我的移民故事(加拿大),超長,慎入。

148 回覆
240 Like 12 Dislike
想問下巴打grouse 個y2k pss 係幾錢?
同埋洗唔洗好似cypress 咁要二月份就搶early bird?

不過grouse定cypress 排隊都真係排好耐
唔係slope太小真係覺得seymour最好
y2k舊年好似四百幾。
唔洗點搶,family day weekend後頭兩個星期記得買就得。

唔好weekend去,weekday去唔洗點排隊。
seymour我淨係去上過一次教練堂,太細了,唔好玩。
大人滑就Whistler喇,世界級,local slope冇得比。
好想買pass但太貴太遠
我都好想個個禮拜去喪滑

但黎緊會去big white滑轉
Big White你係咪住ski in ski out?
仲係plan緊, 因為下季先去
巴打有無好推介?
一定要住ski in ski out。
起身出去滑一轉,先返屋食早餐,超爽。
香港真係就算IT都要揩埋財經先搵到食
我讀個course做project,大部份同學都係想做 NLP x finance , deep learning x trading , cryptocurrency 等題目
但想問巴打你記唔記得大概幾錢晚?
我Covid之前去,依家D價唔同晒。
thanks bro

年中果時check下先

有緣一齊滑雪!
香港唯一一個讀電腦嘅舊同學做MS,不過都internal transfer去英國走埋。

金融海嘯前,北美都係做金融好搵過最電腦,早兩前就做crypto最好搵。不過想食安樂茶飯,始終都係做大公司舒服。
樓主你喺溫哥華定多倫多?

溫哥華係咪日照較少,成日落雨?因為本身唔太鍾意陰陰森森的天氣,但屋企人又唔想太凍
世紀問題: 窮L冇錢去vancouver/toronto咁去winnipeg定calgary定edmonton好?

利申:到50碎時想帶d錢去到乜鳩都唔做自然退休做蝗蟲等咬老人金(我知住得唔夠耐唔多)
溫哥華。
冬天就係,不過夏天可以去到十點半都有太陽。

溫哥華唔凍,多倫多凍好多。其實所有屋都有暖氣,有車的話,出街都係上東落車,唔會點凍。
你係要供CPP,唔係齋住就得
好有心 多謝樓主分享
想問下加拿大BA需求大唔大?香港人過到去有冇機會揾得返BA工?
以前in過,未到第二round就冇再繼續,因為佢一定要我搬,嗰陣已經settle咗唔想再郁 space x 一鬼樣
冇做過嘢 但住滿十年65歳都可以拎老人金,住滿40年拎$68X,住十年按比例四分一,好似香港生果金。

低收入老人仲可以拎guaranteed income supplement ,睇個人情況可以有大約一千蚊或以下,比香港寬鬆係資產唔計,我知香港大把老移民自住二百幾萬獨立屋一樣拎,雨公婆每月收三千蚊已經好好使。

反而CPP條數 中年先移民去只會有五六百蚊咁上下。
千祈唔好, 過來人,無論你有幾勁,最後都係當你係condom, 佢地唔會交個位比外人。

申利:係B記同T記交流團做過野。
窮L去住town仔,唔好諗大城市
老人金得好少錢,同埋全加拿大人都預佢會爆煲,遲早冇得拿。
唔識答。
如果你英文好,又係女仔,搵BA工至少不會比本地人輸蝕。
如果你英文差,男仔,就一定死梗。
肯搬你就發咗喇。
做男人好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞