做過大公司真係做唔返細公司

196 回覆
920 Like 45 Dislike
我唔係IT 不過我估讀書時期儲得多經驗
所以我淨係apply 英文工都ok

唔識德文 用德國既經驗搭救
中資大公司
HR 套行情
有d公司GM 大過director
反而想知我間全球有20萬人,但我而家地區得500人左右,咁算大定細公司。
全球20萬人點會係細公司
Apple全球好似都係16萬人
我意思係,全球黎講當然算大,但如果一個country咁睇呢?

簡單黎講,到或大定細,係一定用global market 定 local marck 睇?

按呢個講法香港本地1000人都係細公司?
HR無野做麻
日本公司咩唔會比人炒
唔一定。叫你乜到要做,唔等於你學到野。
反而大公司,你淨係開隔離department嘅file睇下,都已經學到唔少新野。
公司大細,完全不是重點。最緊要係間公司有冇growth。
廿年前,IBM係大公司,Google係細公司,你會去邊間做丫?
我真係識有朋友係IBM呆了廿年。IBM由大公司縮水變成了細公司。
想溝仔
公司大定細,梗係唔係數人頭,係睇market cap喇。
數人頭,去做麥當勞囉,夠多人。
工程狗表示, 細公司第一句就話公司無咁多資源, 唔知好似我現職個間咁乜都有

現職公司係行業龍頭, 成日帶頭做壞規規矩上好多額外文件比個客批, 所以啲顧問則師好Q開心. 但就做死啲行家
大公司執先過細公司係咩邏輯
大公司收左一個部門皮係你concept係咪都叫執笠
細公司多野學係笑話嚟,細公司只係多下欄野做
無錯,細公司果堆垃圾係無用,一樣專就夠
細公司試過無病假
細公司多數閪 , 無可否認你坐起老闆前面 , 做細公司不如有得揀做自僱人士
以前間細公司有野好就係claim 錢快 朝早第form同後面個hr 講聲 晏晝就過數 同埋果度人事氣氛真係幾好 但大公司比到既training 同support 完全係細公司offer 唔到既
由30人既細公司做到間野上市 無撚晒d福利 仲要返工打卡on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞