啟德單嘢先知原來咁多人內心係睇唔起公屋撚

324 回覆
157 Like 739 Dislike
放眼世界啦窮人,唔好淨係望住上到岸嘅人點「害」你,上網睇吓QE影響
屌你老母啦
公屋先最有錢 (佢地自稱)

成日見到Facebook 有人留呢啲言
都㩒入去睇下條友咩料
全部都窮閪
但係做餐廳好多由基層做
你咁做就要搵私樓仔同你做廚房 侍應
咁計要比三皮工資 你得唔得
十幾歲排公屋不知幾醒
要供得起樓同有生活質素去到旅行玩你起碼要60k
人地公屋直接免幾個月租同稅電費
間接補貼人工
超過60k就當我無講過
販夫走卒呀
講就叻 你咁做實執
華富邨
香港人不樓狗眼看人低,不過都明俾成千萬住喺班新移民隔離同旁邊有個填場冇分別
華富邊到交通方便
唔係話要大文豪

但係錯字就係錯字..

所以住公屋係有原因
講得岩,住公屋都笑私樓,on9公屋就大把新香港人,
你幾高貴啊對生活質素有要求
有得住算係咁啦

咁有本事唔好攞政府交通津貼啊,唔好攞消費券,唔好攞任何政府俾ge福利囉
每個月平幾千
依個著數唔怕攞
政府你都信
iq幾多?
問題係啓德嗰啲貴地嚟
新界大把平地唔用,用貴地起公屋做乜
依家香港政府大把錢咩?
公屋呢一類資助性房屋,應該係喺平地度,而唔係喺喺地鐵站上蓋、大型商場隔離。呢個係第一點。

第二點係公平性。有咩理由公屋住戶拎政府資助交咁少租就可以享受咁方便嘅生活,私樓住戶供樓供到死反而生活冇咁方便?

唔好忘記政府一大財政來源係印花稅
咪姐係嫌棄公屋撚
正正常常點會咁低收入,
個收入門檻自己心知肚明喇

你班大種乞衣學人講尊重
不在一國內 (全國邊度有丁權D咁既封建陋習)
不受二例束 (全港邊度可以任意燒砲仗)
雖在特區內,
鄉權猛於黨
若能平鄉霸,
全港人心快
其實我係睇唔過眼連登將啲公共issue 無限下降去階級歧視既老掉牙討論。

件事唔係「我唔想層樓跌,公屋、墳場唔好起係我隔離。」呢啲位政府反而可以大石擲死蟹,同心村咪係好例子,插係私樓區同起大家保育撚至愛既南生圍。

我係想提升番個公共性姐,不過我明白冇咩用。
呢啲偽中產本身咪又係個班70後食完沙士後人血饅頭再享受海嘯後QE暴升,上吸兩代人,下咬三代人既最暴發戶
有咩公共性可言
啟德班業主住當起公屋
好似起戒毒所 精神病院
公屋仔集中地既連登點會冇反應
恥笑 漫罵都好正常
正苦要攪都去左攪大西北連上去大6啦
not in backyard
只要你唔係住啟德既私樓拎一樣會恥笑架啦
唔通要 in my backyard咩
兩三棟商業大廈就吹到CBD2
個個區都有架啦
大埔有超級城 新達
屯門有市廣場 海趣坊
天水圍夠有新北江 銀座 天一
變晒CBD未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞