初一應該返男家定女家

705 回覆
4199 Like 261 Dislike
初一定初二上
其實好多嘢都打破左
例如一夫一妻制
但係如果討論係點度過一個傳統節日 其實跟足d都係講求傳承
好似拜山咁,有keep住跟個做法同習俗,第時個仔個女咪知道點去做
同埋我覺得傳統係一個對抗權勢既一種力量黎
例如義大利人抵抗Domino's既“入侵”

source:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-09/domino-s-pizza-leaves-italy-as-traditional-margherita-wins
你問自己老豆老母啦
佢地有跟開傳統叫你初一去,你敢初二去咩
真係唔好比其他國家知道港男咁廢
日本韓國遇到呢啲問題
一早撚大唷,大大巴車到條女跪係到

叫你老婆上我度啦 咪撚煩
相反講都得喎 點解老婆又唔洗遷就老公?
點解中國人要限定時間食飯咁白痴

2邊都唔去,你係獨立一個家庭,過時過節梗係自己頭家開心咗先,使撚理外人感受
留係屋企等兩邊家人自己過黎探粒孫
上午男家,下午女家。夜晚就返自己屋企
唔好嘈了 初一一齊上我到
老納
收皮啦
外嫁女大年初一就返娘家
係唔睇傳統既話新年都唔撚好過咁咪唔洗嘈
邊個問咪邊個就囉,同埋上一位個point係你自己屋企人由你有自己家庭開始已經唔再重要
呢樣野係男女都係
再講,你問點解老婆唔使就老公?老婆由結婚開始就緊啦,由人哋手上寶貝女嫁去你度做主婦,仲要十月懷胎幫你生仔,生完月都未坐完就要跟老公初一去拜年?係咁講傳統就唔該2家人自己黎屋企拜啦,想睇酸仔又唔肯郁
皇帝要請早呀依加?
梗係得
咪又係大把老公話岀面搵錢辛苦,番到屋企踢都唔郁
同埋唔好唔記得女人平均壽命係長過男人
個仔跟咗其中一邊姓
咪讓返個初一俾另一邊

都真係幾簡單嘅
男人都唔好睇自己咁高 肯自己生仔先好講野
中國人男家女家可以隔到天南地北
遠到同移民一樣
香港最遠都係沙頭角去大澳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞