我的移民故事(加拿大),超長,慎入。

148 回覆
240 Like 12 Dislike
我睇到有啲感動

好似最後香港嘅文化去哂其他地方

本土支持廣東話又話港獨
新一代學嘅書面語係支那話cap出嚟勁核突

樓主文筆我覺得有啲似以前啲舊歌
書面得嚟有啲口語化睇得好舒服

香港人,教會識
會考中文有B。

我以前係蘋果有個專欄㗎。收錢寫字,點都唔可以寫得太差。
唉~ 迫個仔學中文慘過叫佢做苦功。
冇connection好難有人請你做學徒
聽講
可以點迫

詳情我不熟,但一直以來水電工長期缺人,新聞也有講。

英文OK的話,總有辦法。
好傳統嘅carrot & stick,唔做功課就扣screen time,默書一百分就有野獎。

Download 好多粵語版卡過,唔計佢screen time limit 任睇.
上年3月買左grouse y2play之後個個星期上山滑 到依家應該去左二十幾次 y2play仲送兩日revelstoke resort lift ticket 真係好抵玩
但想問下幾錢?
如果同cypress early bird 差不多既話
應該買番cypress 算
上年early bird 429
謝謝樓主
where can you get them in cantonese?
想問whistler係自己揸車去?
個個禮拜來回揸四個鐘都幾係野
幾個project 都有跟,主要係 lv4 development 同bms 。咁啱b記重金請t記engineer 去做consultant. 不過後來成件事都變左笑話。再講自爆了

反正b 記好唔好唔係重點,重點係大陸corp 管理問題,太多政治正確同民族情仇,由其是當你置身其中時,批到冇野好批時,就批鬥埋你,除非你同佢地一樣價值觀,但如果係咁你存在有何意義?

太多人唔明,大唔大灣區賺唔賺錢。
錢真係成地都係,問題係你有冇能力同放棄咁多尊嚴同價值觀去執呢舊錢,好多香港人以為自己得,想當然以為香港個套好強大,唔好唔記得香港仲有game rules 但大陸係冇底線的,當真正面對時不論手段同代價都同想像差天共地,可以話自視過高太天真,唔夠人狠唔夠人絕。
同朋友carpool,即日來回
好喎。以前獨媒好歡樂。
點搵你?
Lv4 development =level 4 autonomous? 你係車industry 入面做緊最筍嘅嘢

不過同電池management 可以話風馬牛不相及
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞