你地身邊有冇「私樓/豪宅窮人」??

310 回覆
80 Like 266 Dislike
我都係

上年年中摸頂入市

份人工攞哂去供樓、俾雜費已經所餘無幾
無lift 唐樓都係私樓來既
連登隔一排又有吹奏公屋既POST
連登世界公屋>>>>>私樓
以前舊公屋補左地價咪一樣叫私樓,私人物業自由市場買賣
應該係伯母慳返嚟嘅棺材本,老人家大半世成果
住唐樓都要攞自己係私樓仔呢點打飛機 結果帶條女上去條女心唸乜係又殘又舊既唐樓黎

不如呢個post定義下邊種私樓啦 我覺得大家講既私樓最低限度都係舊式果種
我覺得社交能力及人際關係先最有價值
如果做高級公務員總有能力帶自己仔女求一官半職
睇到上邊啲人嘅留言真係唔敢生仔
養到牛高馬大供書教學
唔套舊錢出唻俾仔女用就叫自私
有本事就唔洗謀住父母啲野啦
以前父母出首期叫幸福
原來依家已經係基本....
住私樓唔叫有錢 但一定唔係窮先 最多都係夾心階層

呢度好多人身在福中不知福 人人都有父母 父母留唔留到野俾你都係睇運氣 所以窮人從來都唔敢病 屋企是旦一個有事你跳樓都唔掂 但住私樓起碼叫做有啲揸拿 按左層樓出黎都叫做有資金係手

樓主唔好自憐自艾啦 上面有人講得冇錯 你個情況唔算好差 但亦都唔係話特別好 你好過社會上50%既人啦
所以香港玩撚完係好合理
點解一個大學生出黎做野搵唔到錢買樓
己經知邊到出現問題
留到野係bonus
唔留野都養到咁大個人
其實都無拖無欠啦
依家講到父母無留野就係自私咁咩世界
好多大學生都買到
咁係咪應該要檢討下自己有咩問題
而唔係怨天怨地怨父母怨社會
依家儲首期已經唔洗好似以前咁儲一大舊先買到喇 喎
帶條命咩我個fd 蠢撚到仆街
連佢老豆老母都費事再管佢
要佢老豆係李家超先掂
咁有好多都買唔到
即係果班就唔駛理啦?
有舊樓有居屋
月入三萬蚊都無唔應該諗私樓
從來都係睇budget 做人
無咁大個頭唔好戴咁大頂帽
怨父母唔出首期不如怨自己搵得少
依家?以前?你點比呀? 比D數據睇下啦
咁間屋係佢爸媽,佢本人無錢ma
以前未有林鄭plan 買800萬樓要320 萬首期
呢幾年唔洗咁多儲咁多首期, 但月入當然要有咁上下
不過講咩你都唔會入耳, 慳返啖氣
戇鳩,層樓你供完傳落仔個一代
佢唔使供/租樓已經贏晒公屋/租樓

係輸俾d一層住一層收緊租個d
迫到我煙都要戒埋
咁呢個係唯一好處
起碼對你身體好先
對面姑且都知既 過遠幾個單位真係記唔到 有無人住都唔知
唔撚正常
我咪夾心階層
上唔夠上
日日驚會落去
(但根本年年都社會下流)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞