其實酒店住咁靚咁貴,會唔會有時覺得哂左?留喺酒店既時間又唔長,通常出街周圍去多

228 回覆
268 Like 48 Dislike
只係旅行既方式有唔同,住HOSTEL既玩法 同HOTEL係兩種世界既人
HOSTEL既OPEN AREA有趣既地方 係酒店舒服咁訓永遠比唔上

單純用錢既角度去睇旅遊方式呢件事就都相當表面
用露營=窮撚角度一樣
打卡
帶幾套衫唔同角度影相扮成日去既高尚人
係.自己成日出差去d落後地方.見住前邊2個加埋未夠40歲就咁一人一個60L背囊加支結他就出黎玩半年.我就一個26吋出差一個星期.有時聽佢地講去d地方都好痴線
我嘅結論係越差嘅地方酒店要越好
散紙嚟
有冇扑嘢?
瞓嘅話鼻寒聲都幾常有,我自己係戴個airpods pro開降噪就算

沖涼就麻煩啲要共用,不過唔會真係十幾廿條友排晒隊咁嘅情況,真係多人咪錯開時間沖

至於財物嘅話通常間房入邊會有個locker可以畀你擺行李,但我見啲鬼全部都好唔留心,咩電話ipad就咁擺喺床出咗去

其實大家嚟hostel都係嚟渡假,求住得平同開心就算,一間房咁多個人係會互相照應到
啱呀
唔會
住靚酒店check in會好順利
職員有禮笑容可掬
有咩問題都即刻有人跟進
房入面又大又乾淨
第二日又有靚早餐食
酒店保安又好
當你諗下cheap地方係點先有對比
酒店包餐套票就抵
淨係自助晚餐加早餐 都成千(以前)
住埋遊下水 fit哂
其實呢間嘢好普通
試過BOOK過一間,一晚3500蚊
打風即晚走左
住都無住過
住過最平,$18一晚
去旅行係為享受定走難 理解唔到窮遊
去到身家某個級數會明
好貴咩
相對架啫
係連登不停挑戰地獄級先係常態
試過住大陸青年旅館
8人一間房,book 左一個星期,150左右一晚
平係平阿,D 大陸仔隻腳好撚臭,又汗味
最重要係間旅館無靚女
我住左一晚頂唔撚順乖乖地住番酒店
HOSTEL住過AIRBNB又住過,2,3星又住過
但好寂寞
一間房咁多個人係會互相照應到《--真
但我見啲鬼全部都好唔留心,咩電話ipad就咁擺喺床出咗去

邊個夠膽偷,打都打柒佢
曼谷住HOSTEL有無事
試過冬天過韓國住啲平嘅AirBnb
屌佢個熱水爐虧虧地最盡得暖水仲要成日變凍水
出面-9度 沖個涼經歷左生死咁

利申:渣架
睇你旅行既目的係咩姐

我讀書個時都係周圍去玩hostel 識下人
試過坐三日火車上西藏唔沖涼 咩都想試下
感受下做backpacker 咁 辛苦都無咩所謂 當係一種經歷

到依家3字頭 都唔會再住hostel 做苦行僧啦
平日番工咁辛苦 去個旅行 都係想chill 下relax下
梗係食好住好 點解要難為自己

樓主你旅行目的又係咩先
試過去Milano住hostel一入房就有2個法國妹除bra換衫,咩都睇哂佢地仲唔care,咁我都扮唔care傾兩句就已經問一唔一齊去隔離party

又試過係Madrid 住hostel, 夜晚個土耳其人clubbing完帶埋條女入間8人房扑嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞