你地身邊有冇「私樓/豪宅窮人」??

310 回覆
80 Like 266 Dislike
按樓攞嚟洗
柒咗你就自己消失啦
有樓計唔計
但月入萬幾蚊,層樓老母老豆死咗留比佢,自住only
低物欲點同慳同窮
三樣野黎
有個同事,有層私樓,但老豆老母同住,返緊萬幾蚊,
雖然老豆老母死咗會留比佢,呢啲叫咩
我老母勁孤寒從來唔俾零用錢 但手揸幾層樓
佳寶是我朋友
冇買保險都幾大鑊 我好你少少 但去左加拿大 果層樓俾老豆老母住算 生活費佢地支助部分 但我份到工之後全部靠自己
基層同中產之間有樣野叫小康
depends on層私樓值幾錢
無論何時何地都係靠自己好過啦
靠自己好過依一點我唔認同。

唔係講要人幫就係靠人,而係世間上好多時,就係要集合一代人既努力先可以推到家族中一個人出黎,由佢帶起晒其他人

如果個個都各顧各,咪無人上到位囉。

我老豆老母又係懶到仆街,完全無plan過退休之後應該做乜,真係唯一好少少係未到老年痴呆要人幫手執屎執尿...
住私樓就係私樓 點都唔會同公屋仔一樣
豪咩宅 偽豪宅就真
半山嗰種先叫豪宅
有多兩層收租係既
或者本身專業人士
垃圾上車 30年樓6-700萬
就算老豆老母死,真係賣?
搵萬幾蚊,識撚投資,一定攞去洗哂佢
Exac7ly
老豆正正係嘆咗大半世 只顧自己當刻享受
就快退休都仲懶懶閒 擺明等人養
我識一個人,佢講緊廿幾三十年前已經住緊依家值過億嘅豪宅。

但係一樣成日腐乳撈飯,貪平坐叮叮由中西區去北角買餸。

啲嘢放壞咗都會照食。窮人都無佢食得咁慳儉。

到今日佢啲孫仔女都大晒,佢都係咁樣。
孤寒又唔係有樓窮喎
朝早去街市買餸,平時買減價貨,仲要人工啱啱夠
最慘係,啲女見你住私樓以為你有錢,
點知識落先知你買件衫食餐飯都諗過度過,平時送禮又唔夠大方,出入咪又係搭巴士地鐵,同普通人無咩分別,條件好少少既女都唔會理你,條件差既講真仲慘過人哋公屋仔溝返件身材正既MK公屋妹....

今年樓市跌,我希望可以講得掂老母,可以拎舊錢俾我做首期買多間平平地既用黎收租,唔係既話啲錢擺銀行真係等俾通脹食晒。

唉....越來越灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞