[賀歲故]有咩癲得過年三十晚跌咗入搶頭炷香嘅輪迴

180 回覆
108 Like 3 Dislike
任我行巴 新年快樂
當我驚訝到講唔到嘢嘅時候,黃大仙一邊玩住佢執鬚,一邊好似啲古人咁開始慢慢度步同講嘢:「雖然你不知我何許人也,但係亦都無傷大雅,畢竟應該都無人會預計到居然會有幸與我相見一面。其實今次我之所以現身,乃係因為你係我廟內第666,666,666位上香嘅善信。

正所以『三三不盡,六六無窮』,我道教所信,天地萬法自然,生生不息,無窮無盡,所以『六』算係一個具有象徵性嘅數字。既然你如此有緣,所以我專程嚟為你送上一個小小獎勵。」

聽完黃大仙嘅說話,我忍唔住笑咗出嚟講:「我以為淨係咩百佳惠康先會有啲Yuu吸下客,但係原來你哋仙界都會玩埋呢啲獎勵計劃去吸客㗎!」

「唉,呢幾年你哋政府行嚴刑苛政,搞到我香火都大打折扣,唔因時制宜,忍怕我間廟都獨力難支啊。」黃大仙搖頭嘆息,我估唔到連神仙都會俾呢個肺炎搞到。

「喂,咁不如入翻正題先啦,到底你打算俾咩獎勵我呢?」我無咩心機聽神仙放負,所以即刻轉翻個話題去重點。
「我可以送你一個問題,可問仕途姻緣、健康吉凶,仲有我黃大仙親自為你解說。」黃大仙露出一臉微笑,睇嚟對自己相當有自信。

但係老實講,我呢刻就真係笑唔出,仲有少少燥咁講:「吓?話哂我都係第666,666,666位善信,咁鬼難得,你淨係送個問題俾我?公唔公平啊?」

「無錯,只係送問題,係公平嘅。」黃大仙居然點一點頭,然後再講,「嗱,施主,轉眼間我已經答咗你兩條問題喇,正所謂上天有好生之德,答問題買一送一。答多咗呢一條問題我亦都不跟你計較,我哋就此話別啦。」

我一手拉住咗黃大仙,疑惑咁問:「你唔係打算就咁就走吓話?」

黃大仙諗咗一諗,然後順理成章咁點一點頭:「都係㗎,我約咗月老、女媧同二郎神打牌,佢哋三缺一,我諗我都係時候告辭。」

黃大仙講完呢句,居然想轉身就走。

嘩,我估唔到神仙都會咁古惑,求其答咗嗰兩個唔算問題嘅問題嘢就想走?

但係難得遇到神仙,我又邊會咁易放佢走吖?

我靈機一觸,即刻大聲講:「走囉,你試下走囉,你唔好唔記得我係香港人嚟㗎,你知唔知我最叻係咩吖?」

黃大仙聽到呢句,擰翻轉身望翻住我。

「係投訴啊!你試下今日唔好好哋俾翻個交代我吖,我就上連登啊、Facebook IG、Openrice、Google嗰啲寫衰你,等啲善信俾哂啲香油錢車公廟天后廟都唔俾你!」

我見黃大仙一聽即刻面色都變埋,睇嚟香油錢對佢嚟講真係好重要。
黃大仙搖一搖頭,走翻我身邊問:「咁施主你到底想要得到一個咩交代吖?」

「求求其其整翻個願望嚟先啦。人哋中東嗰啲燈神都有三個願望,你come from China喎,點可以輸俾人哋啊?」我拍一拍黃大仙膊頭講。

「唉,施主,每年千辛萬苦搶得頭炷香嘅善信,姑且可以得到提升一次許願成真嘅機會,但係都尚未話必然成真。如今你開口就要一個願望,咁未免於理不合喎。」黃大仙兩手一攤,睇嚟真係俾我難到佢。

我見黃大仙一臉為難,似乎所講嘅又唔係假。

睇嚟要一個願望就應該唔得㗎喇,於是,我呢個時候靈機一觸,又俾我諗到另一樣新嘢。

「你識唔識『般若波羅密』?」我問黃大仙。

「佛教心經?我道教中人喎。」黃大仙一臉嫌厭咁答。

我擰頭兼反白眼咁答:「唔係啊,周星馳啊,時光倒流啊。」

「哦……」黃大仙恍然大悟咁點一點頭,「時光倒流,都並無不可嘅。只不過我何解要咁做呢?」

我講出我嘅大計:「嗱,你話要上到頭炷香先有機會實現願望,而我呢,就想要一個願望。咁好簡單啦,你時光倒流我翻去年三十晚,我重新搶多一次頭炷香,如果我憑自己實力搶到實現願望嘅機會,咁係咪又唔同講法先?」

黃大仙低頭沉默咗一陣,然後點一點頭:「嗯……畢竟係自力更生,咁呢個要求都尚算合情合理。」

「嗱,一於咁話啦!」我一手攬咗黃大仙埋身邊講:「你幫我時光倒流,我成功之後呢,一定周圍大大力幫你說好黃大仙故事,再加埋『搶善信』計劃,到時包保你呢度人山人海,旺過迪士尼!」

「好,君子一言,快馬一鞭!」黃大仙用古代人標準大聲朗笑幾聲,然後向我伸出咗右手手掌。
正當我打算下意識即刻同佢high five,點知我見到佢手掌心上面畫咗一個八卦陣。

「呢個係……?」我有啲疑惑咁望住佢個動作。

「送你翻去之前時間嘅儀式。」只見黃大仙另一隻伸出手指公、食指同中指併合,然後喺半空之中打圈。

神奇嘅係,黃大仙右手手掌嘅八卦陣竟然從佢手心變得愈嚟愈大,慢慢仲變得大過我。

黃大仙喺呢個時候將手掌反轉,同時大喝一聲:「陰陽逆施,斗轉星移,萬物重置,日月歸依!」

正當我喺心裡面仲覺得點解神仙嘅招式都會咁中二病嘅時候,我眼前嘅八卦陣突然爆出一陣白光,同時有一股強勁嘅吸力將我吸咗入去。

到我回過神嘅時候,我首先從耳邊聽到非常嘈雜嘅聲音。
「喂!無位啦!唔好迫啦!」

「邊個搞我後面?」

「你枝香插咗入我鼻哥窿啊!」

「呢度排黃大仙廟啊!唔係排壽司郎啊!無飛攞啊!」

……

呢一種擁擠嘅感覺,好熟悉。

我張開眼一望,我呢一刻,正身處喺黃大仙廟之外嘅人群之中。

喺我眼前,就係欄住公眾嘅紅線。

我不可置信咁望住身邊嘅一切。

我,真係時光倒流咗!

我,真係有機會再重新搶多一次頭炷香!

諗到呢度,我首先望向我嘅手機。

23:50:03。

十分鐘,我有十分鐘時間去為我搶頭炷香做準備。

我將目光望向我嘅右邊。

楊家朗,呢一刻嘅佢依然未除外套,保持低調咁喺我隔離。

我知道,楊家朗就係我今次嘅最大敵人。

既然我今次有機會可以時光倒流,我就一定要把握而家呢十分鐘搞掂佢。

而亦都喺呢個時候,我留意到一樣嘢。

一樣,足以令我可以解決楊家朗嘅嘢。

(故事待續)

= = =
加更目標:200正評
達到加更,當日會立即加更一章
新故留名
搞鳩奧運選手
趕住去打牌
黃夏蕙唔喺香港
硬係覺得新年少左d野
黃夏蕙唔喺香港
硬係覺得新年少左d野
lm
Lm新年快樂
係啊 年年都睇佢造型
漿糊筆絲新年快樂
好正!留名等更新!

新年快樂!
有新鳩故
新年快樂
多謝gin巴
新年快樂
萬朱莎華巴
係新年鳩故

新年快樂啊
新年快樂
船梨精絲新年快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞