
公屋仔同我收皮
因為住開公屋就係低賤
你知我知 人所共知
你都on9, 咩叫搜刮左幾百萬財富?
第一 一買一賣你情我願
第二 人地買樓就算借都係同銀行借, 點樣叫搜刮?去搶你錢買?
細個真係唔覺公屋有咩問題
連登真係好影響價值觀
cctoy鳩嗡唔係起俾香港人你都當左真
單身毒撚排唔到就真既
又係呢啲post, 又一堆真心膠
我寧願住墳場隔離
唔洗等拎到樓
過完審查30歲左右已經拎到綠表買綠置居
雖然細係細d 200幾尺d 貨尾
公屋仔過到去英國都係收皮, 打一份 最低工資嘅工, 都唔夠喺英國呢邊租劏房
諗住去租HMO, 點知d業主仲衰過香港嗰啲, 到時就後悔回流返大灣區, 繼續做公屋仔, 不過間樓畀房署收返lor
做乞衣啦
啲公仔真係好撚垃圾
公屋仔真係會比人歧視㗎, 人哋見你住公屋,都唔敢升你職喇, 驚公屋仔爆咗入息呀
但係名存實亡喎
我上過去啲公屋窮撚屋企, 見到隔離屋個天花甩曬油, 班友都冇錢去裝修, 成家都寒酸宿
你講既一買一賣係微觀經濟學
我講既財富導向係宏觀經濟學
社會成本一定係公屋大d
都講咗會出現好多非價格競爭行為同交易費用
而呢d會造成租值消散
你讀下中學經濟先啦
要引人嚟係要貼大床架啦
唔吸引點有勞動力補充呀
我最尊重果班安分守己嘅公屋撚架
其實起公屋都係一個社會維穩嘅做法, 點解香港政府好多時啲措施係傾向呢班永遠貪得無厭只係識發窮惡嘅人? 就係方便將呢堆低質素人口集中管理, 另外就係確保有低端勞動人口供應, 至少政府依家都仲係判斷緊用起公屋呢招有利維穩, 不過大陸係無限人口供應落黎, 仲要起幾多公屋先夠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞