日本入境PCR / Visit Japan (5) 睇完#1 先再問

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
唔同
三針大人帶小朋友,小朋友唔洗報告
撩鼻大人帶小朋友,小朋友都要撩
咁大單?! 我仲以為大人撩鼻係陰就得...THX
你小朋友幾多歲?
3歲半
三歲半唔洗撩
六歲或以上先要

https://youtu.be/uktVZbMElTs 3:50
多謝師兄!
揀其他
一個媽媽(3針)帶一個小朋去(8歲)
小朋友洗唔洗做pcr? Thx
星期三放工時間去左維園P記,
有預約都要等成個半鐘

職員1: 隊尾檢查預約SMS, 有當日預約就可以,幾多點都係排同一條隊(免費檢測冇人排,直入),問你係咪出境用,係咪自費.

職員2(登記櫃位): 填hard copy form, 問幾時出發,提返去日本係 72 hours 內有效.
問去邊, 答日本就default寫 NPS,我要求做NS, 佢要求我出示日本要求既文件參考,之後佢叫左主管出來.

職員3(主管): 我一句話,去日本,做NS, 有問題責任自付,佢馬上叫職員2係hard copy form寫明"客人要求 NS". (最後都冇比到所謂日本要求既參考文件)

職員4(收錢派樽): (好似我係當日第1個/極少做NS既人,要另外拎出來.)

職員5(senior採樣員/in-charge): 要先呻鼻水,令個鼻濕D. 日本NS要用粗棒做
職員6(採樣員): (係放得比之前強檢入少少, 明顯覺得粗過之前)

今朝5:30收SMS, 已upload上Visit Japan Web, 已有青碼.
其實係download電子針針定當日打完第三針個張?
0針 NS 係咪照ok
岩岩10分鐘批左我係m記做個ns咁快上次3個鐘
同問 當日打完攞到個張係唔係正本 upload上visit japan都接受
我諗住upload test results 去visit Japan
唔知點解㩒唔到落去
但疫苗接種就可以
要㩒入去疫種疫苗個頁 答咗唔會提供針卡
㩒翻出先有得去upload個頁
岩岩落地九州,搞左一個鐘就入到境,第一關先睇藍碼,第二關影相打手指紋,第三關睇海關qr code,第四關自助申報code,每次都要排隊,好彩無大陸人,得泡菜
係,好多泡菜
Ching你最後通唔通過到?
我突然發現我第3針既針紙又係黑白
但我屋企人係有色既
突然發現P記收口水個實驗室新年唔開
但我新年飛
咁我係咪可以放棄口水去撩鼻?
26朝早飛
諗住去鰂魚涌交樽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞