我每日迫自己搵一位陌生人傾偈,然後⋯⋯出書了!

219 回覆
570 Like 67 Dislike
如果見得番果d人 有冇諗過請番佢地食餐飯
今晚過黎買
負皮?傻撚咗?

連登仔見人搵到錢就踩㗎啦 酸呀嘛

其實喺香港,好多作者出書都預咗搵唔到錢
只係希望多啲人可以喺書局見到自己嘅作品

好似我咁,每本書賣$78,只可以分到8% = $6.24
假設唔知點解咁好彩賣到500本,都只係得$3120
但我用咗好長時間,先寫完書入面呢七幾萬字
如果用呢啲時間嚟做M記,一定可以搵到更多錢

食水咁撚深

白痴一問
唔可以自己出架咩
一定要經出版社??
負皮都唔得,係唔係咁玻璃心
勁喎
其實我都好中意睇你D文
但係本書設計到咁令我覺得有D失望
巴打恕我直言 唔係好明封面隻卡通雞同內文有咩關係,仲要用埋可愛字體
明明內文幾高質但見到封面即刻覺得廉價左,冇曬購買意慾
如果個公仔對你有特別意義我道左歉先

巴打,多謝你中意睇我啲文,亦多謝你嘅意見
隻公仔同個封面,都係由一位同我由細玩到大嘅設計師設計
我自己睇完之後就好中意,所以都冇諗過叫佢改
至於本書同隻「浸住啲醬嘅雞」有咩關係
巴打可以試下讀呢3個字出嚟-「陌樂偈」
再一次多謝你嘅支持
正評支持,提材好特別

見到書會買本

多謝巴打支持
而家 三聯、商務、中華 都有得賣
怕迫嘅話唔一定要去書展買都得
不過書展買有8折(明報攤位)
都歡迎巴打聽晚嚟傾下偈
一定買
見過你
(勿相認)

巴士定屋村?

巴士

I know who you are~

係咪啊
你會係現埸架呵,記得同我傾多埸[陌樂偈]喎

好呀~ 聽晚有見面會~
歡迎嚟傾下偈~

得一日炸?!
我聽日要返(學)啊,好大機會尼唔到 tim
會唔會考慮加埸下星期一或者二啊

我呢啲冇人識嘅新作者,有一日已經好好了
我會問下出版社,不過唔知佢哋肯唔肯畀我加場

如果各位巴打,真係想同小弟見下面嘅話
我哋可以約個時間去書展,自己搞多一次見面會
之前睇左十日左右覺得幾好睇
不過之後冇追到 估唔到出到書 勁

多謝你覺得幾好睇
我覺得自己係好彩啫,啲文咁啱俾出版社編輯睇到
如果見得番果d人 有冇諗過請番佢地食餐飯
今晚過黎買

哈哈,如果撞得返,我會想送本書畀佢哋
不過萍水相逢,都好難撞得返了
多謝巴打買書支持
我都有試過跟你咁樣練膽,一開始搵男人吹水都仲ok,但一同女仔講就會諗好耐食晒螺絲同埋成日dead air,結果好快就收左皮了
負皮?傻撚咗?

連登仔見人搵到錢就踩㗎啦 酸呀嘛

其實喺香港,好多作者出書都預咗搵唔到錢
只係希望多啲人可以喺書局見到自己嘅作品

好似我咁,每本書賣$78,只可以分到8% = $6.24
假設唔知點解咁好彩賣到500本,都只係得$3120
但我用咗好長時間,先寫完書入面呢七幾萬字
如果用呢啲時間嚟做M記,一定可以搵到更多錢

食水咁撚深

白痴一問
唔可以自己出架咩
一定要經出版社??

其實都唔關出版社事嘅~
以我所知,係書局收得最多錢
香港最值錢嘅都係土地
就好似一套電影咁,大部分票房都係落咗戲院度

至於唔搵出版社出唔出到書?
呢樣我就唔清楚,但今次係出版社主動搵我
所以出書嘅成本全部由出版社畀錢,我$1都唔使出
然後出版社幫手印刷,再同書店傾好晒
所以先可以喺三聯、商務、中華呢啲書局度賣
所以我都好感謝出版社
負皮都唔得,係唔係咁玻璃心

當然歡迎負皮!
小弟都係第一次正式寫文
有咩寫得唔好請多多指教
勁喎

我好彩啫~多謝巴打
我都有試過跟你咁樣練膽,一開始搵男人吹水都仲ok,但一同女仔講就會諗好耐食晒螺絲同埋成日dead air,結果好快就收左皮了

巴打你好勇敢呀!
我做咗半年了,而家每日都依然會緊張,特別係同女仔講嘢~
不過已經大膽咗好多了,同人傾偈都叻咗,好少dead air了
巴打有機會再搵人傾下陌樂偈啦~傾得多就會有進步~
溝通技巧,人際關係都會有改善!
正評支持,提材好特別

見到書會買本

多謝巴打支持
都歡迎巴打聽晚嚟傾下偈

正想問書局有冇,
我遲下會去書局買,
內容又創新,會支持,
唔知幾時會俾你撞到我傾計呢
正評支持,提材好特別

見到書會買本

多謝巴打支持
都歡迎巴打聽晚嚟傾下偈

正想問書局有冇,
我遲下會去書局買,
內容又創新,會支持,
唔知幾時會俾你撞到我傾計呢

多謝支持
如果今晚得閒,可以嚟書展傾下偈

【書展見面+傾偈+簽書會】
日期:7月21日(星期五)
時間:6:00PM ~ 7:00PM
地點:明報出版社攤位
Hall 1C(書刊館)1C-C04-16

聽晚去書展嘅巴絲,唔買書都冇所謂
歡迎嚟搵我傾返場陌樂偈~
聽日唔得閒去
睇過你第一個post,估唔到你堅持到,遲啲買本
LM
溝女聖經 實戰篇
聽日唔得閒去

多謝巴打支持

如果各位巴絲今晚嚟唔到,但又真係想出嚟傾下偈嘅話,星期六、日我可以自己搞多一場見面會
睇過你第一個post,估唔到你堅持到,遲啲買本

多謝巴打支持
原來出左書 恭喜
LM

多謝留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞