我的移民故事(加拿大),超長,慎入。

148 回覆
240 Like 12 Dislike
有冇諗住開餐廳
加拿大做廚無發達
諗定啲野分享,例如啱啱個weekend 去左邊到玩
或者講下天氣,呢幾日零下20度好L冬,第一次喺加拿大過冬天有啲擔心之類
而家英文點?
我黎左半年英文都好差
返咗半年工英文好似冇乜進步
有,開業平香港好多機會都大好多
好左好多呀黎左一年,逼自己睇少d香港新聞,轉睇cbc同本地既facebook,起碼知住緊既地方發生緊咩事同d本地人鳩up都多兩句野up,不過始終最易做朋友都係亞洲人,d日本仔韓國仔一知我香港人就問我有冇去開富士大廈
咁如果你唔識英文,就神仙難救。
講天氣最好。一講鏟雪,全世界都好有共嗚,點都搭兩句。
如果人地有小朋友,就講下自已小朋友。
如果人地有狗,就講下自已隻狗。
想英文好,戒上連登,改上reddit玩。
北電既Controller 係我以前喺多倫多Price Waterhouse 既同事。
呢隻股累我跌咗成球嘢。好在幾個月後另一隻股執返有突。
咁梗有最低入學要求
你係做裝修果種工程,定civil engineering 果種工程。

你唔介意唔係大城市,加拿大有好多野起緊。
Computer engineering
有做P.Eng,所以會收到工程學會的通息。果邊多數civil野
現在起緊地鐵,你話呢。
有無諗住帶埋小朋友去滑?
見都好多家長會咁做
我的移民故事,AM1470電台訪問 - 溫哥華人的故事
https://lih.kg/3058240

係咪呢個訪問
通常帶小朋友去Grouse,最方便。食野,休息,地方大D。同埋Grouse個景係最靚。
係呀,不過之前未有文字稿。
咁有冇諗過落去美國做Telsa?
但grouse同cypress 價錢真係差不多同好多雪道炸彈
但餐廳個景真係好無敵
逐日買就差唔多,但Grouse個Y2K pass平過Cypress個early bird annual pass。Grouse又多小朋友節目,聖誕有聖誕鹿聖誕老人,夏天上去又有特價,有小朋友Grouse最正。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞