將藍公路條蝴蝶橋支那味爆晒燈

225 回覆
119 Like 280 Dislike
2016年7月11日,中國建築國際全資子公司中國建築工程(香港)和禮頓建築(亞洲)的聯營體,聯合中標將軍澳-藍田隧道主隧道及相關工程,合約總額約87.3億元。

2016年7月22日,中國路橋和利基控股的聯營體,聯合中標將軍澳-藍田隧道P2路及相關工程,合約總額約17.76億元。
依家起到咁要貴多幾百億?仲要質素唔知點
拍埋呢兩幅相度 即刻覺得仲核突咗
你整呢兩幅圖出嚟更加顯得原本嗰條橋好撚柒
佢係配合南橋設計,當然你可以提出要漸變,越出、兩邊越多。但呢度淨係需要1段主橋跨過1個窄航道,所以得1 個主跨。
仲有十字路口行人天橋都係拱形。

美麗新香港
橋仔同大橋比
09年昂船洲大橋都係37億
條橋要斜側面睇先見到佢個設計理念

但除咗嗰個角度其他位睇都睇唔出
唔係邊個抄邊個,首先兩種橋已經唔同種類。呢度答緊佢個例子。
合約編號: NE/2017/01

範圍 : 工程包括於將軍澳灣興建海上高架橋以組成將軍澳交匯處。
動工日期 : 2018年1月22日
完工日期 : 2022年
合約總價 : 7.28億元
承建商 : 俊和-上隧-中冶聯營
傳統香港嘢, 就係冇乜多鳩餘既裝飾
好似以前香港夜景咁, 好簡單既大廈光. 唔會整到5顏6色, 核鳩凸咁
呢兩張圖只係搵緊嗰類半路拱形,兩邊又有長嘅連續橋(日文版用語,唔知中文係咩)嘅例子。唔係比較緊跨灣橋。
點會無呀
一到國慶
工聯會就可以掛塊慶祝回歸banner
幾威呀
你個觀點似乎最有說服力
依啲叫tied arch bridge好多國家都有 唔係中國發明
中間無墩咪需要咁拉
外國 tied arch bridge 有無呢種八字型打開嘅肉酸例子 ?
我最上面咪貼咗個畀你...
你係想講拱形定橋礅設計啫?

http://www.bridgeofweek.com/2014/02/contra-costa-county-california-bridges_25.html
樓主為反而反
雖然唔係跨海橋 , 但都一樣肉酸
你講得好啱,大陸真係好多呢種設計
風水陣呢,上空望落嚟好似飯鏟頭伸條脷出嚟向住康城,同其他九七後嘅蛇形建築屬一個系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞