你地身邊有冇「私樓/豪宅窮人」??

310 回覆
80 Like 266 Dislike
住普通區既單橦私樓咪好多依啲人囉
樓又供完,又退埋休,現金流可能唔多
但都叫有幾百萬資產揸住啦
點都唔算叫做"窮人"啦嘛
唔知樓主點define窮人
如果純粹以消費力去判斷
我諗大多數住緊舊區
eg 土瓜灣、灣仔、北角呢d既師奶阿叔都係「窮人」
姐係買宋仲要同個豬肉佬講價兼搭條蔥
但係屋企住緊層城市花園或者修頓中心三房市值1200-1500萬仲要已供甩

係你呢個定義下,我諗佢地係窮過住緊康城啟德月入7-8萬
但層樓仲做緊8-9成按揭既「中產」既
你係冇嘢做嘅師奶?
正常得師奶先會得閒八卦人哋做乜
打工仔最多咪得返工時候先會撞到隔離左右
朝早都唔得閒問佢搵幾多啦
年半前林兒講咗句「窮得只剩下樓」,畀房台班樓痴萬箭穿心

呢啲日撚日買餸吹水,似足TVB 劇情
得層樓,又冇乜收入,又唔賣得,生活冇改善過
個仔得個住字
我死佢都老死啦
幾百萬但得個住,又唔郁得,變相個個月靠生果金架渣喎
有 仲要係租返嚟
佢老豆日撚日打嚟問我借錢 次次都借幾千蚊
係睇佢需唔需要改善姐
一層城市花園而家閒閒地都1200-1300萬
賣左佢搵番3萬幾既租,一年都係40萬內既事
當5-60歲仲有30年命到,大把可以慢慢mit啦
賣條毛咩
呢啲冇撚用人,有層樓就住到死架啦。
個個月攞生果金交 水電煤架渣…佢地唔會諗呢啲
你講緊我丫?
有下一代就係
全靠依d人撐起樓市 個個都好似你咁諗d樓又點值1200萬
其實唔係好撚明點解會有人唔係住喺私樓,大嗰左先發現香港好撚多大種乞衣,將依班人掉落羅湖河以北就岩
生活貧窮,凍飲都唔敢叫
老一輩做左咁多年人,返多咁多年工,退休/就退休
Nav 多過後生出黎做嘢冇耐好出奇咩
唔係咩叫asset rich cash poor

後生有能力搵8 萬10 萬買新樓個班
用多10年時間,佢地會儲唔到資產咩
淨係住唔洗食行?萬一唔覺意長命左咁點算?
由細個老豆打份牛工供緊五百幾萬嘅樓
讀普通學校、食平民野、無去過旅行
到而家供完層千幾萬嘅樓自住同有幾百萬嘅現金投資
但心態一樣死慳死抵,食平民野同無去過旅行
慳錢已經刻入佢地嘅思維,幾蚊野都要格價

細個覺得自己好窮,一年只食過一次m記,小學公屋同學日日食m記
大個咗先發現自己先係比較有錢個個
如果本身生活水平高 又點會揀公屋

揀得公屋又點樣生活水平高 呢啲公屋富戶既人又有幾多
食m記根本唔健康
香港大把住緊自己層樓既人
搵既錢根本無能力供番相同既樓
始終係樓價未飛升時買落
10年間連天水圍都升6倍由唔夠100萬變600萬
100萬連公屋連登仔都可以輕鬆供
2008年已經係低息時代

同時好多後生專業人士兩公婆有呢個能力
呢班人過多排可以繼續向上爬
我都十分同意呢個講法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞