兩年半內,逾40萬名香港居民經機場離港,而且幅度越來越大

266 回覆
551 Like 11 Dislike
唔生仔, 同居
有小朋友一定諗點走
子華又中
啲香港留多幾年搵夠先走朋友話人工高驚閪喎
英國駐港澳總領事賀恩德指,北京在香港實施港區國安法,顯示香港人權及自由受到明顯削弱,今次前往英國的新路徑,是英國政府對港人承諾的一部分,英國準備歡迎BNO護照持有人及親屬到英國。內政大臣彭黛玲指,新簽證安排是回應香港的地緣政治形勢,指港區國安法違反中英聯合聲明,英方不能漠視,改變BNO簽證安排是對香港局勢的相稱回應,是非常慷慨。
你樓上呢種諗法嘅人,仲會諗住解放軍用殲柒戰機幫佢撤僑去外國添
有國安法邊個想生

但係唔生又犯國安法
蠢人上位香港慢死論,並非完全無道理留返啲3流人材趕客,都係一種蟈安態度理所當然抵撚死

但係最重要嗰樣,外資撤走論,當外資唔再加碼只做基本生意,呢個先最致命,就算人材留都係咁話
身邊過半都係準備緊呢兩年
If we burn, you burn with us!
英國人教出來既vs香港人教出來都好大分別
老人港
65歲以上21%
每年升1-2%先正
又係依d打仗L
去旅行又計
條數好多水份
咁又唔好笑
你聰明既就會為每個可能性做準備
當然大部份人都無亦唔會咁諗 (所以咪做低下層囖)
我就對習大大同歷史又信心啦
只係睇現存事實, 會唔會打無人知
亦無人估到習會點行.
如果2個月前(2022年10月頭)話給你聽
中共會完全解除封控,會好似依家咁有無人信??
亞洲唔見得真係天下太平.亦無知習想點

2023年中共派百幾架機飛近台灣.(1個月唔夠)
歐美近期又坦克又長程導彈給烏克蘭
老美,歐洲近2-3個月不斷凶九中共.唔好打台灣
台灣兵役,台灣軍事改革.
俄中在日本海演習.北韓用無人機擾南韓.
以上有邊個唔係事實??
每日百五人配額根本用唔哂
而家你只會聽到邊個又走咗,邊個又飛咗,學生應該感受最深
年post: 覺唔覺得要走嘅經已走晒
其實有冇人統計過走咗嗰廿幾萬
隨時超過一半係藍絲黎
又唔使低物慾不消費
亞馬迅森林買嘢
去日本盡情消費
OWP就有三年期 但平時申請EE嘅work visa嘅期應該短好多
過30歲又扣分 要走嘅呢幾年有OWP唔走 只會搵自己笨 加拿大著重本地經驗多啲 早啲由頭開始仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞