兩年半內,逾40萬名香港居民經機場離港,而且幅度越來越大

266 回覆
551 Like 11 Dislike
你冇朋友走咩
另外仲有走精面特性
唔少人都會計到「蝕最少/賺最盡嘅情況」先會動身
呢樣唔係只講錢,係指各方面
所以走人走錢嘅情況相信會持續
仲有23條呢個第二重緊箍咒
將所有事變成合理
正常呀

政府裏面好多人就算係point 34以下,雖然會少啲錢,但都會想提早攞,費事將來未知數(被炒、移民)一蚊都未攞過。

以AP grade計,估唔到SM 以上都走唔少,而且冇人填補空缺,要長期輪流搵人doubling up。但與此同時AP1/2都好多已經自願辭職,青黃不接。
咩無晶片 祖國可以量產35nm
老野多到痴撚線
只要有兩三萬, 去澳洲玩一轉working holiday,
儲夠錢, 再去英國. 無BNO, 就睇下有冇機會留澳.
一般後生仔, 唔會有所謂無能力走既人.
唔識英文, 最差既情況咪喺唐人街洗碗,
自己把握時間讀英文, 儲到錢學到英文之後再作打算.

如果你四肢唔健全或者其他病痛, OK fine, 拎綜緩, 躺平.
大陸人自己都唔生仔

佢地係大陸唔生
因為大陸無公屋, 綜援

來到香港有公屋, 有綜援 就會瘋狂生啦
更重要係, 人咁走法, 外資仲信你香港咩,
錢都係跟住流走. 香港本來就係食四方飯搞金融,
而家外資唔俾面, 香港本土無工業, 只會慢慢衰殘
你估可以維持到幾耐? 香港人一係走一係躺平,
大陸人又黎香港躺平, 加速死亡.

真攬炒.
移民率人口再上升,結婚人口下降
係東亞特別低
歐美其實而家介乎1.6-1.8
其實算唔錯
我都唔知last minute 係幾時
所以揀咗走
未攞pr 只要屋企人未死
暫時見唔到有咩原因要返香港 even 探人

想point out 係未來十年點都無踩港撚移民撚講到咁壞
呢邊認識得多,其實好多人係就算未有2019 都有諗過離開香港嘅人
當然就唔夠三四十歲家長帶埋細路走嘅多
K1 2 3退學人數先恐怖

中小果D好多都話完埋學期先走(我覺得根本無必要)

K123果D真係話走就走
依家有D淨返成班支南
有啲幼稚園執埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞