其實酒店住咁靚咁貴,會唔會有時覺得哂左?留喺酒店既時間又唔長,通常出街周圍去多

228 回覆
268 Like 48 Dislike
唔扮唔得, 比人當係變態點算
最尾係拿拿聲去超市買舊cheese同酒同佢地一起去隔離屋dinner party, 咩事都冇發生
同時候仲有個嚟自Estonia嘅25歲左右女醫生, 話係嚟milano開會, 反而同果個吹水吹得耐, 到而家仲有keep contact
我果陣好奇點解做到醫生咁well paid但仲要逼8人房hostel, 跟住先知其實醫生哩項職業唔係全世界都好似香港咁高人工, 但連出trip travel expense都冇?
其實好簡單
愈近市中心既酒店就搵愈cheap
又唔好太差就ok
d偏遠小小for度假既villa 度假村等等通常都一分錢一分貨既
就比多少少budget落去
得你淨用嚟訓覺

係靚酒店扑野都爽啲啦
如果去日本住Airbnb 都幾戇鳩 ,個價錢同酒店差唔多
當然唔計六七條友去,跟住成間獨立屋嗰啲
hostel 住過就算
住靚酒店訓得舒服好多
一個人hostel
有女屌閪住貴酒店
有老婆住中價酒店
如果係住resort 留係酒店玩係想住得好啲
如果日日趕行程 無乜時間係酒店的話 住得靚用唔到就浪費
有幾多個廁所,以為你去錯集中營
酒店貴同靚,唔係酒店嘅問題 ,係你嘅問題啊
其實唔係人地覺得用露營=窮撚角度,
反而係窮撚自己覺得人地住得貴係浪費.
根本係窮撚自己用錢嘅角度去睇旅遊方式,
真正有錢人根本唔需要考慮錢, 又何來用錢嘅角度去睇旅行.
所以你講得岩, 根本就係班窮撚自卑, 先會單純咩都諗錢,
然後走去話人地住得貴係浪費.
d女唔會咁諗
d女要影相, 要講比frd同同事聽
因為你番酒店休息真係訓,我番酒店係要繼續消耗精力,梗係要個環境好啲架啦。
日本d Airbnb好伏
但酒店好多都好細
去得一兩個月嗰啲寧願去租apartment
唔想生活質素downgrade?
平日自己屋企都靚 唔想同人share room?
我又覺得無話一定要好靚好大 雙人床 夠黑 企理 我覺得就可以
外向既咪住hostel,內向咪住hotel
Airbnb係咪要守返dum 垃圾分類個規矩
我唔知
因為我剩係住左一晚Airbnb伏到要第二日即刻搬走
Apartment 就樓下有廿四小時垃圾房
自己分好d垃圾種類就ok
5萬一晚同5千一晚 張床唔係好大分別,但係俾多啲錢有valet有butler,有機場景點接送,有餐廳訂位。你唔覺
方便好多咩?
大把人30未夠9am-7pm行程,最大運動量活動叫行街都話好撚攰handle唔到,點可能酒店淨係訓
住resort有私人海灘騎馬浮潛打golf樹屋finedine就梗係俾貴d留番係resort玩

住市中心商務酒店住咁貴把撚咩,又唔會留係酒店

你話有錢人唔price sensitive咁唔駛討論啦
新宿一千蚊同兩千蚊既酒店都差好遠,住客類別,房間大少,淋浴間,酒店員工服務,周邊環境等等都有分別,房間反映左現實,唔好諗住又平又靚又大間,覺得晒錢因為你無錢。
這是網圖 1100¥ 1晚,完全滿足樓主需要,

我平時住開大約2000¥ 左右,廁所浴室共用但係佢好過hostels至少有間房,綿被有少少蟲,有幾次俾野咬不過唔嚴重,只係溶室2130停水要爭取時間早啲返去沖涼。
如果想要亨受D 呢間唔錯(河口湖)12000¥包早晚餐。我住果次一個人住哂全層,連廁所都冇開燈,晚餐一直俾2人份量我,其中1晚俾鬼責,但係我住呢間房同佢官網顯示嘅唔同。
酒店平有平住,貴有貴嘅原因
有錢咪住貴少少。無錢咪住平少少囉。有人強迫你一定要住貴價酒店?
由香港搭車去機場已經係旅程嘅開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞