做過大公司真係做唔返細公司

196 回覆
920 Like 45 Dislike
咩係exposure?

影相要曝光?

起步一定係大公司

大公司唔一定樣樣好
但至少學大公司嘅workflow 同 concept

細公司又無training又無guideline
啱啱畢業真係係到揼石仔
學唔到好嘅framework
勁嘅上司又好少去細公司
轉去邊都冇優勢

學好大公司 轉去大一定冇問題
轉去細 啲野唔會唔識做
反而會唔慣
冇咁多人手 好多admin野要自己做埋
同埋啲workflow 同手勢好差 會睇唔過眼
我覺得算大啦喎
間間公司啲title都會唔同啦
Scope先係重點
director係總監喎 細過gm
IT公司
dept head係director
各有各好,大公司有晒醫療保險,有啲包埋配偶同子女
而且配套相對地好好多,不過就好多都要跟程序
有時攞枝筆都要申請,影印又限quota,請假手續又煩

細公司資源上一定差啲,但自由度可以好大
隨時行開行埋,又唔洗打卡,甚至我依家仲可以長期wfh
最慘係2022年好多大公司執咗
所以每行唔同
鬼唔知director係大咩,我個到都係咁
GM 係director之上
不嬲都係咁
你個行姐,人地個d唔係呀嘛
有啲公司老闆自稱director添
講真 都未輪到我知嚟都冇用
間間公司都有執的機會
咁細公司執的機會大過大公司下話
咁狗衝呢間啦唔洗諗
education sponsorship 可能要簽幾年死約 自己睇路
大公司 (100人以上) - 資源好,花紅少,好多時可以準時收工,但人事麻煩,好多山頭
中型公司 (20-50人) - 資源少一腳踢,如果賺錢相對花紅多,成日加班,人事無咁複雜
蚊型公司(10人以下) - 通常係創業老闆,有啲好孤寒,有啲好豪爽。
你係唔係打少左個0?
壓價 虎落平原被犬欺
我又唔知喎
見細公司通常都有offer 不過人工好多時都畀唔起
唔想請你唧
係人都知過檔係為左金錢
咩exposure 金額咁大 is a joke
我自己係大>細>大. 大去細人工加7成, 老闆一人之下. 之後去返大係因為呢間公司offer好難reject
同意
大公司要乜有乜,煩少好多野
而且硬件軟件齊全,做野好爽手
忽然想請多個人幫手做野都仲得

細公司.....
隨時仲用緊excel黎處理大量data,system都冇錢整
水機啲水又要慳住飲(飲哂仲要你去換水)
Printer紙又要用哂兩面
日日放工都要記住熄燈熄冷氣
請多個低層都食咗佢隻車咁(唔請就reception都你做埋咁滯)
細公司要打卡番工,老細長期係公司點睇?
根本就有大做大,資源上無得比,就算文化人事好差,最多都係轉去第二間大公司,去細真係除時一世都困係細公司,啲經驗人哋都唔care
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞