我的移民故事(加拿大),超長,慎入。

148 回覆
240 Like 12 Dislike
hard mode
[member]
唔好講人,以前成間公司入大陸發展,佢一定要你股權斬三件,一份政府,一份佢哋本地capitalist,一份你自己先肯俾你入去,班executive 個deal返嚟全個集團屌晒鬼,不過為錢佢哋都照硬食

你同B/T做乜嘢?
[/member]
未必,嗰度生活指數太高,就算份量多咗都冚唔到住屋
[member]uncle請問單拖想識返個鬼妹有咩可以提點:P[/member]
高科技公司番大陸發展,就係貪政府派錢,咁通為你個市場咩。
可以學Elon Musk,睡車屋。
你平時睇電視睇中文定英文,睇Youtube中文定英文?
想學聽,全戒中文娛樂,用同樣時間睇英文野,閂字幕。
平時載耳機唔好聽歌,聽多D podcast或者audiobook。
presentation就去toastmaster啦,平,靚,正,又可以識其他種裔嘅人。
東歐鬼妹都係鬼妹,易追過本土白人鬼妹。
好有用呀
多謝你
加拿大有三層退休保障

我當然做哂功課先黎做蝗蟲
當然有幾手準備

有CASH+香港MPF+英國NI(自願供款)+四個唔值錢o既物業收租,加埋加拿大o既OAS應該餓唔死人,但去溫/多就炆水D
好咁老定,政府成日改CPI計算方法,老人金果D金額會追唔上真正通脹,變相縮數。又可能提高年齡。你睇多D退休金老人金爆煲的資訊。
反而大學的中國學生會,香港學生會之類,我完全沒有參加過。

最正確自己圍爐反而無運行
高質移民討論post

5毛藍屍PR盡消失, 連影都冇
平時D 5毛藍屍PR會講乜?
當年真係貪個市場,歐美車行可以話鬥快入去飲頭啖湯,美國三大破產時代, 都有靠China market 條數來沖喜下
你問毒男點媾女?我唔識喎。
有錢既話,咪揸靚跑車落club。
一係就去間大嘅鬼佬教堂。
依家鬼佬學精了,中國市場好睇唔好食。
因為聽你語氣似識左本地女仔咁
用錢識返黎既女仔點過到人世
唔係,老婆係香港人,教會識。

咁問題係問點識鬼妹,冇問點娶鬼妹老婆嘛。
難得嘅係都住咁耐
啲寫出嚟嘅中文好過好多香港人
又駁唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞