[賀歲故]有咩癲得過年三十晚跌咗入搶頭炷香嘅輪迴

180 回覆
108 Like 3 Dislike
回憶去到呢度要停一停,因為,的士已經嚟到醫院外面。

我好快手衝咗落車,然後直奔ICU。

喺升降機入面,我不停咁向所有我認識嘅滿天神佛祈禱,希望嘉盈吉人天相。

終於,我趕到嚟ICU病房前。

我一見到有個姑娘坐咗喺度,我就第一時間衝咗埋去問佢:「姑娘,我係曹嘉盈男朋友,有電話話佢入咗ICU,我想佢而家點啊?」

姑娘聽到,個樣有啲不知所措咁講:「曹小姐佢呢,喺ICU……」

就喺呢個時候,ICU道門打開咗,醫生走咗出嚟,我即刻衝埋去問佢:「病人點啊?」

醫生無奈咁嘆咗一口氣,搖一搖頭,講咗一句電視劇最常聽見嘅台詞:「我哋已經盡咗力。」

我一見到呢個情境,一手就推開醫生,直接衝入病房。

一直以嚟,我都無認真諗過,到底嘉盈死咗會係一件點嘅事。

直到而家我先發現,原來死亡真係可以同自己咁接近。

當我望入病房,見到病房上面有一塊白布蓋過咗一個訓喺床上嘅人形。

眼淚,終於都忍唔住。

做人最緊要有信念。

但係,原來信念都唔係絕對。

(故事待續)

呢章好感動
原來男主角係為咗女朋友先一次又一次穿越時空
剃光頭果段
睇到眼濕濕
一切皆有因
聽日結局 希望俾到Surprise大家
原來一切都係男豬幻想,個女仔一路都當佢係痴漢
諗起彿教嘅輪迴係為咗報前世嘅恩/ 業,一日未清零一日都要繼續loop (包括你食咗𠴱隻牛,你嘅貪嗔癡)
喺黃大仙嘅概念(其實我唔熟彿教,但拜神應該係道教),佢咁loop法應該會加重咗佢嘅業,仲要報埋葉劉、happy伯同跑手啲業
不過另一方面,咁loop法又令我諗起2月29
好有深度嘅討論
嘉盈喺黃大仙廣場,漫無目的咁行,突然間問我:「你知唔知咩係信念啊?」

「即係嗰啲好鬼死中二病嘅口號,類似咩『我要成為海賊王』、『我要做火影』、『我要搶人才』之類?」我漫不經心咁答。

「信念,係一個人,或者一班人,帶住一個明確目標,然後用盡一切努力去做事嘅心態。」嘉盈對我嘅求其回應反咗一個白眼,繼續認真咁講,「例如,黃大仙呢個地方,我哋都有一班好有信念嘅人,大家一齊拎住個鍋、拎住個煲,就唔再怕啲煙……」

一講到呢度,我即刻掩住佢個嘴:「嘩,呢啲嘢唔好公開講,又俾人話犯國安㗎啦。」

嘉盈皺眉頭拎開我隻手講:「你諗咩啊?我講緊我同黃大仙班街坊一齊煮團年飯喎,上年好多人一齊食,所以佢哋咁借咗幾個新煲俾我,煮起上嚟啲煙又無咁攻眼,所以我咪唔怕煙囉。你唔好咩都對號入座啦!」

「OK,咁講翻正題,其實你想講咩呢?」我好奇咁望住嘉盈。

嘉盈輕輕繞住我隻手,語重深長咁講:「我想講,我信,只要我有信念,我就一定會好翻。所以,你都要陪我,一齊有信念,知唔知啊光頭佬!」

「知喇,光頭婆!」我笑住摸一摸嘉盈頂冷帽,然後兩個人又繼續喺商場度行……

信念。

信念的確好重要,至少喺嘉盈離開之前,呢份信念一直都令佢保持樂觀。
我拖住沉重嘅腳步,慢慢走入病房,然後跪咗喺佢床邊,忍唔住扒咗喺床度大大聲喊:「點解你唔等埋我先走啊?我搶咗個頭炷香俾你啊!係信念啊,我明咗咩係信念啦!我嘅信念,就係要你好翻,所以我真係用盡一切努力,就係為咗你有信念堅持落去。點解,點解今次信念無用啊?你知唔知我好愛你啊?我好掛住你啊……」

一路喊,我一路記起開心伯。

我終於明白,原來失去一個重要嘅人,真係可以令一個人一沉不起。

就好似而家,我個心,都好似失去咗一個最重要嘅部份。

而我需要嘅,只不過嘉盈好似平時咁簡單摸一摸我塊面,然後同我講聲:「唔緊要㗎光頭仔。」

一諗到呢度,我忍唔住伸手落去白布下面,想嘗試將嘉盈隻手拎出嚟。

點知,一拎,咦,唔對路,點解深啡色嘅。

就係呢個時候,我背後傳嚟一把聲音:「你做乜愛我媽媽?你係乜水?」

我擰轉頭,見到差不多成個印度家族企咗喺我身後,全部都一臉愕然咁望住我。

我好快知道,似乎我搞錯咗啲嘢。

我即刻企翻起身,扮哂無嘢咁笑一笑然後對住班印度人講:「朋友~神愛世人,所以我都愛你哋,又愛你媽媽,愛埋你哋爸爸。God bless you!新年快樂,人人有蕉食!」

一講完,趁佢哋未有反應,我就第一時間狂奔離開病房,然後跑翻去個醫生前面。
「喂大佬,你又話盡咗力嘅,入面嗰個都唔係我女朋友!」我嬲住咁講。

「喂大佬,咁你淨係問我『病人點啊』,咁我頭先真係救完嗰個印度人,又真係盡咗力吖嘛,如實作答都有錯?」醫生一臉無奈咁答。

嗯,其實佢又幾有道理,所以我都唔好意思再講,唯有轉問:「咁我想問下,到底曹嘉盈去咗邊呢?」

醫生恍然大悟咁「哦」咗一聲,然後答:「做完手術之後,病人情況穩定,不過癌症嗰邊,都仲需要時間治療嘅。佢已經送咗翻原本間病房休息喇,你上去探下佢啦,唔好再搞人哋媽媽啦。」

一聽完醫生咁講,我立即起行去病房。

去到病房外面,我已經從玻璃窗見到嘉盈安然無恙咁瞓喺病床上面。

我成個人即刻安心過「安心出行」,二話不說就推門入房。

「你點啊?」我緊張咁走埋嘉盈身邊。

「醫生話手術順利,而家休養下就得。」嘉盈一見到我,即刻笑住從床上面撐咗起身,然後望一望我講:「你做咩嚟啊?又臭又污穢嘅?」

聽佢咁講,我望一望自己,呢個時候先發現自己件衫又爛、又有上香嘅灰塵,仲有楊家朗噴出嚟嘅…….

但係為咗令嘉盈唔好擔心,所以我即刻話:「哦,頭先有個阿婆跌咗隻戒指入垃圾站,我入咗去幫佢搵,所以咪整到成身塵囉。」

「吓,咁但係做咩件衫都爛埋嘅?」嘉盈眉頭一皺。

「哦,香港地好多好人,個個都爭住要幫個阿婆,所以咪爭到衫都爛埋囉。」我嘗試冷靜解釋。

「咪住,你件衫啲啡色又係咩嚟㗎?嘩,有屎味嘅?」嘉盈聞下我件衫,個樣超厭棄。

「無計啦,啲人為咗幫阿婆搵嘢連廁所都唔肯去,結果一搵到隻戒指嗰一刻就開心到瀨哂屎咁囉。」我兩手一攤咁解釋。

「光頭仔!你以為我會信咩?」嘉盈突然臉色一轉,然後一手指向我身後嘅電視。

我轉頭一望,發現播緊嘅係新聞報導。
「今年黃大仙廟重開,吸引咗大批善信提前到廟外排隊準備搶頭炷香。可能係因為多年已經無辦相關活動,所以今年嘅市民搶得相當激烈,有市民搶到肚瀉、有人被運走、甚至有市民身上沾滿糞便。而今年嘅頭炷香最後由一位伯伯搶得。伯伯表示,頭炷香係一位有心嘅光頭仔讓俾佢嘅,佢今年嘅新年願望係活得開心。希望,呢個願望亦都成為咁多位香港人嘅祝福……」

報導去到呢度,我已經發現新聞畫面之中影低咗我盡全力跑向香爐,最後將頭炷香讓俾開心伯嘅畫面。

咁即係話,嘉盈其實一早已經從新聞之中知道咗我去搶頭炷香嘅事。

「點啊?有咩解釋啊有心嘅光頭仔?」嘉盈陰陰嘴笑咁望住我,似乎並無因為我嘅隱瞞而嬲咗。

「咁,我本身係想有啲儀式感,搶個頭炷香俾啲信心你啫。做人最緊要有信念嘛。」我微微一笑咁解釋。

「咁你最後又將頭炷香讓咗俾人?」嘉盈用好奇嘅眼神望住我。

我伸出手,輕輕捉住嘉盈隻手,然後講:「當我搶到頭炷香之後,我聽到開心伯呼天搶地講佢有幾掛住佢老婆。佢令我諗起,假如有一日我失去咗你,我可能都會陷於人生低谷甚至想自殺,而喺嗰個時候,我都需要一個人嚟俾鼓勵我。所以,我最後覺得反正我本來都唔信黃大仙,倒不如將個許願交俾開心伯,於是就咁做咗。」

「果然係有心嘅光頭仔啊!」嘉盈笑住摸一摸我個頭,然後認真咁望住我問,「咁我呢?而家我無咗頭炷香個願望點算啊?我個癌症仲未好翻喎!」

我笑咗一笑,將嘉盈嘅手再捉緊啲:「你仲有我做你嘅信念吖嘛。」

「嗯,算你啦。」嘉盈似乎接受我呢個答案,好甜咁笑咗出嚟。

喺呢個浪漫時刻,姑娘突然敲門巡房,巡完之後順便講咗句:「祝你哋兔年快樂啊!」

經佢一提,我同嘉盈先意識到,原來今日就係大年初一。

「光頭仔,祝你啲頭髮蒸蒸日上,成日笑口常開。」嘉盈再摸下我個光頭,好滿足咁講。

「光頭婆,咁我祝你身體健康,仲有,保持信念。」我學佢咁笑住摸下佢個光頭。

「嗯,保持信念最重要。」嘉盈望住我好甜咁笑咗一笑。
「既然講到呢度,係時候完成埋賀歲片指定動作喇!」我望住嘉盈,輕輕將佢從床嗰度扶起。

嘉盈會意,即刻露出燦爛笑容,對住所有讀者講:「新年,環境未必即刻變,但係心境可以變。新一年,祝大家保持信念!」

而我亦都即刻擺出拜年手,對住讀者,即係你講:「祝你逆流而上,笑對亂世,唔怕失禮!」

最後,我同嘉盈繞住手,一齊向住大家講聲:「兔年快樂,恭喜恭喜

結尾播主題曲:https://www.youtube.com/watch?v=fI8WpOZ4Di0&ab_channel=Day_13y_Day

(全文完)

= = =
作者的話:
大家好, 拜年故拜到年二十,終於都完咗。
呢個故事無咩特別意思,
純粹想放空大腦,
寫一個簡簡單單嘅故事,
俾大家笑下。

所以如果大家有笑過感動過,
咁我就目標達成啦~
當然,好歡迎大家留個言講下笑咗咩,
或者對呢個故嘅感受又得

呢個故其實不在計劃之中,
而之後如果有短故出,
好大可能都係出喺IG先,
所以歡迎大家一陣睇到最後,
Follow埋我ig就開心。

而我下一個故事呢,
都需要時間去準備下,
應該又要神隱一段時間,
希望過一排再見到大家,
為大家再送上精彩故事。

最後,多謝每一個睇到最後嘅讀者,
各位,字海中再見。
放低其他故嘅Link 俾新讀者慢慢追翻上個故
我放低link先 如果大家鍾意喺連登睇 起我底一樣搵到以前舊故㗎

【穿越/愛情】我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗
Penana:https://www.penana.com/story/63218
【寫實/愛情】(出咗實體書啦!)我專門幫人擺分手和頭酒
Penana:https://www.penana.com/story/66301
【科幻/懸疑】你以為Flycation呢件事真係咁簡單?
Penana:https://www.penana.com/story/76137
【初戀/愛情】《副校長發現我寫甜故,竟然送一段初戀俾我》
Penana:https://www.penana.com/article/635866
【暴走/搞笑】《求婚嗰日-我發現我女朋友鍾意食屎》
Penana:https://www.penana.com/story/90310
【人性/鬥智】《尖東遊戲//坐上尖沙咀開出嘅列車之後,我被送咗入一場死亡遊戲》(出咗實體書,可見於各大書局!)
Penana:https://www.penana.com/story/99588
【童年/二創】《我是出木杉,我要對大雄復仇》
Penana:https://www.penana.com/story/99588

最後留低埋樓主IG,大家有興趣可以去嗰邊催迫樓主加更,仲有得睇埋呢個故嘅「作者前言」同埋其他故事相關嘅嘢,IG限定㗎
IG : windblowssilently

默颺讀者交流TG grouphttps://t.me/+jD_eY63Yb5I0MmQ1
終於完故
做人最緊要有信念
多謝默巴陪我哋過新年
拜年拜到就嚟農曆二月
成個故都真係幾似賀歲片個feel,多謝樓主畀我哋嘅信念
終於完故,繼續支持樓主,期待你下一個故

諗返原來有啲位一早有伏線,例如點解主角無啦啦有瀉藥喺身,同埋比人嗌佢做光頭仔
我都多謝大家陪我
開心啊 無限新年
大家都要加油!!!
多謝連豬巴
我哋下個故見
Lm追晒所有故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞