兩年半內,逾40萬名香港居民經機場離港,而且幅度越來越大

266 回覆
551 Like 11 Dislike
其實香港人不嬲都有deadline fighter既天性
咁而家加拿大個邊就黎停
走去加拿大個邊應該會增加
英國就仲有一段時間
所以移民英國既高峰應該都未到
黎緊繼續留意下情況
不過呢幾十萬人流失帶動埋資金流走
所以政府的確感受到痛先至開晒口號
搶人才搶企業究竟搶到d咩
相信大家都估到
咁就時間再證明
因為呢段時間都證明左香港而家開番都不似預期
其實好多野基本面已經變左
有啲人單身一條友未必走,但當成家立室有小朋友,就會考慮移民,一走就兩個精壯勞動力連同社會未來走
認真 讀國際學校已經解決到
最主要移英係未到期
香港個種deadline fighter天性
一日未就黎到
一日都未到高峰
而家真係睇幾年後情況
如果上面放埋23條
而經濟都唔見得有改善情況下
黎緊應該會再有一波(大概23條推出黎之後)
唔好怪香港人走
亦唔好話人才係香港培養
人才係英國制度陪養,唔關現金政府事
係港共自己攞嚟衰,夾硬玩爛個party,怪得邊個?
鎖港
封網
支爆
白肺
信用系統
港幣變廢紙
樓爆
鎖港
封網
支爆
白肺
信用系統
港幣變廢紙
樓爆
其實支那真係唔介意啲人走唔走
細心啲睇
佢哋係話搶人才,唔係話留人才
係覺得自己好重要嘅人先覺得人哋做咗咩動遙自己
支那dont give a shit
佢哋由最高權力到最低層吸福利都可以全面輾壓你
唔好睇到公屋好多支畜就笑得低層嚟
中環都一樣變晒支話
仲有咩勁嘅支畜唔嚟呢啲
支畜係冇戶籍自由
黨要佢去香港點會有得say no
昆班廢老藍屍,昆夠就差唔多移民啦?
齋諗到個小朋友返學唔係學知識學品行
係讀埋D 習語錄 治國理念
你都咪話唔撚憂懼
佢地本身覺得 唔留/留唔住
先搶人才 以為自己好有吸引力
最近佢地都心知肚明
係到講返留人才
嗰啲搞唔成係外資冇入去
香港嗰啲係慣性留喺度
中環多咗咁多支話,唔係19年先開始
咁耐以嚟支畜趕走咗邊啲外資?
你鍾意自己呃自己嘅話幫唔到你
所以可摸耳走多d…平時返工仲係好塞車丫
立法會研究推動國民及國安教育小組委員會昨舉行會議,有議員倡議把本地學校的國民教育,推展至私立和國際學校。教育局副局長施俊輝稱,本地與國際學校難以比擬,但當局有留意到國際學校,亦有按建議進行國民教育。
其實點解一撚定要走?
每個人條公式都唔撚同
生活方式由多樣野組成
呢個世界根本冇best place只有better place
對於唔走嘅人 下下都屈落去咩comfort zone / $$$
咁嘅討論究竟係唔係一個28-30講嘅嘢?
身邊都有唔少人走
有啲有plan 有啲gamble play
點都係祝福身邊人

講真….走幾多都唔關自己事啦…你過得好又唔關我事….你過得閪冧我又唔會幫你….

唔明有咩所謂意志…根本件事就very easy, 果邊啱我啲咪試下,留低都啱我啲咪繼續,that’s it….唔好成日上綱上線覺得啲人笑鳩走嘅人啦…笑嘅係班廿歲多立flag撚..無料扮四條….學人做「教師爺」….教大家要走…教大家離開comfort zone…教大家自由…教大家為後代…..
推唔到啦 國際學校好巴閉 完全平行時空來 之前local school嘅防疫措施 國際學校可以完全唔跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞