IT討論區(184) - Quit IT? Quit it!

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
值得啊 backend frontend都用得
仲要睇practice 同culture
幾時過年呀!!
真。。。
手巴唔問leetcode 問1q題
反正大把人連information lower bound都答唔到出黎

然後手巴唔問八股文 手巴問textbook

Communication手巴唔問的 因為其他人會問
有冇搵intern完全唔係active既標準 active係指你會active report incident/idea 唔會驚被責難 尤其係你有份做錯個時都勇於report
Active搵工係完撚全唔關事 甚至某啲人會覺得係negatively correlated

大把爛既KPI都存在啦 唔代表呢啲KPI唔爛
上有政策 下有對策 唔通上面腦細話用line of code去access programmer 中層骨幹真係唔保有用既teammate咩
同理 叫下candidate做下online leetcode code test 唔通team leader真係落好重比重落去leetcode表現到咩
睇下你coding style同做下基本filtering咋
問textbook

我之前是在vendor打工的,而我起relational table的原則是:「幹你娘塞爆」

沒錯,就是幹你娘塞爆,老子才不管甚麼公司disk storage虧損三小的,每次起table的column就是姬芭一大堆。小table成大table,中table成巨table。table買一送一,跟把整個第二個table的fk column重複抄全沒兩樣。

我還記得,我那個月上班25天,經理跑來跟我說,這個月disk storage費愈來愈貴,你有頭緒嗎?

我他媽的怎麼會知道。
答你呢個問題 首先我地要認清一點:fi 並唔係大錢
考慮返正常(正常 唔係average)既生活水平既房屋開支:600-1000尺私人樓->一千萬級 稅差餉地租->二百萬級
假設你可以做十年FI 你稅前既total comp就要有一百萬 呢個價仲未計供養父母 衣 食 行 保險 子女
單以食黎講 假設兩公婆每日食四個雙餸飯 係每月食一餐豪啲啲 ->每月六千->十年七十二萬

所以FI一係你好有自信可以生存廿年->自住以外多個物業晉身中產
一係接受自己生存十年做小康 之後搵份養老工維持生活質素

唔係想set高個標準去話其實FI都唔係咁好之類既何不食肉糜 而係其實普通工真係做唔到小康 香港絕對係一個窮人含撚既地方 FI可以幫人上小康已經真係好感恩

咁既環境下 可以有咩ethos? 唔係有冇動機去改變社會既問題 而係有冇能力去改變社會既問題
社會運動既參與率 印證左其實好多小康/中產都覺得社會有問題
冇話賺錢就唔care社會 兩者唔係mutually exclusive
但係中產收入並唔會帶黎額外改變社會既能力
賺「大」錢 可以改變人係商品分配時既優先次序 令人可以享受更稀缺既商品 (稀缺as in supplier而唔係本質上稀缺
但無辦法滿足所有幸福既factor 例如社會 公義 安全感 咩咩柒柒
屌佢老母啦
留意到繼續有人習慣性地負皮手巴發言
呢啲撚樣真係抵屌架
為sell伏工壓價誤人一生
認同,揾萬尾。想買張電腦椅成500諗咗半年
打完丁仲想買就買

「真係想要就算自慰完都會想要。只要在自慰完後,你就會發現好多嘢『冇必要』」
真,打返個MIDV-261冷靜下先。。。
我六日都唔出最多坐車查下資料。放工打機,放假打機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞