我每日迫自己搵一位陌生人傾偈,然後⋯⋯出書了!

219 回覆
570 Like 67 Dislike
幾個月前,我開始了一個計劃-
「每日迫自己搵一位陌生人傾偈」
我在創意台開了一個Post
用文字紀錄每天的「陌樂偈」經歷

短短一個月,我遇見了精神病患者、馬匹訓練員、
香港小姐、英國領事、懲教署男職員⋯⋯

【練膽大法】我每日迫自己搵一位陌生人傾偈
https://lihkg.com/thread/108799/page/1

很多巴絲也留言為我打氣,叫我繼續堅持下去
經過幾個月的堅持,《陌樂偈》竟然可以出書了!
多謝各位巴打、絲打一直以來的支持!

出一本書,是我從小到大的心願。
沒想過這個願望,竟會在今年成真。
假如幾個月前有人告訴我:
「你現在開始搵陌生人傾偈,把這些經歷寫下來,半年後就可以出書,森美還會當這本書的推薦人。」
我一定會說:「發神經!」

我沒有正式寫過文章,也沒人讚過我的文筆,
開始寫陌樂偈文章,只是因為我想做這件事。
結果,有幸得到各位陌生人讀者的支持,
幾個月後,明報出版社竟然邀請我出書!

任何事情沒有開始做,就永遠不會知道結果。
希望各位陌生人,也去做自己一直想做的事。

衷心感謝每一位看過陌樂偈文章的巴絲,
沒有你們,就不會有這本書。

這本書收錄了第1-32天的【陌樂偈經歷】,
以及特別收錄了6篇全新的【陌樂偈教室】,
分享我的陌樂偈心得,讓你也能夠傾陌樂偈。

各位親愛的陌生人,
歡迎來書展,搵我傾一場陌樂偈。

書展日期:7月19-25日
明報出版社攤位:
Hall 1C(書刊館)1C-C04-16

大家都是陌路人,不妨傾場陌樂偈!

https://www.facebook.com/ChatToStranger
係全部真人真事定點
係全部真人真事定點

多謝巴打留言!
全部真人真事~(除咗4月1號嗰篇)
我文筆冇咁好,作唔到咁多唔同人嘅故事
有睇開
有睇開

多謝巴打支持
恭喜巴打!
恭喜巴打!

陌生人,多謝你
負皮?傻撚咗?
負皮?傻撚咗?

連登仔見人搵到錢就踩㗎啦 酸呀嘛
恭喜
有睇第一個Post,諗唔倒甘長
記得個陣第1次睇你開post,覺得你好痴線
之後係到諗自己搭車個陣會唔會見到你
恭喜
有睇第一個Post,諗唔倒
好似幾有趣
一定買
見過你
(勿相認)
犀利 未睇過但知道出書一啲都唔容易

我都喜歡寫文 但可以受人支持仲去出書係好難得

恭喜巴打 繼續搵啲好野去寫

多謝巴打支持!
我覺得自己唔犀利,只係比較好彩,咁啱俾出版社留意到
我知道有很多人筆文比我、比我更努力,也未有這個機會
希望巴打你,以及其他喜歡寫文字的人
也會繼續努力,寫出更多有意思的文字

現在,已經愈來愈少人喜歡閱讀文字了
但我相信文字依然有它獨有的力量,永遠不會被取代
負皮?傻撚咗?

其實喺香港,好多作者出書都預咗搵唔到錢
只係希望多啲人可以喺書局見到自己嘅作品

好似我咁,每本書賣$78,只可以分到8% = $6.24
假設唔知點解咁好彩賣到500本,都只係得$3120
但我用咗好長時間,先寫完書入面呢七幾萬字
如果用呢啲時間嚟做M記,一定可以搵到更多錢
恭喜
有睇第一個Post,諗唔倒

多謝支持!
我都諗唔到寫下寫下寫咗咁多篇
LM買書
記得個陣第1次睇你開post,覺得你好痴線
之後係到諗自己搭車個陣會唔會見到你

其實我都覺得自己好痴線
希望有一日會遇到你
好似幾有趣

多謝支持
一定買
見過你
(勿相認)

巴士定屋村?
LM買書

多謝巴打~
負皮?傻撚咗?

其實喺香港,好多作者出書都預咗搵唔到錢
只係希望多啲人可以喺書局見到自己嘅作品

好似我咁,每本書賣$78,只可以分到8% = $6.24
假設唔知點解咁好彩賣到500本,都只係得$3120
但我用咗好長時間,先寫完書入面呢七幾萬字
如果用呢啲時間嚟做M記,一定可以搵到更多錢

連登仔:你打幾隻字好辛苦呀?我叫你打㗎咩 宜家有錢收就要插啦 借呢個地方搵錢
Btw 樓主我有追個post好好睇同埋令我都想咁樣關心/同啲一個人愁愁地嘅人傾計開解佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞