(理性討論) 八大院校應否重新加入學聯?

108 回覆
28 Like 54 Dislike
唔係冇學聯所以散收收, 而係而家班學生會代表做事方式… 慘不忍睹.

講得好呀

依家又唔係無合作,都唔知關學聯乜撚野事,成日ff有學聯就有號召力

就billy港大單嘢黎講,除左港大班學生外根本冇其他學校嘅人幫到手,主要因為都唔知用乜嘢身分去撐,你唔鍾意學聯但唔可以否定學校無左一個組織去串連真係發揮唔到力量!

打手打到你
唔知用咩身份?
你都係收皮啦

我都係唔知用咩身份去食飯 所以先唔食

你條成日題團結係力量,咁退聯前 學聯做過咩野咁大力量?
拎8大既資金去買樓 自己圍內鐵竇?

唔係比人踢爆 都唔肯交代
跟本學聯就係cap水機構

阿哥,打乜撚嘢手呀,唔鍾意學聯咪開個新組織囉,你似打手多d囉!

班友攪破壞就叻,建設高達模型可以,連設組織就收支喇。
最理想就係新學生組織有能力推一兩個人入立法會,從而加大學界響政府嘅聲音,到時大學俾人搞都可以響立法會有say,唔使下下俾人禁住打!

羅37 陳浩天 甚至g phone其實都仲係學生/畢業冇耐
現實係學生光環根本一掂到立法會就冇哂

你寫d嘢都幾似是而非,人地係大學生,不過人地牌頭唔係學生組織嘛,佢地係一班俾本土派大學生屌到飛起嘅組織,根本就唔係果樣嘢
補充多點,學聯其實係冇既定意識形態,因係負責決策嘅人就係咁多間SU嘅人。個一年間間U奶共,個年學聯就奶共;個年間間本土,個年學聯就本土。同埋加上共識制(所有院校同意先可以行動),變相9間本土1間奶共,都唔可以話自己今年係「本土」學聯。

所以到頭來都係錢同名嘅問題,錢各個院校就咁夾都應付到,名就真係逐間逐間寫同一次過就咁「學聯」嘅分別囉

其實你響度講乜?
第一,今年學生會之間係有合作,特首/七一議題都有做過野,冇主流媒體大篇幅報導所以冇咩人知。

第二,咩都做唔到唔單止係合唔合作,而係整個社會風氣都不利抗爭,社運成本實在愈黎愈高,學生會只好用返論壇/集會/街站形式。好似billy咁衝下校委會都上哂身,有案底寫落社運cv,但對前途都冇咩用,有聲明書+有dq,本土派根本拎唔到區議會/立法會資源。咁暗淡嘅前景,仲點叫後生出黎衝。

第三,學聯改革其實已經做撚左,寫好左新章,老鬼係干擾唔到任何野。學聯行政機關由各個學生會組成,監察就由各個院校直選代表入去,唔再係由上一年嘅人冧莊。

第四,其實依加冇一個原因逼使學生會入聯,一來要傾議題依加都傾到;二來依加已經用學聯錢搞本土議題(七一論壇條數都係學聯找);三來用「xx聯」同用「十幾個SU」聯署效果都係一樣,冇必要為團結而團結。

第五,成立反泛民/本土學聯千秋萬世,呢樣野根本就做唔到。你地咁憎老鬼文化,就係上一屆嘅政綱/理念強行施加到下莊、下下莊。同樣,你今年當選係本土莊,下年可以係左膠可以係紅底,到時候都係解散/不合作。所以你其實當「學聯」只係署名時簡化左,最重要都係各間U有合作嘅機會/動力,名嘅野真係好閒。

就你果句「冇必要為團結而團結。」,我已經笑左
唔係冇學聯所以散收收, 而係而家班學生會代表做事方式… 慘不忍睹.

講得好呀

依家又唔係無合作,都唔知關學聯乜撚野事,成日ff有學聯就有號召力

就billy港大單嘢黎講,除左港大班學生外根本冇其他學校嘅人幫到手,主要因為都唔知用乜嘢身分去撐,你唔鍾意學聯但唔可以否定學校無左一個組織去串連真係發揮唔到力量!

繼續吹啦,當晚八大係晒度

八大響度先得咁小人?

講得好呀

八大響度先得咁小人?

其實你幾多歲?
讀過大學未?
見過學聯行動未?

其實你幾多歲?
識唔識字?
有冇睇晒上面d post?
退聯都咁耐,大家要認

1. 動員學生能力係細左

2. 能夠搞野運動少左

當然大家都要諗下大學生會有冇義務搞政治運動

利申我認為有

又賴退聯,不如諗下成個大氣候之後做到咩啦
我發覺好多戇鳩淨係睇完個topic就負皮加多幾句廢話就算,咁撚低質唔怪得知青政同本民前會搞成咁

講得好呀

八大響度先得咁小人?

其實你幾多歲?
讀過大學未?
見過學聯行動未?

王小虎=賤種學聯打手confirmed

講得好呀

八大響度先得咁小人?

其實你幾多歲?
讀過大學未?
見過學聯行動未?

可能係DSE黎

唔入聯都可以搞個新組織,你有冇睇上面d嘢?不停標籤人對件事有乜好處?過去幾年依d熱狗水泥隊標籤對家指定動作係唔係應該停呢?

講得好呀

八大響度先得咁小人?

其實你幾多歲?
讀過大學未?
見過學聯行動未?

你依d垃圾除左識標籤仲有冇第二句? 質數咁低學人講政治
退聯都咁耐,大家要認

2. 能夠搞野運動少左

利申我認為有

一講到退聯成效就起晒鋼

其實要講大氣侯,應該係針對成個反大台以至非建制碎片化既問題⋯⋯
退聯只係成個反大台運動既其中之一

難道你覺得上述兩點我有講錯?

其實社運低潮同團結各大院校無衝突架喎,上面都講到口臭,你唔鍾意學聯可以搞一個新組織,但有人唔知係有心定無意不停係咁loop學聯乜乜乜,仲要瘋狂標籤我係學聯支持者!

大佬,依家係2017啦,你班人仲用熱狗果套標籤手法去打擊異己,一入黎留句學聯撚乜乜乜咁撚低質,真心覺得你地好撚垃圾囉!
最理想就係新學生組織有能力推一兩個人入立法會,從而加大學界響政府嘅聲音,到時大學俾人搞都可以響立法會有say,唔使下下俾人禁住打!

咁我又覺得依個建議太異想天開, 操作上冇地方椿腳好難選到個議席, 另外立法會議員任期四年, 萬一個當選代表畢業唔再係學生, 冇資格做"學生代表", 咁佢使唔使辭職呢? 個議員代表學生組織, 學生組織又係大學學生會授權, 如果今年嘅大學學生會同下年嘅晌社會事務上取態完全唔同, 個議員應該點投票呢?
補充多點,學聯其實係冇既定意識形態,因係負責決策嘅人就係咁多間SU嘅人。個一年間間U奶共,個年學聯就奶共;個年間間本土,個年學聯就本土。同埋加上共識制(所有院校同意先可以行動),變相9間本土1間奶共,都唔可以話自己今年係「本土」學聯。

所以到頭來都係錢同名嘅問題,錢各個院校就咁夾都應付到,名就真係逐間逐間寫同一次過就咁「學聯」嘅分別囉

其實你響度講乜?

佢講緊嘅係學聯嘅運作情況, 因為學聯係大學學生會聯盟, 所以大學學生會嘅立場會直接影響學聯嘅立場. 除非你講緊嘅新組織係跳過大學學生會, 但係咁就不能稱之為"代表大學生"嘅組織了.

其實你響度講乜?

本身以為樓主有心高質討論
我上面解釋「學聯」點樣運作比你聽,簡單d講你用「學聯」發起集會,同用「hksu+cusu+ustsu+...+lingusu」個性質係一樣。咁既然依加都做到所謂「學聯」嘅功用,咁做咩仲特登整個聯盟出黎。

其實你響度講乜?

我上面解釋「學聯」點樣運作比你聽,簡單d講你用「學聯」發起集會,同用「hksu+cusu+ustsu+...+lingusu」個性質係一樣。咁既然依加都做到所謂「學聯」嘅功用,咁做咩仲特登整個聯盟出黎。

我唔會話樓主冇心討論嘅, 之不過佢唔多知學聯到底係點嘅唧.
人地同樓主認真討論,樓主就唔撚討論

大家係咁講,佢就一味話無學聯無號召力、一盤散沙,就知佢根本係打手
退聯都咁耐,大家要認

2. 能夠搞野運動少左

利申我認為有

一講到退聯成效就起晒鋼

其實要講大氣侯,應該係針對成個反大台以至非建制碎片化既問題⋯⋯
退聯只係成個反大台運動既其中之一

難道你覺得上述兩點我有講錯?

其實社運低潮同團結各大院校無衝突架喎,上面都講到口臭,你唔鍾意學聯可以搞一個新組織,但有人唔知係有心定無意不停係咁loop學聯乜乜乜,仲要瘋狂標籤我係學聯支持者!

大佬,依家係2017啦,你班人仲用熱狗果套標籤手法去打擊異己,一入黎留句學聯撚乜乜乜咁撚低質,真心覺得你地好撚垃圾囉!

我覺得你個topic有d令人誤會
應該係問八大應否成立新聯合組織

我都知,不過如果唔咁寫係冇人會入黎架
人地同樓主認真討論,樓主就唔撚討論

大家係咁講,佢就一味話無學聯無號召力、一盤散沙,就知佢根本係打手

我冇話學聯一定有號召力,我淨係話八間院校唔團結就好似一盤散沙,我上面已經講左唔一定要重新加入學聯,搞個新組織亦可,只係你條垃圾不停屈鳩我係學聯打手,如果我冇講過可另組其他學生組織你屈我係學聯打手冇問題,但事實係你睇又唔睇衝入黎柒!

其實你響度講乜?

我唔會話樓主冇心討論嘅, 之不過佢唔多知學聯到底係點嘅唧.

你啱,我真係唔知學聯同各大學組成同關係,不過我想講個point係唔重入學聯都冇問題,至小搞個新學生組織係有實質需要!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞