將藍公路條蝴蝶橋支那味爆晒燈

225 回覆
119 Like 280 Dislike
理工起架
要save低先得
你都幾撚ON9
青馬大橋咁撚高

將軍澳嗰條咁撚矮
本來大嶼山鐵路係全線四線
東涌綫可以做到市區線咁密
Designer?
噉唔好意思囉,你假設到佢係支那設計所以咁差,想人覺得你點傾到。仲喺度話拱橋個拱冇用,噉叫咩拱橋呢...
唔好妄想 你睇下屯馬/東鐵先
而家係你入人個 post 講 , 仲有我無提過咩拱橋 , 拱咩橋 ?
嗱我唔想搵多樣嘈,但呢樣嘢真心想知有咩料到,因為未見過個講法有文獻來源出處支持。
1. 多數唔合理,青嶼幹線南移係因為大嶼山通道由而家嘅青衣北岸公路轉咗做長青隧道(仲有荃灣路轉移咗畀長青橋,所以荃青交匯處而家以至未來預期可以不斷升級,包括原本嘅右轉橋;德士古道天橋縮係其他原因慳錢而有得有失)
2. 環境證據唔吻合,首先機場鐵路限制係喺維港段同香港站,而新界西北同東北連線亦唔需要維港段或青嶼段擴建。東涌綫起林士街站仍然會一半班次共用香港站,唯一係有獨立預留過畀原東九龍線。淨係睇過大嶼山段會雙複線,同埋起馬灣站時需要。80年代同90年代中前一樣係複線設計(包括分開兩邊,中間行車道),唔見得點解突然爆一個新設計出嚟。
3. 唔太合情理,世上未有咁多嘅三層跨海大橋,較複雜嘅鐵道兩用設計要求再高啲。雙複線係雙層已經得;傳言亦冇講到道路會點,如果分多層青衣西北交匯處會再複雜咗。當時已排期起青洲連線同馬灣--深井連線,唔需要咁大條橋。
你開個 post 唔係畀人講嘢?都唔知講乜好,對翼咪係個 arch 囉...
幾時唔俾你講野 ? 你搵人老母我都無問候返你啦 , 仲想點 ?
唔太get
會唔會可以圖解一下
cctoy又一次露底
得罪講句
都好樣衰
突顯自己無知

你唔撚識就收嗲啦
simcity
台灣都有,又係咩味?

FYI point 1
荃青交匯處係做緊大型site formation design
就係為左升級交通系統
struc E計唔掂數喎
匡城業主,樓價跌到腳軟,得返條爛鬼橋可以寄望,係咁
近啲角度,都係咁肉酸

睇番往績,配套樣衰唔太影響樓價,多條橋一定係利好,所以我認為唔應該嬲
唔識煮飯,餐廳俾垃圾你食都唔講得?

側側地睇似 ∞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞