我的移民故事(加拿大),超長,慎入。

148 回覆
240 Like 12 Dislike
感謝師兄語重心長,過程好勵志。睇最近網上新聞話溫哥華治安差了,請問係咪真?
做trade工種,考張水電牌之類,藍領收入係加拿大OK的。
唔覺。治安差咪買枝槍看屋囉
Mechanical engineering 都有唔少工。
樓主畢業時nortel 仲有冇大量請人?
都係好方法
睇緊巴打既Q&A 好似睇見自己縮影
都係it同係溫哥華, 都係過到黎鐘意埋滑雪.
同露營一樣都變左做終身興趣...
今年因為無搶到cypress early bird,
搞到去硬食one off ticket正價,
但都成日會扭女友計一齊上山滑雪

然後睇見巴打你講如果係香港會點果時,
就諗起以前係香港點樣望住人工同職位升上去都好,
果種壓力同工作ot既情況無令到自己開心.

過到黎既呢段時間識到一班比香港仲close既朋友,
玩到自己想玩既興趣, 見到巴打你講既野真係好感觸,
都可以好肯定同巴打你講, 你既決定係無錯!
我絲黎
依家嚟加拿大都好易唔好令你仔女講同一番說話
好羨慕 我屋企無能力俾我移民
佢哋都無興趣走
我都好早想過外國
結果要出嚟做嘢先自己搞

不過 而家嚟個班無少少錢買樓
淨係交租都半份人工
兩公婆都還好 一個人就好慘
[quote][/quote]
我dot com爆那一年畢業,我那些Nortel牆紙capital lose tax credit用了十年先用完。
我當年都係Cypress學滑雪,個個星期上去。
未生仔前幾年,個個星期入Whistler
學英文果段好有感觸

利申中五畢業就做中廚,做左十年,雅思得五點五係加拿大做緊西餐,全公司都係白人
讀護士好吃香,牙醫助理,藥劑助理,都平平穩穩不錯。
其實任何有入行門檻嘅工,都唔會太差。
辛苦挨開頭入咗行,之後就條路就易行好多。
嘩~ 你唔係嘛。加拿大有好多車廠,有Bombardier,再唔係有礦場有好多重型機器要整。就算美國軍火工業的公司,大部份都有加拿大研發中心。

我有同學入咗Boeing,叫做有份整V-22。除了美國外,講高科技工加拿大排第二,不會差過歐洲。
唔唔。。。當年CE得一個stream EE 2個
你係師弟?
唔自爆
但應該喺campus 路過….
Lm
你想做車,依家有冇打算返大陸發展?
大陸做電車超勁。
好呀我了解下
多謝你
係咪呀豬呀狗都讀得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞