將藍公路條蝴蝶橋支那味爆晒燈

225 回覆
119 Like 280 Dislike
呢條有做 structural optimization
同埋部件細啲 分割密啲 同人的比例更近
亦都有更多 details articulation
尾位收口更有張力
同埋直 cable somehow balance out the curve
有曲有直咁
雖然你覺得唔好睇 不過喺力學上嚟講 其實係幾好
青馬大橋都係想做到咁,下面比大船過,方便貨櫃船進出碼頭同龍鼓水道
係,佢設計到咁就係下面想比大船入將軍澳灣。
search "butterfly shaped arc bridge" 其實都有好多例子, btw其實呢條唔係香港第一條蝴蝶橋, poly 都有一條
加多句: 同埋呢條個 arch 似係 changing / complex profile
而唔似將藍果條係 uniform RHS (?)
有時好唔好睇 真係細節決定成敗
將軍澳條橋幾長?青馬大橋幾長?你不如攞港珠澳大橋黎比?
游繩坐電單車走嗰條
係香港就唔好搞咁撚多啦,係咪想超支多幾次?
細節 細節 細節
呢條好睇好多
橋底個 profile 有做 optimization
欄杆有一齊做斜 中間有放大做 mesh

main arch 為左 dematerialize
仲專登一拆三 有 gaps 無咁 bulky

你睇完呢張 再望返將藍?
大陸先多懸索橋 不過佢哋好鍾意喺橋墩大大隻紅色紙寫住橋名
唔係讀呢科,知係唔同,你問我係呢個靚。只係想搵個短嘅例子,同埋呢條個建築師算出名啲。
青衣北橋仲靚過佢啦
係 無錯
concave 同 convex 的問題

心理學上 圍合感 / concave 能夠比到人安全感
因為古代人類要狩獵
背靠洞穴 望向獵區 先至安全
久而久之成為一種本能心理
叫做 refuge and prospect

convex 蛇形 啱啱調返轉
四邊流動 無圍合感 居無定所
人站在中間 容易腹背受敵
所以唔舒服 亦有人將其形容為蛇形
呢條都好醜囉......
咪理條on9仔啦
上面你話比較上靚啲嗰條佢唔同意,噉我都係畀機會佢評論啫。重點只係唔好乜都話支那,或者冇目的。
關唔關蛇陣事

concave 同 convex 的問題

心理學上 圍合感 / concave 能夠比到人安全感
因為古代人類要狩獵
背靠洞穴 望向獵區 先至安全
久而久之成為一種本能心理
叫做 refuge and prospect

convex 蛇形 啱啱調返轉
四邊流動 無圍合感 居無定所
人站在中間 容易腹背受敵
所以唔舒服 亦有人將其形容為蛇形
Ching 好勁
比各位巴打睇下
咩叫做 靚的橋
雖然好多唔係行車橋
上至下 foster jurg conzett calatrava

最後 呢條係靚
我唔會阻止你行返隧道
呢度child登嚟 認真討論冇意思的
10個有9個都會求其話「支那設計」就當講咗嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞