你地身邊有冇「私樓/豪宅窮人」??

310 回覆
80 Like 266 Dislike
仲有幾兄弟姊妹爭
老豆老母係我出世嗰時買左居屋
然後老豆幾年之後走咗
老母一個養兩個 仲要係只係做清潔搵好少
廿幾年黎最遠都係去廣州翻鄉下行吓
一直以為好窮先咁
直到前幾年社運老母覺得啲錢放香港唔安全
佢又唔係好識英文
要我同佢一齊將啲錢轉去銀行轉去外國
先知道佢有成二百幾萬儲蓄
佢都無咩人生 斷曬同朋友聯絡所以ok
連平時旅行,仔女都冇錢
點知
識人,5-6人屈蛇咁住,一間房2條友
…80蚊

80蚊夠我一日洗費
點會無
借九成按揭呼吸plan,以為2年後樓價會升有得套現,點知而家套牢
咪又係咁過,點同人講
關咩事呀
講緊得層樓但好撚窮,戶口都冇乜錢果隻…

唔係咩 「賭王千金落廟街食煲仔飯」
搭車食飯邊夠
依樣真....其實啲老豆老母好似成世人無晒遺撼咁,

完全無諗過自己on99咁碌咗一世,佢自己應該點幫下啲仔女過好啲。

真係疊埋心水等自己過世之後,剩到幾多就幾多啦咁,

唔諗下依家啲人咁長命,到真係俾錢啲仔女果陣,仔女都做埋人哋阿爺阿嫲....

如果係有好既,就算唔分家產,都早少少俾返一部份仔女做下佢想做既事吖。

有時真係好羨慕有父幹母幹果啲,提早就幫仔女置業或者唔介意屋企既現金少啲都要供啲仔女去外國讀書既老豆老母。
都窮啦
賣埋層樓,加呢200幾萬,連一千萬都未必有
真係連女都唔洗諗,但做 測量呢啲都有3-4萬啦
師兄都幾進取
呢種應該叫冇要求
呢啲真係,完全同意
成日係到諗,咩第時死咗先比你,到時我都死啦
唔死都老啦,仲講乜, 點解唔少啲Cash都唔培養/比仔女去發揮
公司有個做打雜阿叔冇頭髮 寒酸
但係竟然住港島區豪宅幾千萬
聽講佢死好命90年代買只係三百萬
廢物
係屋企量地
好似未返過一份工長既

真係食花生咁睇佢人生
一係為左慳租忍,一係搬啦
700 萬樓,但覺得自己搵萬幾就夠
收得皮
?
我唔知你住邊啦下,但係我連隔離單位姓乜住幾多個人都唔知
我諗師兄嘅意思係唔好所託非人
明知成家族既人都唔係叻
就無謂嘥時間糾纏
以前個時啲洋樓 一般平民買得起咪又係400呎左右,阿爺生性咪可能再留多左層6-700呎唐樓比啲子孫爭家產
靠自己買喇,靠父母留落黎,好稀罕咩
只要唔係老竇老母後生幫你full pay或者比一大筆首期,其實幾有錢都冇用 老豆老母死都八九歲,六十歲先拎到700-1000萬只係留返醫病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞