IT討論區(184) - Quit IT? Quit it!

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
咁點睇 computer graphics
召喚IT post FI 4天皇
BSc(CG)唔太認識 不作評論
一半半
諗起以前公司做政府project要比人掃code,。份report有個問題係hardcoded password,對應既係hardcode左條url叫passwordExpiredRedirectUrl之類,條友事前仲要話人手filter過,心諗交功課都唔係hea到咁
不過宜家公司好似都搵出面做pen test,d result係有d用
所謂big4 pen test咪我講嗰d
至少係check到d真正存在既問題,對比以前濕9掃scan幾乎成份都係false positive,仲有浪費時間寫email解釋
如果你講dev not infra network
你寫compiler 應該一樣好多人尊重你
做devops 都係

infra network 少人揀就應該係學生接觸面問題
手巴感受唔到寫compiler會得到尊重
Infra同network得唔到尊重就非常之感受到
不過寫得好嘅compiler
點都對os cpu 嘅high performance 知識有返咁上下
只係話end goal 唔同姐
我好尊重infra network全部加哥
infra network呢d厭惡性工作點會有人想做
仲要學生
唉屌
其實對學生計鋪路算易
未grad考定ccna ccnp得
其實我有諗過
si咪係囉
建議唔好aim bb/ibank咁高。。manage your expectation..
待遇唔多講啦
非3大外國topu ff bb
Bulge Bracket
起完底假膠嚟又畀人撚

好後悔讀咗文科,宜家前路茫茫
https://lih.kg/3275171
根本係啲低技術嘅嘢
上網 stackoverflow quora 之類都好易搵到答案
識google 就識寫code
大把勁人都冇 degree

好多話接網站寫 app 就download WordPress template 連 PHP 一句都冇寫就叫自己 programmers 又懶係勁扮難整扮好辛苦就輕鬆有錢入袋

唔好講到好專業先得㗎
根本仲低難度過空姐

空姐起碼要對付麻煩on9野蠻支那人
Programmers 呢
唔識唔明上StackOverflow/Quora/Reddit
睇書多鳩餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞