其實酒店住咁靚咁貴,會唔會有時覺得哂左?留喺酒店既時間又唔長,通常出街周圍去多

228 回覆
268 Like 48 Dislike
聽過fd講係因為驚一條友過夜所以要住hostel
我就主要係貪平住hostel -- 一個人旅行先會,有旅伴都一定一齊住
住hostel 之前好擔心人身安全同財物安全
財物方面基本上hostel 一定有私人locker櫃,帶個鎖就安心
人身安全就睇好唔好彩的。見嘅鬼仔都係半拳打得死我但都好nice,見面未say個hi,通常冇乜交集。
me毒撚就唔會喺common area度停留係房就焗比人撩,試過同個印度佬傾咗半個鐘都幾好傾試過住混合dorms 聽到附近鬼妹係個被竇度換衫 而沖完涼啱啱入房嘅鬼妹鬼仔都
呢d都唔會係住酒店單機經歷到的
住過十幾間hostel覺得好安全喎
去邊都可以唔安全㗎啦
睇你識唔識保護自己姐
如果個行程係出街玩, 早出晚歸, 覺得住間企理既OK
但如果住restore , 就緊係越貴越好, 成日喺間酒店道HEA
住hostel 我唔係驚安全問題
係我成日好夜返, 驚返嚟嘈到人
我都係,臭撚到
咁你去旅行喎 唔係歷練喎
旅行就係一種歷練!
唔勁, 普通一般香港人程度, 但我覺得真正英文進步係由打機開始
以前玩mmorpg果d, 同外國人raiding, 研究tactics, 做research先係進步神速
同香港人練英文有個好大問題, 大家都好judgemental, grammar/ accent都要比人批鬥/批鬥人
反而同外國人又傾又講唔會有咁多嘢, 非英語國家大家都唔係native mother tongue大家只求溝通到hehe哈哈大家都明白就夠, 唔會要求咁多
英語系國家更加唔會judge你哩d唔係母語嘅人, 又唔係寫thesis
長時間浸係哩種環境你自然英文愈來愈好, 愈有信心, 跟住返轉頭係香港有哩種自信嘅buff再講英文, 反而香港人覺得你英文好好
巴打好勁
走廊outlast 咁
當時登記官網冇影到走廊,
我最後一日check out時時過其他層嘅裝修好正常,懷疑佢係派錯房俾我(而且人數都唔啱,佢2晚都俾2人餐(火鍋)我食)
restore?
sorry ...resort
Hostel唔一定伏
酒店都可以伏

其實HOSTEL,1,2,3星既旅館,佢地都好努力做
試過一次巴士半夜去到目的地,距離HOSTEL唔知幾遠,太危險唔行

匿喺油站後面訓左半晚,幾驚有狗走入黎咬9我
睇你同咩人一齊啫
瞓得唔好第二日嘅行程精神不足會嘥咗成個旅程。
同啲 friend 坐低飲下嘢,傾吓偈
屌你

Btw河口湖係超猛
你食唔食煙先
唔食煙住正班煙剷隔離你含得撚
同埋隔音做得差既話
半夜隔離房啲細路無啦啦鳩喊
你會訓得唔好
call g la diu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞