[工程] 今時今日仲有邊幾間Main Con做得過?(5)

1001 回覆
0 Like 38 Dislike
唔順利嘅話去加拿大OWP或繼續搵做SUB仔嘅工
初初冇想過會有main con offer
依家周圍都唔夠人
YES,以前從未試過send jobsdb 1小時後會有電話搵你
依家做緊中國佬main con 行緊scheme但無人教我嘢嗰supervisor 係睇幾個盤嘅pm來 好日都唔出現係我嗰盤 好唔好斷scheme去我前上司新公司到 人工多30%但無得再行scheme
Supervisor肯幫你簽名就得嫁啦,學唔學到野好睇直屬上司同埋同事
差少少完scheme就等埋完scheme,啱啱開就斷scheme走30%喎
我今年年頭先收到信通知我approve咗行scheme
但嗰開始日期係上年2月 遲咗成年先出信話批
我問咗公司話要我寫返上年嘅嘢 同埋要今年補返上年嘅cpd時數
即係明明我啱啱先開始就要chur住做返曬上年嘅嘢

同埋我其實u grad咗3年 我廢一開始搵唔到工做ge 做住ae先依家新公司開價3皮中可能多啲所以先諗走唔走
2023年仲有人當schemeA 係寶
就係心有猶豫覺得唔行scheme a一樣考到牌所以唔知點好 巴打有無好提議
新公司都係main con定咩
就算佢back day返都仲有1-2年先完scheme,你成年收GE價已經少咗差唔多10皮,除非你好有信心6年內考到HKIE,如果唔係就直接跳啦做得MC都係搵真銀㗎啦
你學歷唔夠好姐
同你一樣垃圾大學畢業
應該係sub仔來
真 計返條數 真係差10幾皮信心是無的hkie嗰passing rate咁低 所以都同步睇緊好多考ice嘅嘢
你BS?
2023年 仲考HKIE個朵都臭撚哂啦

去考ICE唔好 3 4年搞掂

SchemeA 有春用咩
垃圾當係寶
可以讀定master
civil
ice 讀master好似唔係必須?用technical report route嘅話應該唔讀master都得
金城最近點?叫我去見工
呢排華營瑞安好似好多job
有冇巴打試過比agent
叫你去見唔喺一般廣告網登出嚟嘅隱藏職位(main con AE職位),
仲要你直接去site見工

我有2-3份interview係咁嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞