你地身邊有冇「私樓/豪宅窮人」??

310 回覆
80 Like 266 Dislike
慳同窮係兩樣野 on9
點會有窮人架 入去睇下就知 根本身邊大多數人(除左自己)都30歲6位數收入

有冇人覺得月入五萬或以下都算赤窮?
https://lih.kg/3287558
呢d 就唔好計自己樓喇
萬幾月入你當父母死後,自己就係廢人一個
睇埋呢段就更加覺得奇怪

首先係你講
住私樓,但係只有一層自住,雙親健在都退休無收入,食退休金,無買保險,好驚出大事,所以唔敢洗錢。

打份牛工,人工唔高,雖然叫安安樂樂,但係好難儲錢,唔可能成日去旅行,無咩閒錢係投資,好難實現階級超越,老豆老母好健康,10年之內睇唔到可以繼承到遺產,一大筆錢由於要預俾佢哋養老,只能絕望咁落住自己老....

1. 有一層私層 (唔知係你定係你兩老嘅)
2. 有份人工唔高嘅工
3. 有一大筆錢 不過要留比兩老所以唔洗得

再睇呢段
今年樓市跌,我希望可以講得掂老母,可以拎舊錢俾我做首期買多間平平地既用黎收租,唔係既話啲錢擺銀行真係等俾通脹食晒。

4. 你老母有筆足夠做首期嘅錢
5. 你想攞呢筆錢買多間屋收租

姐係:
你有一大舊錢
你老母又有一大舊錢
有人比首期你 你又會買到多一層樓
姐係你人工會過到壓測 (就算你想出租 批按揭果陣都係當你自己供)
咁你老母舊錢留番俾老母
你攞你自己舊錢去買樓咪得囉

都唔明你有咩好絕望
咁嘅家底好過大把香港人多多聲啦
隔離(一梯兩伙)上下都一年撞唔到幾次,零交流,邊個得閒理你cls
條友ff 好嚴重
大把啦
根本而家住私樓同啲所謂豪宅嘅都唔方有錢得去邊
有好多仲差唔多負資產添

最有錢最有實力嗰班,全部喺晒公屋到
所以我同成班公屋用家,日日都落公園笑鳩班買咗樓嘅傻仔

每次經過私樓,都用一種勝利者嘅眼神俯視班樓奴
我都覺得好撚可笑 果種身教細個唔識
出黎社會做野先出知晒事
依家大左寧願搬出黎住 係大年大節食下飯 不過果負能量 坐多陣都唔掂
睇嚟樓主係公屋仔
住私樓好多真係隔離姓咩都唔知
搭車一日30

帶飯,午餐20,晚餐20

仲有10蚊走盞
但你屋企人至少有退休金 我自從出左國之後乜都靠自己 望就望佢地唔好有大病
我既情況就同師兄講既一模一樣....
成日同人講好自豪層樓一早供完 ,但係我同佢講加按俾首期我,等我供多層啦,有收租既話其實壓力唔大,一直唔肯...終於望住啲樓價越升越高.......

今年叫做跌咗少少,但係我都唔知後續仲會維持幾耐。講真我唔係話想樓價再好似08~18年果陣咁升,但係至少我都睇唔到啲樓會再忽然跌多2-3成....

俾我搞多一層收租,以後我都安樂好多吖

做我依行其實唔係好有保障,我都唔好驚五六十歳就退休果陣俾人炒呀
隔離屋我一年都見唔到一次
係會所又唔會同人講嘢
same case 淨係覺得佢地好自私
咩料樓主住邊個屋苑,想知邊到私樓啲人咁八卦
好心洋樓唐樓就唔好衝出黎啦 呢啲人地根本唔會當係私樓 就算名義上係 居住環境仲衰過啲居屋 根本係攞黎收租用
其實公屋真係贏哂
我哋有真實力,有錢有學識有修養
鄰居關係又好又和諧
相反班私樓仔,俾地產狗鋸到一頸血,日日死供爛供供層垃圾樓

但我個fd 屋企人好有錢(九龍塘)
但佢哋對佢哋仔女真係好孤寒
唔比錢補習
零用錢自己打丁搵
我哋公屋用家有個特別嘅嗜好
就係去茶餐廳特登喺班私樓仔隔離大大聲咁話我要加凍飲

睇住班傻仔私樓窮撚咬牙切齒勁唔抵得個個樣真係好爽

連佢地條女/女婆都偷偷地喺枱底俾佢電話號碼我哋想俾我哋中岀,笑撚死
有啲人真係好搞笑 自己租私樓都同人講自己係私樓仔
中規中矩啦呢啲 我個圈子大把真中產
有個fd痴父母住寶馬山
佢屋企只係高級公務員唔係有錢人
識落先知佢真係窮,流動資金唔過十萬嗰隻
供佢去外國畢唔到業返黎
佢自己唔叻又蠢又唔識理財
搵得兩萬月月清

不過唔驚啦遲早層樓係佢嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞