(理性討論) 八大院校應否重新加入學聯?

108 回覆
28 Like 54 Dislike
今日見到馮敬恩單嘢時響度諗, 退聯之後好明顯學界各自為政散修修, 依家係唔係時候諗下八大院校應否重新加入學聯? 你可能睇完個topic想一嘢車埋黎話學聯依d左膠團體唔要都罷, 不過大家有冇諗過改變學聯固有政見, 重新加入例如本土, 自決或港獨等元素? 又或者可以利用學聯資源推好似馮敬恩依d學生入立法會打破泛民壟斷局面呢? 以本土各大院校推幾個大學生入立法會唔係冇可能喎!
偷偷留負皮唔敢討論嘅正廢柴
個人覺得依家嗰關係先係健康,起碼唔係圍爐打J先。

唔打j有乜用?輸小當贏?

唔打j有乜用?輸小當贏?

跟學聯係輸清光

我想問下 咁正評唔討論嘅又係咪廢柴
收撚皮啦 你d學聯賤種打手成日打蛇隨棍上
退聯退左好撚耐啦
說好的改革呢?
學聯幾時回水?
冇人叫你用翻舊學聯個套猙,你夠人退聯就一定夠人將學聯全部改造,唔係咁都諗唔到呀大佬
學聯打手已經全面進場
收撚皮啦 你d學聯賤種打手成日打蛇隨棍上

你都戇鳩,唔夠人講就標籤左先,我上面講左可以搞個本土學聯啦,你改到反64又得,反對支持劉曉波都得,冇問題架,總好過依家咁各自為政冇晒力量啦

我想問下 咁正評唔討論嘅又係咪廢柴

負皮冇問題,你有point咪得囉
點解唔騎刧左學聯嘅資源去搞一個本土學生組織?我唔明大家個腦諗乜囉,既然夠人退聯咁改組一個本土學聯都唔難啫,又或者搞過一檔新學生組織都冇問題架,最緊要就係咁多間院校可以一齊行動!
重新搞過個新學聯啦,舊學聯太多老鬼阻住哂

想問就算有大多數學生支持都攞唔到控制權?

btw, 新學聯都可以諗架,最主要係團結到各大院校

老鬼有撚控制權咩
控制到周豎峰楊逸朗?
將學聯改革為新組織,讓全港大學再次聯盟,可以聯手合作令大學生關注社會議題。
將學聯改革為新組織,讓全港大學再次聯盟,可以聯手合作令大學生關注社會議題。

就係咁,上次港大單嘢得一班人搞根本唔夠人,上面班傻撚一聽學聯就上晒身咁,靠依班廢柴真係蛇都死!
以下邊樣最容易:

A. 中共統戰一個學聯
B. 中共統戰各大院校
C. 司徒華嗌停一個學聯
D. 司徒華嗌停各大院校

老鬼有撚控制權咩
控制到周豎峰楊逸朗?

咁就得啦,攞學聯嘅資源搞本土嘢幾撚爽架
以下邊樣最容易:

A. 中共統戰一個學聯
B. 中共統戰各大院校
C. 司徒華嗌停一個學聯
D. 司徒華嗌停各大院校

戇鳩,唔通為左驚肥就唔食嘢咩,驚得喧多
講真重組學聯弊多於利
睇嘢唔係可以睇表面 當初唔妥學聯係因為班人 班大中華老鬼
宜家普遍學界學生會都係親本土 老鬼對佢哋影響力有限
而家八大變晒聲明黨
無晒行動力
1971年5月,美國政府決定於1972年把琉球移交日本,惟當中包括釣魚台列島,引起各地華人的不滿。一些香港學生在2月14日成立了「香港保衛釣魚台行動委員會」。委員會在日本駐香港總領事館門前舉行示威,有21人被捕,包括7名大學生。4月17日,香港大學學生會舉辦和平集會,有大約1000名學生參加。7月7日,學聯就釣魚台事件舉行示威。由於當時學聯尚未註冊成為合法團體,所以有部分學生被香港警察拘捕。直至1975年5月13日,學聯發起「五一三」示威,是最後一次相關行動。

學聯常委會一直支持文化大革命[來源請求],令部分同學不滿。學聯港大代表團成員之一的麥宗民,帶頭動議反對中國共產黨違憲。麥宗民的議案被學聯代表會否決,香港大學學生會會長更批評麥宗民「反共反華」。這項衝突引起同學關注,如何處理不同意見成為往後學生會改選的重要議題。

1977年4月,港大代表團建議檢討學聯有關反右立場的議案,卻遭「不付諸表決」處理。港大代表團退席抗議。

1979年4月,學聯舉辦五四運動紀念會,但很少學生參與。顯示學生對於學聯的政策感到混淆。

自1980年代開始,學聯支持台灣和中國大陸的民主運動。

1983年3月,學聯與樹仁學生向廉政公署投訴香港樹仁學院校方涉嫌貪污,但廉政公署表示並無貪污成份,轉交政府處理但不了了之。

1984年,學聯由支持中國共產黨轉為支持中國民主運動,爭取香港民主。

Source: Wikipedia
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞