兩年半內,逾40萬名香港居民經機場離港,而且幅度越來越大

266 回覆
551 Like 11 Dislike
https://theinitium.com/article/20221223-hongkong-net-outflow-of-hong-kong-residents-over-4-hundred-thousand/

自2020年7月1日以來,香港居民經機場離港的淨移出數目已突破40萬人。過去3年,香港持續錄得人口減少,而且幅度越來越大。行政長官李家超也在2022年的施政報告中承認,香港的勞動人口下降,並提出多項措施培養和留住本地人才,以及招攬外來人才。

然而,人口外移只是香港當前人口問題的其中一環,當前香港人口結構同時面對三座大山︰人口外移、出生率急跌、全面人口老化。

這三座大山同時來臨,將會為香港社會帶來一場完美風暴。

結左婚一年內唔生仔即飯各安髮
各安髮保障香港人口年輕
通街都係人 唔覺少到
南深圳冇哂人
去左日本旅行
好多連燈仔覺得好多人移民 走愈多愈好
其實係咪絕大部分自己仲留緊係香港 食緊花生?
唔係喎,隔離post話移民潮已經到尾聲喎。點會出走人數擴大
香港前途非常好,完全冇事
lm
即係每日百五人唔撚係勞動人口?
全部都係去旅行
全部嚟拎福利
扑野都冇地方扑

生完唔夠地方養

自然唔想生

歡迎政府繼續炒高樓價
走咗先係食花生吓話
唔比出境果陣 都話出境係移民
依家好多旅行 條數越黎越冇參考價值
要等英國政府報

但日新澳加美又唔會公佈
香港得政府知有幾多人走咗
可以走:走
不可以走:全面躺平 不上班 拿綜援 低物慾 不消費

香港300萬打工仔,兩年半有40萬人移民;我當一家有四口,兩個係打工仔,即係300萬個打工仔減少20萬人,佔比率都百分之7.5%左右。
照現行政府口號:搶人才
斷估走得嘅嗰20萬人多數係中產知識份子多,短時間嘅搶人才都填補唔到流失嘅進度;再多兩年半,政治環境繼續惡化落去,應該唔係再流失7.5%,睇怕係10-15%或以上,即係5年就流失22.5%左右 中產知識份子
勞動力基本上都唔太擔心,有大陸無盡嘅奴隸,但填補知識份子呢一層,蠢人上位,會出現啲咩經濟/管理 問題?
我諗到嘅,未來嘅香港會變得好普通嘅一個普通城市
嗰啲咩 再起飛!回復正常!呢啲傻鳩嘅人呃自己/留住想走嘅人 甜言蜜語 口號嚟
儲到錢去日本fing
唔好供樓
盡量令自己唔到交稅limit
唔好貢獻XG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞