(理性討論) 八大院校應否重新加入學聯?

108 回覆
28 Like 54 Dislike
七一個次黎講算係學界大團結,除左八大,仲有演藝、恆管、珠海,甚至落埋學聯名。
個畫面夠團結,夠疊緊啦?但主流傳媒唔理就唔理。
https://www.facebook.com/undergradnews/posts/2075060499174329

冇人理都可以因為

1. 個行動本身廢或冇用

2. 傳媒刻意冷待
七一個次黎講算係學界大團結,除左八大,仲有演藝、恆管、珠海,甚至落埋學聯名。
個畫面夠團結,夠疊緊啦?但主流傳媒唔理就唔理。
https://www.facebook.com/undergradnews/posts/2075060499174329

冇人理都可以因為

1. 個行動本身廢或冇用

2. 傳媒刻意冷待

咁呢兩個原因,重新入聯/組新平台係解決唔到架嘛
咪印證左我一開始講,學界運動低迷係唔關「學聯」事,而係其他外在因素。所以討論「應否入聯/創新聯」係冇助社會風氣
行共識制原意係唔想其他院校騎劫想法,當初每個SU行出黎都有自己政綱向自己院校嘅同學宣傳自己。SU要負責嘅對象係自己學校嘅學生,並唔係其他SU,你諗下你當初競選個陣政綱係「平反六四,建設民主中國」,但因為其餘院校理念係「淡忘六四,中國關我撚事」,之後大多數決定情況用「學聯」去行動/出聲明,代表埋你嘅院校,咁你咪即係呃左原本嘅選民。

今年六四七一就證實左,學界行動模式都係「合則來不合則去」,所以真係冇必要為團結去整一個「平台」或者「聯盟」捆綁自己。

除左六四,仲有乜嘢議題會咁大分歧?

議題分唔分歧真係睇返個年各間SU,下年可能紅底莊泛民莊本土莊,正正因為預計唔到嘅野太多,議題式合作就係尊重院校自主,又見到團結嘅合作方法
行共識制原意係唔想其他院校騎劫想法,當初每個SU行出黎都有自己政綱向自己院校嘅同學宣傳自己。SU要負責嘅對象係自己學校嘅學生,並唔係其他SU,你諗下你當初競選個陣政綱係「平反六四,建設民主中國」,但因為其餘院校理念係「淡忘六四,中國關我撚事」,之後大多數決定情況用「學聯」去行動/出聲明,代表埋你嘅院校,咁你咪即係呃左原本嘅選民。

今年六四七一就證實左,學界行動模式都係「合則來不合則去」,所以真係冇必要為團結去整一個「平台」或者「聯盟」捆綁自己。

除左六四,仲有乜嘢議題會咁大分歧?

求其諗已經諗到個: 中國學生議題.
學聯都未改革好 入乜鳩姐
退左之後各大本土莊都有合作架
例如六四、反DQ、民族黨集會 都有好多聯合行動

如果有本土學生想選
就更加唔應該用學聯等等學生組織
唔應該咁樣去騎劫

總結: 返你老母個聯 未退果啲收鳩學聯皮唔該
學聯都未改革好 入乜鳩姐
退左之後各大本土莊都有合作架
例如六四、反DQ、民族黨集會 都有好多聯合行動

如果有本土學生想選
就更加唔應該用學聯等等學生組織
唔應該咁樣去騎劫

總結: 返你老母個聯 未退果啲收鳩學聯皮唔該

改革係改好左架啦
紅字唔明你想表達咩
「學聯」一直都行共識,冇大食細冇騎劫
退聯都咁耐,大家要認

1. 動員學生能力係細左

2. 能夠搞野運動少左

當然大家都要諗下大學生會有冇義務搞政治運動

利申我認為有

又賴退聯,不如諗下成個大氣候之後做到咩啦

一講到退聯成效就起晒鋼

其實要講大氣侯,應該係針對成個反大台以至非建制碎片化既問題⋯⋯
退聯只係成個反大台運動既其中之一

難道你覺得上述兩點我有講錯?

你拆大台嘅最終目的係成立新嘅,有能力嘅大台,就好似而家法國嘅馬克龍都拆緊前任奧朗德,同薩爾科齊嘅大台一樣,

而拆散學聯既唔能夠令將來抗爭運動更有力,又無端招怒人數唔少嘅左膠,並不明智。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞