做過大公司真係做唔返細公司

196 回覆
920 Like 45 Dislike
其實又睇你做d咩. 我都係係細公司接左某大公司嘅project.之後先俾佢地挖過去. 過去人工少, 而且要調離開香港. 係後尾又俾我調返來. 大公司都要睇, 我呢間出左名都難入, 人工福利行內最好之一. 我interview 新人都唔一定揀大公司. 主要都係睇返嗰個人嘅水平, 工作態度. 不過要承認細公司做會有可能見識小d, 眼光窄d.
少*
大公司exposure 真係大好多 training又多
又易跳去大公司
做過大公司唔會返轉頭
又唔係喎,就今年個情況,越大嘅公司反而仲危過細公司,尤其係外資嗰啲,執咗好多間
有名你叫細公司
點會比得起錢
教書打份工 緊係教band 2
Band 1名校分分鐘睇你唔起
我諗一千人係外國個來講算中型掛
我依加間公司都係一千幾人
你cv 有冇寫expected salary?
咁佢點答你?
我點知你咩國家
大公司做嘢勁少但細公司做嘅嘢勁多
interviewer都想拎下in人經驗
咩都做下係最好 你先知邊啲野好邊啲野唔好,再融合埋一齊第時自己開公司
英文啊 我唔識德文
你係到讀書?點會唔知依邊稅高
大公司Audit煩到
你做邊行先?你係IT個行咪好啲 否則九成工都要德文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞