英女戀父多次亂倫 被捕獲釋後續亂倫

172 回覆
14 Like 74 Dislike
你唔好On9啦問埋啲弱智嘢
你現行邊條法例法完就可以保證100%可守?
講嘅不嬲都係有冇可行手法俾人去守

有謀殺罪就確保到無人殺人?
on9, 學共產黨一樣連買菜刀都禁啦弱智

咁呢樣已經係執法層面啦傻鳩

你做咩自己打自己
你自己講現行無法例可以確保100% 可守
有亂倫罪就確保無人亂倫?係呀唔係100% 呀

但就算用你既大愛法律都唔可以確保100% 可守喎,點樣去確保大眾唔會abuse 你個law 先?如果出咗咋人亂倫之後走你既法律罅生B 產生社會問題邊個負責先?確保立法後既管理就會大量使用資源同人力,最後都係政府同納稅人賣單

講到尾你肯課金交勁多稅去養一咋人去管理大愛亂倫couples既,你咪課飽佢,而其他人會唔會肯陪你課金先?

麻煩現實d去諗你既提議係咪真係可行先
1. 用一本講個信字嘅聖經去解釋世界觀根本就係自圓其說。點解我要信你嘅神而唔信飛天意麵神?

1.1 宗教比較過,你一樣有結論

1.2 聖經既教導足夠令我信
1.2.1 一本聖經可以寫到一個聖人都冇,呢點已經夠震憾
1.2.2
你們饒恕人的過犯,你們的天父也必饒恕你們的過犯;

你們不饒恕人的過犯,你們的天父也必不饒恕你們的過犯。」

(聖經.和合本, 馬太福音 6:14-15)

如果你明白愛同恨,而你都比慾望吸啜過而你天生不愛束縛包括對人既愛令自己覺得好撚煩或者唔想比慾望剋制。而你真誠咁參過禪學過佛但你都發現自己唔係個班你做唔到,你會明1.2.2有幾震憾

2. 既然我有一套更加完善嘅說法去解釋經驗世界

咁你講個係邊套?現象學?詮釋學?科學?

3. 而你啲傻鳩耶撚到最尾都係要用科學去解釋經驗世界

或者你唔好咁燥去睇真d先落判斷,教義同教會同科學一d衝突都冇而且哲學同科學唔係教會既軟肋

4. 點解我要信你而唔係信科學

實證同邏輯既極限你去問任何一個讀科學或邏輯既佢都答到你

另外,好多基督徒係科學上都略有小窺,有係NASA返工或大學教書。
邏輯同樣

仲有,我唔知點解你會假設信耶穌既就唔識科學或者邏輯。
如果你想指向既基督徒都係唔識字唔識思考。

好抱歉

經學訓練、神學訓練、教會史史學訓練及神學外既宗教哲學同科學(我眼中自然科學一樣係神學 呢個膽係上帝係保羅係Pailey比我既),樣樣都裝備基督徒成為一個通情達理既人。
被上帝/神學訓練就係一回咁既事

解經一點叫原文另一點叫還原返個context 你玩一次你就知咩事、
神學如果你邏輯稍有不足一樣會迷迷離離上吐下瀉、
教會史學個方法論同史學應該係一樣,如果有人認為讀歷史係鳩背咁唯有恭喜你

牛津劍橋耶魯哈佛哥廷根海德堡成個蘇格蘭既老店都有神學系

宗教哲學:Richard Swinburne 關啟文
宗教比教:陳耀南 溫偉耀
Science / natural theology : Issac Newton
Alister McGrath John Lennox

所有野都Wiki到,所以我先可以為主獻醜
好sad靠wiki就可以為主獻醜
一陣d人edit wiki寫飛天意粉神其實先係耶教
quote哂d老作文獻搞大半年昆你依d人

到時你應該精神崩潰
Search

1. theology
2. Religious philosophy
3. Religion and science (牛津神學系其中一個branch )

飛天意麵神 你拎返同期intelligence design 比下你都有你既答案
就算宗教可以有一套邏輯上說法可以自圓其說而無矛盾
都唔代表佢存在, 用康德嘅解釋就係去到最尾講信定唔信
邏輯邏輯, 邏輯係必要 唔代表你符合邏輯呢套就可信

既然係講說服力, 點解我唔信一個可被否證嘅科學, 我唔信物理主義?

係你哋耶撚咁撚柒蠢先要額外一個媒界令自己去履行一啲價值, 講咩慾唔慾望愛唔愛, 根本就算無宗教, 人都有能力體會同控制到你口中嘅慾望

又唔係喺經驗世界證實到係咪真係一個神係觀察唔到
搵成班學棍出嚟去研究咁又點

聖經無寫聖人好震撼 聖經咪就已經係你班傻鳩嚟去吹捧一個唔存在嘅神嚟小說囉
咁亂倫產子罪本身咪就已經係規限緊亂倫嘅人唔可以產子囉
你嘅推論係
有殺人罪但執法無辦法避免有人殺人=>殺人罪無用

立法層面=執法層面?

就算現實都要分開兩件事啦
邏輯之鬼你有啲乜鳩法例係可以保證有人犯就100%捉到人呀
支那01果然係支那01

有史雲斯唔叫叫斯萬西
你試下用斷句既方式睇下自己寫咩,逐句逐句同逐個句逗咁拆開

用定義同語意逐句做,做完考到閱讀理解

你太勵害,稍一不慎我都會比你吞落肚唔好講其他細佬心智仲發展緊又上緊連登

循環論證 邏輯混亂 胡言亂語 唔做功課
耶撚係咪鍾意話人有錯但從來都唔點對點指出邊度有錯?
你成段comment我照樣copy& paster返落你度都冇問題
都唔會分到主謂賓
你試下用斷句既方式睇下自己寫咩,逐句逐句同逐個句逗咁拆開

用定義同語意逐句做,做完考到閱讀理解

你太勵害,稍一不慎我都會比你吞落肚唔好講其他細佬心智仲發展緊又上緊連登

循環論證 邏輯混亂 胡言亂語 唔做功課
P牌仔,你諗下你整一個law但成效同現行既都唔係100% 避免該罪發生既,係咪多餘先
亂倫法唔可以100% 防止亂倫產子既問題,當7成啦,依個就係立法層面同執法層面既關係
立法減少該罪案既發生就係靠執法機關做架啦嘛

咁你提倡亂倫產子法係咪可以改善嗰30% 先? 可以既咁麻煩交出數據支持,唔好空口講白話
費事立完法噢原來情況無變都係咁差既係咪你負責先

同埋你仲係get唔到個現實層面問題
你有辦法令人buy你依套亂倫產子法而衍生既資源,人力問題,同大眾因為依套法律要交既稅金先可以動議立法喎

我都仲未講教育問題添,你記得叫教育界支持同投放政府資源教育大家父屌女母屌子樂也融融添呀,不過記得帶dom呀
康德如果全部岩咁信耶穌又讀科學個d點理解?

你毒就毒係係一就一係二就二,你下下都打橫黎

基督教點同科學對立?物理主義點解釋倫理?

有結論冇推論
好簡單既邏輯
首先想問點解摩西行個路都行幾廿年
一就一二就二,你唔係你連facts 都重新扭過將facts 變意見同看法

加大量冇推論既結論再落個好強烈情緒既形容詞做收結
康德信呀, 但連佢呢位純粹理性批判嘅人都話到最後就係講信定唔信
咪又係design argument

吓? 咁權威信主就代表主存在?
「神現實存在」嘅邏輯必然性 並唔等於「神現實存在」嘅現實必然性
你唔好學人講邏輯啦好柒呀

人異於動物就係在於有理性但俾你班傻鳩盲粉去盲目追隨神, 仲學人講本質
講到神有幾撚全善, 又殺動物去做祭品
人係受造物就有價值, 羔羊係受造物就無價值
大愛嘅神就唔動保
同埋你啲倫理收皮啦
有宗教先有倫理?
倫理可以係social norm咋弱智
我都仲未計人所謂嘅virtue有啲只不過係大腦受化學物質刺激而引發
腦神經科學發展到而家已經慢慢抗衡緊所謂自由意志

神喎, 你咪繼續鳩up囉傻鳩耶撚
你同啲new age撚一樣信水晶信星座有咩分別
我唔係摩西

仲有,係開波唔好開支節野

你想既你去牛津write off 神學系或者上oxford union 打底班神學家一次

我係廢柴,我接你唔住

我都想知點解傳道人唔同隻蚊傳福音
講到有情緒就會影響推論咁

我好有情緒咁講1+1=2, 唔通就會影響當中嘅邏輯?

你自己弱智唔撚識filter走人哋嘅情緒, 然後誤解咗當中嘅邏輯
唔係本身邏輯/fact有錯呀識唔識分呀弱智耶撚
認真想問埋點解耶教又教人亂倫之後又唔得既
舊約係咁寫

創世記
19:31大女兒對小女兒說、我們的父親老了、地上又無人按著世上的常規、進到我們這裡.
19:32來、我們可以叫父親喝酒、與他同寢.這樣、我們好從他存留後裔。
19:33於是那夜他們叫父親喝酒、大女兒就進去和他父親同寢.他幾時躺下、幾時起來、父親都不知道。
19:34第二天、大女兒對小女兒說、我昨夜與父親同寢、今夜我們再叫他喝酒、你可以進去與他同寢.這樣、我們好從父親存留後裔.
19:35於是那夜他們又叫父親喝酒、小女兒起來與他父親同寢.他幾時躺下、幾時起來、父親都不知道。
19:36這樣、羅得的兩個女兒、都從他父親懷了孕。
講唔撚贏就喺度引權威
屌你班傻閪神學咪一樣同其他學術界嘅人喺到爭論緊
佢哋贏撚咗先再出聲啦弱智

我淨係見到你連自己嘅信仰都support唔到啫柒頭
聖經冇記載有電腦,但呢個世界係會有電腦

聖經記有以色列人係拜外邦神 , 但唔等如呢件事係岩

我係平信徒,我唔識神學,我所有野都係上網睇

你已經ko左我,請比條生路行下
生路? 我學嘢咋想問下d信徒信d乜
喂依頭又話舊約亂倫ok , 新約呢
點解中世紀d人揸住本聖經話亂倫唔ok先
聖經至高無上架嘛你都識講,點解d人又唔跟足既

定係d神根本唔係全知全能全性可以管好d人
依d神咁辣殺信多一都雙目失明啦
幾時有講亂倫ok
1. 引用資料會變信權威,唔引資料又係鳩up

2. 學術界對有神定冇神settle 左未,你熟過我啦

3. 因為應你我已經冇里頭篤講野講到冇哂分寸,求主憐憫又希望哥哥姐姐見諒。

基督徒係好乖好
乖仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞