[賀歲故]有咩癲得過年三十晚跌咗入搶頭炷香嘅輪迴

180 回覆
108 Like 3 Dislike
想同你講聲真係好鐘意你既故,我係前排出木杉開始睇你既故,然後一睇就停不了,由天使故開始追番上黎,岩先睇完和頭酒喊死又甜死,今日開始睇副校長甜故,我會繼續追上黎追到live
點解見到黃大仙嘅願望係再搶頭柱香
明明大把願望!
係因為黃大仙唔俾佢許願
所以先退而求其次揀再跑一次
多謝人惶惶巴支持
舊故有好多 慢慢睇
計劃,已經喺我心入面諗好咗。

距離搶頭炷香嘅時候仲有六分鐘,我係時候要出手做嘢喇。

「楊家朗?請問你係咪楊家朗啊?」我扮出一把好興奮嘅聲咁問。

本來著住外套戴帽將個樣遮哂嘅楊家朗聽到我叫佢個名,慢慢拉開咗頂帽望住我,似乎對自己咁都俾人認得出有啲意外。

「真係你啊?我好鍾意你㗎!」我繼續盡全力扮好佢Fans嘅感覺。

「你又會識我嘅?」楊家朗睇落有啲cool cool地,不過似乎都有啲俾我讚到唔好意思,所以答咗我一句。

「一定識啦,話哂你跑過奧運喎!」我雙眼瞪大懶興奮,但希望佢唔好以為我係想hehe佢。

「奧運?我呢啲都係跑到預賽就出咗局啦,唔算得啲咩。反而你咁都認得我,都幾犀利。」楊家朗勉強一笑。

「咁我都有睇下新聞嘅。」我笑一笑,然後問,「係喎,點解運動員都要嚟搶頭炷香嘅?你幫其他人搶嘅?」

「唔係啦,我係幫自己搶嘅。」楊家朗搖一搖頭,神色有啲黯然。

「點解嘅?」我好奇問。

「無啦,香港做運動員,有時真係慘過做foodpanda,分分鐘係自己貼錢咁做。香港人,通常都只係識得睇熱潮,好似劍術,一贏金牌個個都去學;我哋田徑呢啲,小學都話強身健體會玩下,去到中學大學就個個去哂讀書。跑步,除咗用嚟追巴士之外,香港邊有人重視吖?所以我咪帶住個希望,好似當年搶贏包山嗰個人咁製造下話題,等多啲人留意同支持香港田徑運動員囉。」

講完呢番說話,我見到楊家朗雙眼都有啲紅。

我知道,係因為我聽得太入神,我手上枝香隊得太近佢塊面所以燻到佢隻眼標哂眼水。

不過都好,叫做增加下感情分。
老老實實,聽完佢咁講,我真係好明白佢嚟搶頭炷香嘅原因。

甚至我會話,我都覺得佢值得搶到頭炷香。

只可惜,我有一個非要搶到頭炷香不可嘅原因。

所以,好對唔住,就算楊家朗嘅原因再好,我都唔可以俾佢搶到頭炷香。

於是,我即刻對楊家朗講:「係喎,難得喺度遇到你,可唔可以問你攞個簽名呢?」

我一邊講,一邊從我嘅背囊睇下有冇咩值得可以拎俾佢簽名嘅嘢。

最後,我成功搵到一枝原子筆,同埋一枝快測棒。

雖然場面有啲尷尬,不過我都將呢兩樣嘢遞俾楊家朗,然後講:「你簽名落我枝快測棒得唔得啊?你咁快,佢又咁快,真係Perfect match啊!」

楊家朗用一個奇怪目光望住我,有啲疑惑咁問:「你……唔係想用呢啲方法令我分心,然後令我搶唔到頭炷香掛?」

俾佢咁樣一講,我個心當然怯咗一怯,只不過我即刻扮作無事咁講:「當然唔係啦,我係真心想支持你㗎!你快啲幫我簽名啦,我聽日就帶住呢枝快測去拜年㗎喇!嗱嗱嗱,我幫你拎住手上面啲先!」

我一邊講,一邊就將我枝原子筆同快測棒塞俾佢,同時間想拎走佢手上枝香同罐Red Bull。

估唔到,楊家朗嘅防人之心相當高,佢居然只係將罐Red Bull交咗俾我,而自己繼續拎住咗枝香同枝筆。

不過,當楊家朗自以為好小心嘅時候,其實,佢已經落入咗我嘅圈套。

由此至終,我嘅目標,其實都係佢手中嘅Red Bull。

「係喎,除咗簽名,你有冇咩想我寫上去你枝快測棒度?」楊家朗好專注咁望住我枝快測棒。

「寫我個名吖!」我一邊答,一邊靜靜雞喺我背囊度拎咗一包藥丸出嚟。
無錯,你無估錯,呢包,係一包輕瀉藥。

平時嚟講,通常都係一粒已經可以達到輕瀉作用,令人喺五分鐘內有想如廁嘅感覺。
「咁你個名係……」楊家朗問。

「Ovuvuevuevue Enyetuenwuevue Ugbemugbem Osas。」我好流利咁答。

「吓?」楊家朗呆咗一下擰頭過嚟望住我,而我當然一下將手中包瀉藥收埋喺掌心入面。

「係啊,因為我係非洲香港混血兒,所以個名係特別少少。你唔洗擔心,你隨心寫就得,反正我自己都唔係好識串我個名。」我笑咗一笑,而楊家朗就無奈咁鬆一鬆膊頭,低頭開始拼下我呢個非洲名點寫。

就趁呢個時候,我即刻諗住打開包藥,然後加一粒入去罐Red Bull度啦。

我嘅計劃好簡單,只要一陣跑嘅時候,楊家朗受便意影響,無論佢去唔去解決都好,表現就點都會有影響,咁我到時就應該再無對手喇。

計劃感覺好順利,點知,當我一望我手中嘅藥,就忍唔住心中暗叫一聲:大獲!

因為頭先我實在太緊張,當我將藥丸收喺手心嘅時候居然用力過度,本來有十幾粒藥嘅藥袋入面只係剩低一堆藥粉。

唉,但係事到如今,我都無辦法。

為咗上到頭炷香,死就死啦。

首先,我喺心入面暗叫一聲:支持香港運動員!

然後,我就把心一橫,將手中成包瀉藥粉轟哂入去罐Red Bull度。

一時之間,我聽到罐Red Bull不斷發出「滋滋」聲,睇嚟佢努力咁進化緊做一罐生化武器。
就喺呢個時候,楊家朗遞咗我枝快測棒去我面前。

嘩,佢居然真係將我成個亂講嘅非洲名拼咗出嚟,唔知係咪田徑運動員成日同非洲人比賽,所以對非洲語特別熟呢?

於是,一手交一手,我亦都將罐Red Bull交翻俾佢。

楊家朗一望向罐Red Bull,忍唔住講:「搞咩啲泡係咁標出嚟,成罐啤酒咁嘅,仲飲唔飲得啊?」

我心諗,鬼咩,十幾粒瀉藥加埋,淨係變泡無爆炸咪算好囉。

不過,去到我口中當然換咗另一套講法啦:「哦,頭先我見你簽名俾我實在太感動,所以隻手咪興奮到係咁Chok,所以可能就係咁多咗少少泡囉。」

楊家朗聽到,似乎接受咗我嘅解釋,點一點頭,就飲咗一啖罐Red Bull。

我見佢飲完之後神情不變,佢應該都未察覺到有咩問題。

我望一下錶,而家距離正式開始搶頭炷香仲有六分鐘,如無意外,比賽前藥效應該就會發作。

點知,原來我低估咗十幾粒瀉藥嘅威力。

未夠一分鐘,我已經見到楊家朗面都青埋,額頭標汗,兩隻腳已經改為交叉咁企。

雖然心中有答案,但係我仍然明知故問咁對楊家朗問:「你無咩事吖嘛?」

「我,需要,集中,精神先。」楊家朗表情繃緊咁答我,好明顯佢就用緊全副精神去收緊佢嘅肛門括約肌。

呢一刻,我開始有啲擔心,自己到底有冇弄巧反拙呢?

會唔會佢嘅運動員精神會令佢堅持比賽完先去廁所呢?

會唔會呢種「屎勁」會令佢更加使勁比賽呢?
為咗擊潰佢嘅精神,我決定狠下毒手。

「係喎,楊家朗啊,你哋班運動員呢,平時訓練會食咩㗎?」我問。

楊家朗只係繼續咁努力夾實雙腳忍住,而分唔到半分精神答我。

「我聽人講呢,運動員練習食咖哩係咪特別有用嘅呢?即係嗰種黃得嚟啡啡哋嗰種啊!」我講呢啲,完全就係想令楊家朗自然聯想到佢呢刻最唔想諗到嘅嘢,從以加倍刺激佢嘅便意。

孫子兵法所講嘅「心勝為上,兵勝為下」果然無錯,我一講完,楊家朗即刻展現出一個反哂白眼、更加難受嘅表情,相信佢就快到達佢忍耐嘅極限。

而呢刻距離比賽,仲有五分鐘。

於是,喺呢五分鐘入面,我就不斷同楊家朗講下咖哩、朱古力、臭豆腐陣味、雞屁股……總之就無所不用其極咁令佢崩潰。

只不過運動員果然係運動員,忍耐力都係犀利啲。

過咗五分鐘,楊家朗忍到面青口唇白,但佢依然喺原地守住個位。

就喺呢個時候,廟祝出嚟喇,而佢手中亦都拎住鐘。

於是,我亦都唔再煩住楊家朗,打算專心一致跑好場比賽。

頭炷香,我嚟啦!
「鐺!」

鐘聲響起,我同時起步。

但係,身邊居然又有一陣風揚起。

而且,係一陣有味嘅風。

以我嘅肉眼所見,我見到楊家朗極速經過我身邊,然後一下子跑咗出隊,大叫一聲:「我忍唔住啦!」

然後,就直接衝咗去側邊嘅草叢之中。

太好喇,佢放棄咗比賽!

咁即係,我有希望啦!

雖然我而家描述緊楊家朗發生咩事,但係其實我雙腳係一直都無停過向前跑。

呢鋪,頭炷香仲唔係我嘅!

唔知當我隻手準備將枝香插落去香爐嘅時候,我見到一隻大手居然快我一步將香插咗落去。

我好驚訝咁望向我左邊,贏我嘅人,居然係我原本左邊嗰個大隻佬。

大隻佬一插入枝香,即刻仰天大聲叫:「Yes!好彩我無skip leg day!我有望出pool喇!」

望住佢嘅興奮,我知自己無時間失望。

於是,我把握機會,睇準時機,做咗一個最正確嘅決定……

(故事待續)

究竟男主角嘅願望係咩,竟然重要到要作個咁嘅名
個名好出名
上網會搵到
「我叫緊中、發、白三飛,再加埋準備門前清十三么準備食到爆棚,爭少少就贏到月老連條紅線都要輸埋俾我,到底又係邊個壞我好事?」黃大仙一邊大呼大喝,一邊出現咗喺我眼前,然後眼都突埋,「乜又係你啊陳生?」

「梗係我啦,第六枝香吖嘛,我睇準先一下插入去㗎。」我笑住咁答。

「陳生,今次你又所為何事啊?」黃大仙一臉無奈咁問。

「無計啦,你又要自動設定第666,666,666位上香嘅善信可以見到你,咁你知我搶唔到頭炷香就實翻嚟搵你㗎。」我都學佢無奈咁講。

「一言蔽之,即係你又想時光倒流啦?」黃大仙已經明白我今次嘅目的。

「係啊,又或者你直接實現我願望又得。」我索性直接耍無賴。

「唉,作為神仙,十三么可以唔食,但係原則絕對唔可以朝令夕改!」黃大仙昂首挺胸,一臉正氣咁講。

「咁先係㗎嘛,嗱唔好講咁多嘢喇,快快手送我翻去啦。」我大字型企好,準備等黃大仙送我走。

「唉,世風日下,估唔到做咗神仙都要送瘟神。唔該你今次俾心機搶,我哋就此分道揚鑣。」黃大仙搖住頭吟吟噚噚講咗一句,然後擺用架勢,慢慢講出佢嘅咒語:「陰陽逆施,斗轉星移,萬物重置,日月歸依!」

「好人一世平安,祝你下鋪贏埋二郎神隻哮天犬翻嚟啊!」我一邊為黃大仙送上祝福,一邊跌入耀眼嘅光芒之中……

轉眼之間,我又重新企翻喺黃大仙廟出面。

對錶,23:50:03。

我望一望身邊,著衛衣戴帽嘅楊家朗,仲有左邊嘅大隻肌肉佬,一切仲未有改變。

我呼出一口氣,立即開始新一輪行動。
首先,我用咗三分鐘歷史重演,成功將瀉藥加入楊家朗罐Red Bull之中。

然後淨係呢七分鐘,我就準備集中精神,睇下有咩辦法對付到肌肉佬。

正所謂知已知彼,百戰百勝,我決定先刺探一下軍情。

「Hello!」我輕輕喺肌肉佬身邊叫咗佢一聲。

肌肉佬轉身望向我呢邊,我而家先發現原來佢右手拎住枝香,左手原來一直舉緊啞鈴,而啞鈴上面仲放咗一部電話。

而令我好奇嘅係,佢電話上面嘅係一個交友apps嘅介面。

喺呢下順手一望之際,我見到交友Apps上面佢用嘅名,叫做「胡師傅」。

「做咩啊?你叫我?」胡師傅大喝一聲,佢身高睇嚟有180,所以佢從上而下望向我嘅感覺,令我好似俾一隻King Kong虎視眈眈咁。

「哦……我見大家都係玩交友apps嘅人,所以想交流下心得啫。」我決定以交友apps作為切入點。

「心得?無心得喎,我玩咗咁耐,從來無成功約到一個女仔出嚟。」胡師傅一邊講,我見到佢隻手一邊將個啞鈴揸到實一實,而最恐怖嘅係,個啞鈴居然出現咗一條裂痕。

「點會咁㗎?我感受到你厚實而肉質鮮美嘅肌肉之中,係藏住一顆善良嘅心嘅。啲女仔咁都唔識欣賞你?」我扮作好奇咁問。

「錯!」胡師傅又大喝一聲,一個啞鈴隊埋我塊面度,「我嘅肌肉之中,一定係豐富嘅蛋白質,如果唔係我日日飲蛋白粉嚟做乜?」

聽到呢句,我開始明白呢個胡師傅出唔到Pool嘅原因係咩。
胡師傅見我唔講嘢(其實我係呆咗),佢反而主動講:「你知啦,交友apps啲女,個個都吊高嚟賣,個個都等男仔開聲,等男仔講一大輪嘢先應一兩句,咁你話點約呢?」

「咁你有冇約過先?」我問。

「我都唔識同女仔傾計,咁梗係約唔到啦。」胡師傅嘆氣。

「唔約,好難出Pool喎。咁唔啱玩咪玩其他囉,現實中識女仔都得㗎。」雖然我都唔係咩男神,但係我又真係從來都無遇到過識女仔嘅問題。

「現實?我更加唔得啦。」胡師傅搖一搖頭,「我成世人淨係識做運動,講咩話題都淨係講翻去運動,約女仔出嚟實悶死佢啦。」

「點會啊,你傾下啲大路嘢,講下美食啊,睇下愛情片咁實無死啦。」作為一個有愛情經驗嘅人,我忍唔住過佢兩手。

「唉,一講美食,我就忍唔住講卡路里;講電影仲死,有次個女仔講《鐵達尼號》,我居然第一時間話如果主角可以用自由式游到每50米30秒嘅速度,佢就可能可以去到另一塊浮板獲救。結果,個女仔無再喺Apps度覆我。」胡師傅眼中有淚光咁講。

「咁……你會唔會試下搵個鍾意運動嘅女仔呢!」我試下換個角度。

「我有啊,我有一個女仔已經傾咗三個月㗎啦,只不過未約過啫。」胡師傅遞部手機俾我睇,我見到一個古銅色皮膚、笑容好陽光,一睇就知道係運動型嘅女仔。

「咁咪幾好囉,約佢啦。」我答。

「佢有試過約我去跑步,不過呢,根據我以前嘅往績,我真係會唔識講嘢㗎,所以到時一定會係咁糾正佢跑姿,又會批評佢套衫唔夠專業,唉咁就死梗啦。所以,我先一直都唔敢約佢。」胡師傅搖頭嘆氣。

「聽落,你其實唔係唔識同女仔傾計,你根本就係怕羞!唔通……你係連女仔女都未拖過嘅A0?」我一針見血講出佢嘅問題。

「係,我係怕羞!我係A0!不過我拖過女仔隻手㗎!」胡師傅大喝一聲,氣勢令後面幾個人枝香都熄咗,「我讀中大去Ball嘅時候曾經同女仔跳舞,只不過因為嗰時太緊張,做到轉圈嘅動作太大力,一手就將個女仔好似爆旋陀螺咁fing咗去大學站……」

一講到遺憾嘅往事,胡師傅手上嘅啞鈴俾佢Chok到好似數碼暴龍機咁,唔講我真係以為佢個啞鈴係道具嚟。
其實愛情嘅嘢,如果淨係得個諗字,唔試下相處又邊度可能會成到事啊?

只不過,胡師傅又啱,怕羞,咁又點呢,就算我知道咗,都幫唔到我諗辦法解決佢。

就喺我東張西望,諗緊有咩辦法嘅時候,我突然喺人群之中搵到一線曙光。

「大隻佬,你望下嗰度!」我一手指向後面人群之中嘅十點鐘方向。

胡師傅回頭一望,臉上出現咗一個極度驚嚇嘅表情,連手上嘅啞鈴都「砰」一聲直接跌咗落地。

一刻嘅驚訝之後,胡師傅即刻擰翻過嚟,好緊張咁問我:「點解,點解佢會喺度㗎?」

胡師傅口中嘅「佢」,就係佢交友Apps入面傾咗三個月嘅運動女仔。

「可能係啊,不如你行過去同佢傾下計,關心下佢啦。」我見有機可乘,即刻出口術。

「我諗到啦!」胡師傅又大喝一聲,搞到我耳仔即刻塞咗,「我一於搶個頭炷香翻嚟,然後到時同佢相認,再將個許願機會送俾佢,咁咪得囉!」

望住胡師傅嘅鬥志比頭先更高,我開始覺得有啲唔對路。

雖然胡師傅個諗法好啱,但係絕對對我不利。

偏偏,我又完全諗唔到辦法點樣阻止到佢。

就喺一切進入咗瓶頸嘅時候,我眼角望到右邊嘅楊家朗已經進入咗面青口唇白嘅狀態,相信洪濤一樣嘅湧流已經去到佢嘅臨界點。

望住楊家朗呢個樣,一個惡計浮現喺我腦海之中。

我一邊諗,一邊回頭望清楚現場嘅環境。

嗯,睇嚟,呢個方法有用。

一個,可以一招內解決楊家朗同胡師傅,而且仲有可能幫到胡師傅出Pool嘅方法。

(故事待續)

非洲人嗰part笑撚死我
阻人打牌食糊
lm 新年快樂
新年快樂涼陌絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞