做過大公司真係做唔返細公司

196 回覆
920 Like 45 Dislike
大公司去到邊都要拎張卡拍黎拍去
細公司唔返都得, 有貨交就冇人理
咩垃圾行業?
我公司就係咁,人工唔算高,但MNC 又有得wfh,打個和啦
酒店咪GM最大
屌你老味,之前做過間細公司,老闆月尾要左借右借先夠錢出糧
試過十幾號先出糧...左度右度
e家去左龍頭公司,今個月為例, 23號就出
如果有得讀HKU,要收幾多獎學金先肯轉去LU?
我就係SOP
SOP 就係我
大公司hea下有糧出 細公司做到狗咁
fg有大做大

大轉細易過細轉大
初出社會感受下畀規矩制度限制先好d
由嚴謹入寬鬆易,調轉就難d適應
似係佢講嘢又中又英又大支嘢咁拋窒人
「上等人」in 平民公司
真,人地諗住你嚟in得就會識屈就,點知你仲要求有番大公司個堆野
如果教中學,有b1名校contract同b2尾perm呢?
應該唔同行有唔同情況
我大轉細 人工高左 都係多野做
大公司係做好多無鳩謂公司內部文件
而家因人少一腳踢比較忙,但就識到好多以前唔會掂到但其實應該要知的野

兩睇啦
教書唔同講法
名校同band 2學校喺做事方式上相差唔會好遠
但係大公司同細公司嘅做事方法、system、exposure係完全唔同,細公司有時做嘢方式好土炮
要用教書做例子嘅話,應該問教大學定係教中小學
試過in完同我講冇諗住請男
話當傾吓計 心諗你都戇鳩鳩
細公司學下full picture, 大公司只係其中一個範圍

二樣有好有唔好,大公司人工高未做. 想遲下攪生意未去細公司學下
外資大公司係學到野,高層睇野個視野係唔同,可以俾錢解決嘅就俾錢,做嘢輕鬆好多,又有效率

細公司做Senior 做到炆,真係好多垃圾 啲高層以為惡就得
大公司有錢,可以解決好多問題

我之前細公司部垃圾printer, scan超過20張紙會食紙,所以要企係隔離睇住佢scan,又慢又煩

而家大公司可以成份幾百頁放入去scan, 返埋位飲啖水先
入唔到大公司既人:細公司學野多。
根本就係成日講到自己有得揀唔揀咁。大公司無論對學歷經驗都有一定程度嘅要求,細公司基本上有手有腳就請,點解啊,因為貪你夠平
做大公司細部門幾好
大公司一樣野打散幾個人做
肯定舒服好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞