曼谷旅遊討論區(7)

986 回覆
2 Like 5 Dislike
而家咪問緊邊度有
大皇宮出面有,但講嘢嘅都係華語導遊多,要細問先會搵到廣東話導遊.
想問下10-11日建唔建議清邁加曼谷?
主要係想舒服hea遊
中間個程係咪內陸機好?
建議,10日太多了
人手排隊
曼谷去北碧府小巴係咪要去Minibus Station (Chatuchak)度搭?
同埋想知大概幾多錢,THX
有冇布吉攻略
得玩水
30$
我都諗緊CNX玩唔到咁多日(齋hea除外),所以要+BKK
陸路要8-10hrs我就唔會揀啦
我都係咁諗
但而家睇完清邁啲機既時間都唔係咁啱
諗緊會唔會來回都bkk 再加內陸內回清邁曼谷
唔知咁樣會唔會好麻煩定其實都方便
有無巴打近排BKK走 聽人講過海關手續個啲要等好耐 要預番時間
飛上面再返港咪得
係,上個星期搭下午機走。如果要搞退稅,機位又遠預起碼預起飛前四小時到。朝早開得兩team人,我排退稅等蓋印要1個鐘。保安檢查同離境打晒蛇餅,太多人走counter又少。
如果唔退稅呢
講起出境就笑撚咗
話說之前嗰轉去完準備回程係機場check in完,排咗粒幾鐘做安檢,過X光機無啦啦俾關員截停咗話我背囊入面個尿袋唔可以hand carry上機要沒收,我黑鳩塊面話明明航空公司check in counter出嗰個notice係話32000mAh以上嘅尿袋先唔俾上機

之後條女問我個尿袋咩size,我反轉個尿袋想俾佢睇容量,點知咁啱啲字又磨剩3個0,個尿袋又用咗好耐我唔記得咩容量,就求其鳩噏話得1000mAh,結果條女戇鳩鳩咁話okok咁就放咗我走我後尾記返起其實個尿袋應該係8000mAh,不過點都唔會過限制啦,都唔知係咪條女以為個尿袋係貴嘢想笠俾自己用
如果登機閘口遠嘅話(唔係D區已經叫遠),3小時就得,航空公司喺飛前3小時可以checkin。
我飛前3小時去checkin,航空公司counter唔需要排長龍,之後食個飽醫肚仔。佢5樓安檢未清緊啲人唔會俾人上5樓。計晒安檢、離境、免稅店睇嘢加行去登機閘口,我要飛前大概45分鐘先到閘口。離境打手指模先煩,同樣又係右手加左手四隻手指同兩隻大拇指,每次要打2、3次先得。
咁預返3個鐘
終於confirm咗3月尾6日曼谷
有無咩係必食
改咗日子多咗晚之後發現間酒店又貴咗
有無啲700樓下既酒店介紹
本身book個間只係4 500
你想住邊頭先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞