IT討論區(184) - Quit IT? Quit it!

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
決心揀cybersecurity
寧做雞頭
不為牛尾
請手巴食飯ok?

想知呢個真定假 fg仲高人工過我一年經
叫乞兒請食飯
Average冇參考價值 因為好比outlier影響
而且下限既outliner係median-8500 但上限既outliner係median+41500 即係一個高人工既人對average既影響可以抵消差唔多5個低人工既人

咁所以我地睇返median
Basic 22000->23500 確實係反映左2021年比2020年人工好左 如果自己份工加唔夠7% 咁的確應該係巿場翠找其他機遇 以2021年黎講
Gross 22000->27665 留意返2020年gross=basic 2021年gross>basic 即係話多左公司出bonus 而且成為2021年既普遍現象
雖然唔太準確 但可以話bonus中位係三個月左右既數量級
係疫情下係可以理解既現象 畢竟IT成為左相對關鍵啲既cost center 又或者電子商貿增長

值得留意既反而係2021 gross max 得74833 一係啲真正max人費事report salary(which should be true) 一係就HKU CS最勁都只不過係咁(which also should be true)
我覺得HKU grad計median base幾符合我預期
gross係比我想像多(中位數都有兩個月幾唔常見)
直接啲咁講
三/四大返過intern 寫過react 簡單api
有心揾都有二萬二/三base
當然係講你有基本web concept
react doc睇熟
同埋漏咗最好識db 不過db好易pick up啦
揾唔到咪in多幾份
in得多就大機會有呢啲價
手巴覺得bonus係因為疫情
不過23年又冇嗰陣咁好景係真
但呢個數應該細si都出到
23年20/21應該都還可以?但22/23手巴唔太樂觀
都真
暫時無fg入嚟包膠難啲估
當18/19/20年咁23都唔係咁多
想知咩公司
上年fg得5得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞