(理性討論) 八大院校應否重新加入學聯?

108 回覆
28 Like 54 Dislike
等睇班人點做大事,拆大台咁醒呀嗱。
估唔到都有正皮
重新搞過個新學聯啦,舊學聯太多老鬼阻住哂

想問就算有大多數學生支持都攞唔到控制權?

btw, 新學聯都可以諗架,最主要係團結到各大院校

老鬼有撚控制權咩
控制到周豎峰楊逸朗?

佢地都會有一日成為老鬼
重新搞過個新學聯啦,舊學聯太多老鬼阻住哂

想問就算有大多數學生支持都攞唔到控制權?

btw, 新學聯都可以諗架,最主要係團結到各大院校

老鬼有撚控制權咩
控制到周豎峰楊逸朗?

佢地都會有一日成為老鬼

佢地成為老鬼後干予當屆學生會會務點睇
唔係冇學聯所以散收收, 而係而家班學生會代表做事方式… 慘不忍睹.
唔係冇學聯所以散收收, 而係而家班學生會代表做事方式… 慘不忍睹.

講得好呀

依家又唔係無合作,都唔知關學聯乜撚野事,成日ff有學聯就有號召力
冇號召力係領導者廢

雨革果堆都有佢既號召力,到Billy差少少但都有
再之後果d.... 我up唔出有咩人名我係記得

講得好呀

依家又唔係無合作,都唔知關學聯乜撚野事,成日ff有學聯就有號召力

咁學聯都有佢嘅存在價值, 作為個常設機構去迫幾大學生會坐埋一檯就社會事務表態, 如果好似而家咁下下出於自發, 就唔係個個議題都會跟到.

講得好呀

咁學聯都有佢嘅存在價值, 作為個常設機構去迫幾大學生會坐埋一檯就社會事務表態, 如果好似而家咁下下出於自發, 就唔係個個議題都會跟到.

依家係咩議題都跟唔到。

講得好呀

就billy港大單嘢黎講,除左港大班學生外根本冇其他學校嘅人幫到手,主要因為都唔知用乜嘢身分去撐,你唔鍾意學聯但唔可以否定學校無左一個組織去串連真係發揮唔到力量!

講得好呀

就billy港大單嘢黎講,除左港大班學生外根本冇其他學校嘅人幫到手,主要因為都唔知用乜嘢身分去撐,你唔鍾意學聯但唔可以否定學校無左一個組織去串連真係發揮唔到力量!

絕對係,共產黨可以滲透國民黨,但本土派就連泛民都滲透唔到,學聯本土化後一樣可以上維園六四大台到喊香港獨立當面屌柒大支膠。

我上面都講左,你唔鍾意叫學聯可以叫本土撚聯盟又或者反泛民聯盟都得,最緊要係咁多間院校有個組織串連,你睇泛民依家都面對緊同一問題就係冇大台,一個二個玩free style, 搞到上星期教育撥款單嘢幾撚醜怪!
學聯以前柒嘅地方在人 如果唔係同一班人嘅話 學聯其實唔錯
我都覺,所謂重復學聯唔係復活返之前嗰個,如果可以一個本土派甚至再激進啲個學生組織,就可以防止滲透同騎劫,但當然呢個要各院校學生會都有差唔多政見先搞得成
最理想就係新學生組織有能力推一兩個人入立法會,從而加大學界響政府嘅聲音,到時大學俾人搞都可以響立法會有say,唔使下下俾人禁住打!

講得好呀

繼續吹啦,當晚八大係晒度
成立新既仲好啦
成撚日諗回頭路

講得好呀

打手打到你
唔知用咩身份?
你都係收皮啦

我都係唔知用咩身份去食飯 所以先唔食

你條成日題團結係力量,咁退聯前 學聯做過咩野咁大力量?
拎8大既資金去買樓 自己圍內鐵竇?

唔係比人踢爆 都唔肯交代
跟本學聯就係cap水機構
要踢走自治八樓先有得諗。
第一,今年學生會之間係有合作,特首/七一議題都有做過野,冇主流媒體大篇幅報導所以冇咩人知。

第二,咩都做唔到唔單止係合唔合作,而係整個社會風氣都不利抗爭,社運成本實在愈黎愈高,學生會只好用返論壇/集會/街站形式。好似billy咁衝下校委會都上哂身,有案底寫落社運cv,但對前途都冇咩用,有聲明書+有dq,本土派根本拎唔到區議會/立法會資源。咁暗淡嘅前景,仲點叫後生出黎衝。

第三,學聯改革其實已經做撚左,寫好左新章,老鬼係干擾唔到任何野。學聯行政機關由各個學生會組成,監察就由各個院校直選代表入去,唔再係由上一年嘅人冧莊。

第四,其實依加冇一個原因逼使學生會入聯,一來要傾議題依加都傾到;二來依加已經用學聯錢搞本土議題(七一論壇條數都係學聯找);三來用「xx聯」同用「十幾個SU」聯署效果都係一樣,冇必要為團結而團結。

第五,成立反泛民/本土學聯千秋萬世,呢樣野根本就做唔到。你地咁憎老鬼文化,就係上一屆嘅政綱/理念強行施加到下莊、下下莊。同樣,你今年當選係本土莊,下年可以係左膠可以係紅底,到時候都係解散/不合作。所以你其實當「學聯」只係署名時簡化左,最重要都係各間U有合作嘅機會/動力,名嘅野真係好閒。
補充多點,學聯其實係冇既定意識形態,因係負責決策嘅人就係咁多間SU嘅人。個一年間間U奶共,個年學聯就奶共;個年間間本土,個年學聯就本土。同埋加上共識制(所有院校同意先可以行動),變相9間本土1間奶共,都唔可以話自己今年係「本土」學聯。

所以到頭來都係錢同名嘅問題,錢各個院校就咁夾都應付到,名就真係逐間逐間寫同一次過就咁「學聯」嘅分別囉
最理想就係新學生組織有能力推一兩個人入立法會,從而加大學界響政府嘅聲音,到時大學俾人搞都可以響立法會有say,唔使下下俾人禁住打!

羅37 陳浩天 甚至g phone其實都仲係學生/畢業冇耐
現實係學生光環根本一掂到立法會就冇哂

講得好呀

打手打到你
唔知用咩身份?
你都係收皮啦

我都係唔知用咩身份去食飯 所以先唔食

你條成日題團結係力量,咁退聯前 學聯做過咩野咁大力量?
拎8大既資金去買樓 自己圍內鐵竇?

唔係比人踢爆 都唔肯交代
跟本學聯就係cap水機構

阿哥,打乜撚嘢手呀,唔鍾意學聯咪開個新組織囉,你似打手多d囉!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞