IT討論區(184) - Quit IT? Quit it!

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
講際遇>>>實力都負皮其實係想點?
你都on99
事實,我就係廢+懶
以前哂咗好多時間
我都咁覺得
覺得自己永遠都上唔到
希望做完就有工收留我 之後躺平等轉工
然後又將internal transfer同FI掛鈎
果然FI is king
係香港先會有咁扭曲既睇法
agree but 你唔計儲錢因素咁你不如買樓唔計首期因素你過勁過阿偉
同埋如果冇救生艇就都幾難移
真系。。
力蛇可摸耳帶吓我地入fi跳faang
你再玩膠就連你都送埋入whitelist玩單機
agger
以前邊有人估到 OOCL 出 17 個月
要搵大公司做,最好係金融行業(對沖基金、Transactions) 依啲有big data 先掂。

同埋要向DevOps個邊行,因為做DE唔夠,有時要兩腳踩,要負責起distributed system。同埋做得DE,應該都識Python,行DevOps都ok的。

Spark, Airflow都熱門既(外國,即係幾年後香港會興番),但學埋Kafka、K8s會更好。

手巴最近一直係到諗錢既意義之類既問題 冇咩好總結性既答案
賺到幾多錢唔代表努力左幾多倍 唔代表叻左幾多倍 只係代表一個大約既分配次序
就當有一百個人有一千萬 其他人得五百萬 大家都想買樓
咁個一千萬人 就可以出高啲價 推高個樓巿 當中可能有啲好似epona咁有錢但唔想出咁高價 亦會有人冇錢所以死慳死抵仆心仆命去追個高樓價
咁冇錢個個的確係比賣家搶左錢咁
但問心 如果你有一份高收入既工 你會唔會肯人地叫你交換工就交換工? 為左maintain自己係商品分配次序上既排位 而最大化自己分到幾多trade surplus係人之常情黎
手巴仲未諗到個問題出係邊到…
奢侈品有明確既商品分配次序 似乎唔太多人會覺得唔公平
但去到必需品 就大家都覺得 窮人得唔到必需品係錯
然而做唔到話兩類商品既分配次序獨立咁去控制
例如針對啲有錢人 佢買必需品會手鬆啲(因為有錢 唔太留意價格) 所以會拉高左必需品既價格
偏偏又唔可以指責賣家 因為佢地既動機只係arbitrage有錢人(「有錢人比多啲錢買野 好合理啫」)
只不過大家都想arbitrage有錢人所以成個巿場就貴晒 然後窮人就67…
點解我會變咗有錢。。。
同埋做得DE,應該都識Python,行DevOps都ok的。

做得電腦 即係識電 做電工都ok的啲fd
手巴只係想說明 有錢≠底價較高
當然冇錢就肯定係底價較低
5準你罵F巴、、、
不過DE同devops 又真系差得有啲遠。。。
咁你5俾人地2樣都識曬。。。
比 但係個「應該」係點黎的
好想跟佢學distributed system。。
想學吓點樣design 到balance 到 fault tolerance, performance 和cost efficiency 。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞